Share on Facebook Share on Twitter Οι σούπερ-τροφές είναι γεμάτες βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και αντιοξειδωτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών και, το καλύτερο, δεν κοστίζουν μια περιουσία. Ακόμα κι αν τα καταστήματα υγιεινής είναι γεμάτα με συσκευασμένα εξωτικά superfoods με ακριβές τιμές, υπάρχουν ακόμα πολλά τρόφιμα που προσφέρουν την ίδια διατροφική αξία, σε οικονομική τιμή. Ας δούμε μερικά από αυτά. Αυγά Οι υπερτροφές δεν χρειάζεται αναγκαστικά να έχουν ένα εξωτικό όνομα, και τα αυγά είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Είναι γεμάτα με θρεπτικά μικροσυστατικά, όπως οι βιταμίνες Α, Β2, Β5, Β12, σίδηρος, φώσφορος, σελήνιο και είναι μία από τις καλύτερες πηγές χολίνης, σημαντικής ουσίας για την υγεία του εγκεφάλου. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από οφθαλμικές παθήσεις. Πάνω από αυτό, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, γεγονός που τους καθιστά γεμάτο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών για πρωϊνό, μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Συκώτι Το συκώτι είναι ίσως η πιο υποτιμημένη σούπερ τροφή στον πλανήτη. Αυτό το όργανο, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από αγελάδα, χοίρο ή κοτόπουλο, είναι η καλύτερη φυσική πολυβιταμίνη που μπορούμε να βρούμε. Μια μερίδα 100 γρ. βοδινού ήπατος περιέχει: 6Χ (εξαπλάσια) RDA για βιταμίνη Α, 2Χ RDA για ριβοφλαβίνη (B2), 12Χ RDA για βιταμίνη B12, 7Χ RDA για χαλκό, μαζικές ποσότητες φυλλικού οξέος, B3, B5, B6 και ο κατάλογος συνεχίζεται.Τ Καταναλώνοντας συκώτι 1-2 φορές την εβδομάδα αποτρέπει τις διατροφικές ανεπάρκειες και να ενισχύσει τη συνολική μας υγεία. Και το αστείο είναι ότι είναι συνήθως το φθηνότερο μέρος του κρέατος στο κατάστημα. Σκόρδο Το σκόρδο προσδίδει τη μοναδική γεύση του σε πολλά δημοφιλή πιάτα, αλλά είναι πολύ περισσότερο από απλά ένα μπαχαρικό. Η κατανάλωση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη, δείκτες καρδιαγγειακής υγείας. Μερικές μελέτες θεωρούν ότι θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου επειδή μειώνει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. Υψηλές ποσότητες αλικίνης κάνουν το σκόρδο ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά. Είναι πολύ αποτελεσματικό στη θανάτωση βακτηριδίων και μυκήτων. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι όλες οι ευεργετικές επιδράσεις είναι παρούσες είτε καταναλώνουμε φρέσκο σκόρδο, είτε σε σκόνη είτε σε εκχύλισμα. Παντζάρια Όλα τα πολύχρωμα λαχανικά είναι πολύ θρεπτικά, αλλά τα παντζάρια έχουν μερικές από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βηταλαϊνης, η ουσία που τους δίνει τόσο πλούσια χρώματα. Μελέτες δείχνουν ότι οι βηταλαϊνες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και άλλες εκφυλιστικές νόσους. Τα παντζάρια είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμινών Α, Β και C, τα οποία ενισχύουν την ανοσία και διαλυτές ίνες που βοηθούν στην πέψη. Είναι συνήθως διαθέσιμα όλο το χρόνο και δεν κοστίζουν πολύ καθόλου. Τζίντζερ (πιπερόριζα) Το τζίντζερ θεωρείται ότι παραδοσιακά έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, και η επιστήμη προτείνει ότι σίγουρα ισχύει σε ένα βαθμό. Μελέτες έδειξαν ότι 0,5 – 1 γρ, τζίντζερ βοηθά στη μείωση της ναυτίας και του εμετού που προκαλούνται από πρωινή ασθένεια και χημειοθεραπεία. Εάν θέλουμε να πάρουμε το τζίντζερ ενάντια στην ναυτία, τότε είναι πιο αποτελεσματικό με ένα γεύμα υψηλής πρωτεΐνης. Το τζίντζερ αναστέλλει τα ένζυμα που εμπλέκονται στη φλεγμονή, οπότε η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου των μυών και ακόμη και των συμπτωμάτων αρθρίτιδας. Η έρευνα επίσης δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά στο τζίντζερ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Και είναι τόσο φθηνό είναι σχεδόν ένα έγκλημα να μην συμπεριληφθεί στη διατροφή μας!