Ήρθε η ώρα για αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο μονοήμερο αγώνα όλων, το Paris – Roubaix.

H “κόλαση του βορρά”, ένας σκληρός αγώνας, στα λιθόστρωτα της βόρειας Γαλλίας, έρχεται την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στην 117η έκδοση του.

Η διαδρομή

Αντίθετα από αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, το Paris-Roubaix δεν εκκινεί από το Παρίσι, αλλά από το Compiegne, περίπου 80 χλμ βόρεια του Παρισιού και αυτό γίνεται από το 1977. Τερματίζει δε στο Roubaix στα βόρεια της Γαλλίας, και καλύπτει συνολικά 257 χιλιόμετρα.

Το Paris – Roubaix είναι το πιο επίπεδο από τα πέντε Μνημεία και, στην πραγματικότητα, ένας από τους πιο επίπεδους αγώνες στο καλεντάρι.

Η δυσκολία δεν βρίσκεται στις αναβάσεις, αλλά στα συχνά κομμάτια από λιθόστρωτο, που είναι διασκορπισμένα σε όλη τη διαδρομή.

Τα λιθόστρωτα

Συνολικά, υπάρχουν 29 τμήματα με λιθόστρωτα, φτάνοντας συνολικά τα 54,5 χλμ. Το 1ο τμήμα έρχεται μετά από 96,5 χλμ – δίνοντας μια μάλλον εύκολη εκκίνηση στον αγώνα – και το τελευταίο είναι μόλις 1 χιλιόμετρο από τη γραμμή τερματισμού,  στο ποδηλατοδρόμιο.

Το μικρότερο τμήμα είναι 700 μ., ενώ το μεγαλύτερο 3.7 χλμ.

Ως συνήθως τα τμήματα είναι αριθμημένα, με το πελοτόν να τα αντιμετωπίζει με την αντίστροφη φορά. Ενώ υπάρχουν μερικά νέα τμήματα και μερικές άλλες αλλαγές (τμήματα 28ο έως 24ο ), τα τελευταία 28 τμήματα είναι ίδια με το προηγούμενο έτος.

Όπως πάντα, ο διοργανωτής ASO δίνει σε κάθε τμήμα βαθμό δυσκολίας, από 1 έως 5 αστέρια. Μόνο τρία τμήματα έχουν κερδίσει τη μέγιστη βαθμολογία πέντε αστέρων.

Trouee d’Arenberg (# 19): Ξεκινά στα τελευταία 95 χιλιόμετρα, με μήκος 2.4 χλμ. Αυτό είναι το πιο διάσημο τμήμα λιθόστρωτου στον αγώνα και γενικά στον ποδηλατικό κόσμο. Πάντα παραμονεύει ένα ατύχημα, επειδή το πελοτόν στενεύει απότομα για να μπει σε αυτό το λιθόστρωτο.

Mons-en-Pevele (# 11): Ξεκινά στα τελευταία 48.5 χλμ, με μήκος 3 χλμ. Επίσης πολύ μακριά από τον τερματισμό, για να έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο. Όμως, η δυσκολία του το κάνει ένα καλό μέρος για να σπάσει κάποιος ή κάποιοι το πελοτόν.

Carrefour de l’Arbre (# 4): Ξεκινά στα τελευταία 17 χλμ, με μήκος 2,1 χλμ. Αποτελεί το τελευταίο τμήμα με 5 αστέρια και ακολουθείται από τμήματα με 1,2 και 3 αστέρα. Μια εξαιρετική πλατφόρμα για μια καθυστερημένη κίνηση ή μια αύξηση του ρυθμού.

Ο αγώνας

Το Paris-Roubaix είναι τόσο χαοτικό όσο οι αγώνες ποδηλάτων. Η τοποθέτηση είναι ζωτικής σημασίας πριν και κατά τη διάρκεια των λιθόστρωτων τμημάτων και δεν υπάρχουν πολλές γραμμές σε στενούς αγροτικούς δρόμους που προορίζονται για τρακτέρ!

Οι πτώσεις και τα μηχανικά προβλήματα είναι συχνό φαινόμενο και οι αναβάτες χρειάζονται δύναμη αλλά και τύχη, για ένα καλό αποτέλεσμα στο Roubaix.

Η έλλειψη αναβάσεων, σημαίνει ότι το Paris-Roubaix είναι ένας αγώνας κατάλληλος για τις αληθινές «ντηζελομηχανές» – τους ελαφρώς βαρύτερους αθλητές, που συχνά υποφέρουν όταν ο δρόμος ανεβαίνει, αλλά που διαθέτουν ακατέργαστη δύναμη.

Η βίαιη φύση της διαδρομής, σημαίνει ότι το Paris-Roubaix είναι ο ίδιος ο ορισμός ενός αγώνα φθοράς. Γι’ αυτό το λόγο είναι ένας αγώνας που κανονικά κερδίζεται από ένα μικρό γκρουπ ή ένα μοναχικό αθλητή.

Οι 10 τελευταίες εκδόσεις του Paris-Roubaix:

  • 5 έχουν κερδηθεί σόλο (2009, 2010, 2011, 2012 και 2014)
  • Από 1 αγώνας έχει κερδηθεί από γκρουπ των δύο (2013), των τριών(2008), των τεσσάρων (2016), των πέντε (2017) και των έξι αθλητών (2015).

Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα,  είναι και το πιο πιθανό την Κυριακή. Θα υπάρξει ένα σπάσιμο νωρίς, που θα μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργώντας πολλά γκρουπ. Στα τελευταία 100 χλμ θα αρχίσουν οι επιθέσεις,  ιδιαίτερα στα τελευταία λιθόστρωτα τμήματα.

Τα φαβορί

Το φετινό Paris-Roubaix φαίνεται πολύ ανοιχτός αγώνας, από ό, τι είδαμε τα τελευταία χρόνια.

Κανένα από τα πιθανά φαβορί δεν έχει κυριαρχήσει στο προβάδισμα, όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια (όπως το 2017 όταν ο Greg Van Avermaet κέρδισε σχεδόν τα πάντα).

Zdenek Stybar (Deceuninck-QuickStep)

Όπως συμβαίνει σε όλες τις Κλασικές, η Deceuninck-QuickStep θα έχει την ισχυρότερη ομάδα στην αρχική λίστα και τους πιθανούς νικητές. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ο Zdenek Stybar, ο οποίος είχε το καλύτερο ξεκίνημα στην αρχή της σεζόν, με νίκες στο Omloop Het Nieuwsblad και το E3 BinckBank Classic.

Ο Τσέχος αθλητής έμοιαζε να χάνει λίγο στο Γύρο της Φλάνδρας , αλλά αυτά τα λιθόστρωτα του ταιριάζουν καλύτερα.

Αν δεν είναι η μέρα του Stybar, ο Yves Lampaert θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο φαβορί.  Ήταν 7ος το 2015 και ήταν ισχυρός όλη την άνοιξη χωρίς να κερδίσει.

Ο Philippe Gilbert, εν τω μεταξύ, είναι απελπισμένος να προσθέσει το Paris-Roubaix στη λίστα με τις νίκες στα Μνημεία και, αν τα πράγματα έρθουν καλά, θα μπορούσε να το κάνει.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

Ο Sagan έρχεται να υπερασπιστεί τον περσινό τίτλο του, που κέρδισε με μια επίθεση από μεγάλη απόσταση.

Από τη μία πλευρά είναι δύσκολο να τον δούμε να κερδίζει πάλι φέτος – βρίσκεται πολύ μακριά από την περσινή του φόρμα.

Από την άλλη πλευρά, αυτός είναι ο Peter Sagan για τον οποίο μιλάμε. Εάν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι μαγικό, αυτός είναι ο Σλοβάκος.

Greg Van Avermaet (CCC)

Ο Van Avermaet κέρδισε αυτόν τον αγώνα το 2017. Φέτος δεν είναι σχεδόν τόσο κυρίαρχος – στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμη κερδίσει κανένα αγώνα.

Ήταν βέβαια πολύ κοντά στην νίκη – 2ος στο Het Nieuwsblad, 3ος στο E3, 6ος στο Strade Bianche και 10ος στο Tour of Flanders.

Η καλύτερη ευκαιρία του Βέλγου είναι πιθανό να προέρχεται από ένα μικρό γκρουπ, όπως κέρδισε το 2017.

Wout Van Aert (Jumbo-Visma)

Φαίνεται πιθανό ότι ο Van Aert θα κερδίσει το Roubaix σε κάποιο σημείο της καριέρας του και μπορεί να συμβεί και φέτος. Ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής CX ήταν πολύ δυνατός όλη την άνοιξη, με 3η θέση στο Strade Bianche, 6η στο Milan-San Remo, και 2η στο E3. Ήταν επίσης 13ος  εδώ πέρυσι στο ντεμπούτο του.

Δεν θα ήταν μια τεράστια έκπληξη να δούμε τον 24χρονο να ξεφύγει μόνος του ή σε ένα μικρό γκρουπ. Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχει το χρόνο στο πλευρό του.

Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates)

Ο Kristoff έπαιξε καλά τα χαρτιά του, κερδίζοντας το Gent-Wevelgem και στη συνέχεια τερματίζοντας 3ος -μέσα από ένα μικρό γκρουπ- στη Φλάνδρα την περασμένη εβδομάδα.

Έχει τερματίσει 9ος και 10ος  στο Roubaix στο παρελθόν και με την τρέχουσα φόρμα του, ένα δυνατό αποτέλεσμα είναι σίγουρο.

Αν ο Νορβηγός κερδίσει, θα το κάνει πιθανότατα από ένα μικρό γκρουπ – έχει ένα καταπληκτικό σπριντ στο τέλος των μακριών, σκληρών αγώνων.

Oliver Naesen (Ag2r-La Mondiale)

Όπως και οι συμπατριώτες του Van Avermaet και Van Aert, ο Naesen ήταν καταπληκτικός αυτή την άνοιξη, αλλά δεν έχει ακόμη κερδίσει. Ήταν 2ος  στο Milan – San Remo, 3ος  στο Gent-Wevelgem, 8ος  στο E3, και 7ος  στη Φλάνδρα την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος.

Ο πρώην Βέλγος πρωταθλητής ήταν 12ος  και 13ος στοRoubaix, αλλά δεν είναι δύσκολο να τον δούμε να βελτιώνεται σε αυτό σημαντικά, εάν τα πράγματα έρθουν όπως τα θέλει την Κυριακή.

Καλό αγώνα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…