Περιληπτικά:

Στο τέλος του βρεγμένου 5ου εταπ, ο Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) ξεπέρασε τον Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) και πήρε τη νίκη στην Terracina. Ήταν η 2η νίκη του Γερμανού πρωταθλητή στο φετινό Giro.

Στο άλλο άκρο, ο Tom Dumoulin αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει στην ουδέτερη ζώνη του εταπ. Ο αρχηγός της Sunweb αγωνίστηκε με πόνο στο αριστερό του γόνατο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πριν αποφασίσει ότι ήταν πλέον μάταιο.


Frascati-Terracina → 140 Km

Η επίπεδη διαδρομή του 5ου εταπ ξεκίνησε με κατάβαση και τερμάτισε κατά μήκος των ακτών της Τυρρηνίας, με μια μικρή ανάβαση, στα τελευταία 50 χλμ.

Στο κεντρικό τμήμα της διαδρομής, οι δρόμοι ήταν στενοί και κακοδιατηρημένη σε σημεία, ενώ στα τελευταία χλμ, το πελοτόν πέρασε από μεγάλους, γρήγορους δρόμους.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, ήταν αυτός που έδωσε την εκκίνηση στο 5ο εταπ. Ο ίδιος δήλωσε:

«Είναι τιμή και ευχαρίστηση να είμαι εδώ, πάντα παρακολουθώ το Giro d’Italia, πολλές φορές ήμουν και ανάμεσα στους ανθρώπους που περίμεναν τον αγώνα».

«Το Giro d’Italia αποτελεί ένα μέσο για να δείξουμε τη χώρα μας στον κόσμο. Δεν θα περίμενα ποτέ να φτάσω στο βάθρο μια μέρα με τους αθλητές. Καλή τύχη σε όλους τους αθλητές!»

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους ιταλούς λέγοντας: «Η χώρα σας παρακολουθεί».

Λίγο μετά την έναρξη, 5 αθλητές απομακρύνθηκαν στην έντονη βροχή: Οι Enrico Barbin και Umberto Orsini (Bardiani-CSF), Miguel Eduardo Florez (Androni Giocattoli-Sidermec), Ivan Santaromita (Nippo Vini Fantini-Faizane) και Louis Vervaeke (Sunweb).

Το γκρουπάκι έφτιαξε μια μέγιστη διαφορά 2΄, αλλά ένα μαζικό σπριντ θα ήταν πάντα το τελείωμα της ημέρας. Έτσι, οι αποσπασμένοι πιάστηκαν εγκαίρως και το πελοτόν ξεκίνησε το σιρκουϊ στην Terracina.

Οι αθλητές της ΓΚ ήταν ασφαλείς καθώς οι χρόνοι τερματισμού λήφθηκαν όταν το πελοτόν ξεκίνησε το σιρκουϊ, στα τελευταία 9 χλμ. Οπότε ήταν οι ομάδες των σπρίντερ που θα έφερναν όλη τη δράση.

Ήταν η Israel Cycling Academy οδήγησε με τον Davide Cimolai, αλλά η Pro Continental ομάδα κατακλύστηκε από την Groupama-FDJ και την CCC, οι οποίες αγωνίζονταν για τους για Arnaud Démare και Jakub Mareczko.

Όπως αναμενόταν ήταν η Deceuninck – Quick-Step που βγήκε μπροστά με τον Fabio Sabatini να οδηγεί για τον αρχηγό του Elia Viviani.

Παρόλα αυτά, οι υγρές συνθήκες πρέπει να είχαν επηρεάσει τον Ιταλό πρωταθλητή, καθώς δεν είχε τα πόδια για σπριντ.

Ο Fernando Gaviria εξέπληξε όλους με ένα πρόωρο σπριντ και φαινόταν ότι θα κρατούσε το προβάδισμα μέχρι τη  γραμμή τερματισμού, αλλά ο Ackermann είχε την καλύτερη τελική προσπάθεια και πήρε τη νίκη.

Ο νικητής του εταπ Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe):

«Ήταν ένα διπλό σπριντ σήμερα, έπρεπε να φρενάρω στα τελευταία 250 μέτρα, αλλά ευτυχώς ο Gaviria έγινε ο τέλειος οδηγός για μένα. Είμαι χαρούμενος για το σημερινό, ήταν τρομακτικό όλη την ημέρα κάτω από τη βροχή και είμαι ευτυχής που πήρα χτες τη μωβ φανέλα, ελπίζω να συνεχίσω να κερδίζω με αυτά τα χρώματα».

Αποτελέσματα 5ου εταπ:

1. Pascal Ackermann (Ger) Bora-Hansgrohe in 3:27:05
2. Fernando Gaviria (Col) UAE Team Emirates
3. Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ
4. Caleb Ewan (Aus) Lotto Soudal
5. Matteo Moschetti (Ita) Trek-Segafredo
6. Ryan Gibbons (RSA) Dimension Data
7. Paolo Simion (Ita) Bardiani-CSF
8. Jenthe Biermans (Bel) Katusha-Alpecin
9. Giovanni Lonardi (Ita) Nippo-Vini Fantini-Faizane
10. Manuel Belletti (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma in 19:46:25
2. Simon Yates (GB) Mitchelton-Scott at 0:35
3. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida at 0:39
4. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 0:44
5. Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates
6. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe at 0:49
7. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo at 0:55
8. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida at 0:56
9. Bob Jungels (Lux) Deceuninck – Quick-Step at 1:02
10. Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe at 1:06

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…