Ήταν ένας από τους πιο συναρπαστικούς τερματισμούς σε κλασσικό αγώνα, στη σύγχρονη ιστορία.

Ενώ έμεναν ακόμα 3 χλμ αγώνα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής cyclocross Mathieu van der Poel, στο ντεμπούτο του στο Amstel Gold Race, οδήγησε μόνος ένα γκρουπ αποσπασμένων και μπόρεσε τελικά να πιάσει το γκρουπ των 3 εμπρός, στα τελευταία 125 μέτρα, και να τους περάσει!

Μετά το πέρασμα από την γραμμή τερματισμού, έβαλε το χέρι στο κράνος του και κούνησε το κεφάλι του με δυσπιστία προτού σταματήσει μπροστά στους δημοσιογράφους και καταρρεύσει στο έδαφος σε κατάσταση έκστασης και εξάντλησης.

Πώς συνέβη;

Στις μέρες που πέρασαν, υπήρξαν θεωρίες και ισχυρισμοί για λάθος χρονικά διαστήματα, ακατάλληλη συνοδεία από μηχανές της διοργάνωσης και περίεργες υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Αυτό που έγινε στα τελευταία 10 χλμ του αγώνα, έχει να κάνει με:

Υπερβολικής εξάρτηση από το radio tour, το «ανακάτεμα» των διαφόρων αποσπασμένων γκρουπ, τους στενούς δρόμους, την αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου και τελικά τις καταστροφικές τακτικές των ομάδων.

Η νίκη του Van der Poel βασίστηκε σε διάφορους παράγοντες, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν στον έλεγχο του.  Αλλά το μόνο πράγμα που παρέμεινε υπό τον έλεγχό του ήταν η επίμονη πεποίθηση ότι ήταν ο δυνατότερος αθλητής του αγώνα.

«Δεν πίστευα πια ότι αγωνίζομαι για τη νίκη», δήλωσε αργότερα. «Μόνο στην τελική ευθεία τους είδα να ποδηλατούν μπροστά. Τα έπαιξα όλα ή τίποτα, και έγιναν τα πάντα».

Ψάχνοντας για απαντήσεις

Για να ξεκινήσουμε, ας επικεντρωθούμε σε αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι αλήθεια…

Γεγονός 1: Ο Alaphilippe υπέφερε από κράμπες. Ο Fuglsang έμεινε στον τροχό του Γάλλου, για τα τελευταία λίγα χιλιόμετρα, όπου υπήρχε κόντρα άνεμος.

Πολλά μικρά γκρουπ βρίσκονταν πίσω τους – ο Michael Kwiatkowski (Team Sky) και ο Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), ο μοναχικός Max Schachmann (Bora-Hansgrohe) και οι Clarke και Bauke Mollema (Trek-Segafredo) – δημιουργώντας σύγχυση.

Γεγονός 2: Ο Alaphilippe, προσπαθώντας να αποκρούσει τον επερχόμενο Van der Poel, ξεκίνησε πολύ νωρίς το σπριντ που μπορούσε να κάνει.

Ο  Van der Poel αναδείχθηκε ως νικητής, αλλά η αλήθεια λέγεται ότι δεν είχε οδηγήσει έναν τέλειο αγώνα.

Όχι ένας τέλειος αγώνας

Ο Van der Poel, πρωτάρης σε έναν τέτοιο αγώνα, αγχώθηκε και επιτέθηκε πρόωρα στην ανάβαση του Gulperberg, ενώ έμεναν 45 χλμ αγώνα. Ο Gorka Izagirre (Astana) τον έπιασε αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Ολλανδό και μπήκαν μπροστά για 6 χλμ.

«Νόμιζα ότι θα μπορούσα να ΄σπάσω΄ τον αγώνα πριν από το Kruisberg», δήλωσε ο Ολλανδός. «Ήξερα ότι ήταν ένα κρίσιμο σημείο. Ήθελα να σιγουρευτώ ότι θα έβγαινα μπροστά. Έφυγα με τον [Izagirre] αλλά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Τελικά μετά από πολλές μονομαχίες και ενώ έμεναν 7 χλμ αγώνα, στην τελική ανάβαση στο Bemelerberg, ο Fuglsang επιτέθηκε στον  Alaphilippe, ενώ πίσω ο νεαρός Ολλανδός πάλευε στο γκρουπ.

Στα τελευταία 5 χλμ, το δίδυμο εμπρός είχε μια διαφορά ασφαλείας 40΄΄. Ήταν όμως διαφορά ασφαλείας; Όχι, όπως αποδείχθηκε.

Εκεί που άρχισε να γίνει τρελό, ήταν στα τελευταία 2 χλμ: Ο Alaphilippe εμπρός με κόντρα άνεμο και τον Fuglsang στη ρόδα του – που φυσικά δεν τον άλλαζε – άρχισε να χάνει πάρα πολύ χρόνο!

Στο τελευταίο χιλιόμετρο, η διαφορά τους ήταν στα 20΄ αλλά από την κάμερα φαινόταν πολύ πιο κοντά. Κάπου εκεί ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση από κόντρα σε ούριο και το παιχνίδι για το δίδυμο χάθηκε.

«Ήθελα να σπριντάρω στο βάθρο», δήλωσε ο van der Poel. «Ένιωσα ότι είχα ακόμα καλά πόδια. Όταν έφτασα στην τελική ευθεία, είδα το δίδυμο στα 100 μέτρα μπροστά μου».

«Ξεκίνησα σπριντ σε απόσταση 400 μέτρων από τη γραμμή. Προσπάθησα να τους εκπλήξω. Ήμουν απίστευτα τυχερός που ο άνεμος ήταν πλάτη και μου επέτρεψε να κρατήσω την ταχύτητά μου μέχρι τη γραμμή».

Βοήθεια από μηχανές συνοδείας;

Μετά από ένα τέτοιο εκπληκτικό τέλος, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η ομάδα του van der Poel πρέπει να έχει βοηθηθεί από τα οχήματα συνοδείας.

“Οι τελευταίες πληροφορίες που λάβαμε στο radio tour ήταν ότι οι Alaphilippe και Fuglsang είχαν διαφορά 40΄΄ στα τελευταία 3 χλμ» αναφέρει ο Klaas Lodewyck, αγωνιστικός διευθυντής της Deceuninck-Quick Step.

«Κανονικά αυτή η ομάδα δεν θα μπορούσε να επιστρέψει. Είδα ότι υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες μεταξύ του 1ου γκρουπ [των επιτιθέμενων] και του γκρουπ που ακολουθούσε»

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ολλανδός δημοσιογράφος Thijs Zonneveld ανέφερε:

«Συμπέρασμα: Ναι, υπήρχαν δύο μηχανές μεταξύ των πρώτων και του van der Poel», έγραψε ο Zonneveld. «Αλλά ήταν λογικά εκεί επειδή υπήρχαν και μικρά γκρουπ μεταξύ τους. Ο Van der Poel δεν μπορούσε να μείνει πίσω τους για πολύ. Παρέμειναν εκεί και τους προσπέρασε».

Alaphilippe

Ο Γάλλος μίλησε προκλητικά στην συνέντευξη μετά τον αγώνα, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να καλυφθεί μια διαφορά 35΄΄ μέσα σε 2 χλμ.

«Δεν είμαι απογοητευμένος που δεν κέρδισα, αλλά είμαι απογοητευμένος με τον τρόπο που έγινε», δήλωσε ο Alaphilippe. «Στα τελευταία 2 χλμ, ο διευθυντής του αγώνα μας είπε ότι είχαμε ένα προβάδισμα 35΄΄. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι αθλητές ποδηλάτησαν 15΄΄ ανά χιλιόμετρο πιο γρήγορα από ό, τι κάναμε. Νομίζω ότι αυτό είναι αδύνατο».

Van der Poel

«Στα 3 χλμ από το τέλος, κανείς δεν μπορούσε να μου πει ποια ήταν η θέση στην οποία βρισκόμουν, σε αυτό το χαοτικό τελικό», δήλωσε ο van der Poel

«Ούτε το radio tour, ούτε το αυτοκίνητο της ομάδας… Ένιωσα ότι εξακολουθούσε να υπάρχει κάτι στα πόδια μου. Από ένστικτο επιτέθηκα πάλι, και τους πιάσαμε».

Fuglsang

«Μπορώ μόνο να πω ότι κάναμε ένα απίστευτο λάθος τα τελευταία 3 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Fuglsang. «Θεωρούσαμε ότι οι Kwiatkowski και Trentin δεν θα επέστρεφαν. Είναι κρίμα που έχασα την 2η θέση».

“Στο τέλος, ο [Alaphilippe] είναι αυτός που έχασε σήμερα», συνέχισε. «Μέχρι που επιτέθηκε, εγώ ήμουν αυτός που έκανα την περισσότερη δουλειά.  Αλλά έκανε το ίδιο και στο Strade Bianche, και με νίκησε εκεί».

«…Εξακολουθώ να πιστεύω ότι, αν κάναμε περισσότερες αλλαγές με τον Alaphilippe μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο, μάλλον θα ήταν 2ος ή πιθανότατα θα νικούσε. Αλλά αυτή είναι η ποδηλασία».

Επίλογος

Πώς τελικά κατόρθωσε αυτήν την νίκη ο νεαρός Ολλανδός;

Μέσα από μια σειρά κακών υπολογισμών, έλλειψης συνεργασίας των πρωταγωνιστών και φυσικά του αστείρευτου ταλέντου που διαθέτει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Αντανακλαστικό γιλέκο Apidura – Παρουσίαση

Οι αντανακλαστικές λεπτομέρειες στα ποδηλατικά τζέρσεϊ τείνουν να είναι ένα χαρακτηριστικό…