Περιληπτικά:

Ο Richard Carapaz (Movistar) κέρδισε το ορεινό 14ο εταπ και πήρε χρόνο από όλα τα φαβορί της ΓΚ. Ο αθλητής από το Εκουαδόρ κυριάρχησε στην ανάβαση του Colle San Carlo και επέκτεινε το προβάδισμα από το μειωμένο πελοτόν μέχρι τη γραμμή τερματισμού, κατά σχεδόν 2 λεπτά.

Εκτός από την νίκη, πήρε επίσης τη ροζ φανέλα από τον Jan Polanc (UAE Team Emirates), ενώ ο Simon Yates (Mitchelton-Scott) πήρε πίσω λίγο από το χαμένο χρόνο, με μια παρατεταμένη επίθεση στην τελευταία ανάβαση.


Η διαδρομή

Ένα σύντομο και έντονο ορεινό εταπ. Το μόνο επίπεδο τμήμα του εταπ, μήκους 14 χλμ, βρίσκεται γύρω από την Aosta. Διαφορετικά, η διαδρομή είτε ανεβαίνει είτε κατεβαίνει.

Μετά από το Verrayes και τη διέλευση της Aosta, η διαδρομή ακολουθεί διαδοχικές αναβάσεις στο Verrogne (15 km ανηφόρα και 15 km κατηφόρα), στο Combes (μέχρι το Truc d’Arbe, στη διασταύρωση προς Arvier), Morgex (κατά μήκος πανοραμικών δρόμων) και στο Colle San Carlo.

Στη συνέχεια η διαδρομή κατεβαίνει απότομα στο La Thuile και στο Pré-Saint-Didier, όπου ο παλιός δρόμος τελικά οδηγεί στο Courmayeur.

Saint-Vincent-Courmayeur (Skyway Monte Bianco) → 131Κμ

Η απόσπαση της ημέρας περιελάμβανε 8 αθλητές: Fausto Masnada, Andrey Amador, Ivan Sosa, Christopher Juul-Jensen, Giulio Ciccone, Chris Hamilton, Hugh Carthy και Matteo Cattaneo  που έφτασαν τη διαφορά τους στα 3΄.

Ο Ciccone κλασικά, πήρε τους μέγιστους βαθμούς για την φανέλα των βουνό, ενώ πίσω η Jumbo-Visma διατηρούσε τον έλεγχο στο πελοτόν.

Οι Bahrain – Merida & Astana, έχοντας σχέδια για επίθεση έστειλαν μπροστά τους  Izagirre και Caruso, για να βοηθήσουν τους αρχηγούς τους αργότερα. Μαζί τους ενώθηκαν οι Tony Gallopin και Alexis Vuillermoz.

Το δίδυμο Izagirre / Caruso έπιασε τους αποσπασμένους, ενώ ξεκινούσε η ανάβαση του Colle San Carlo. Το γκρουπ ξεκίνησε την ανάβαση με διαφορά 1:40΄΄ αλλά το πελοτόν, με τη σκληρή δουλειά της Jumbo-Visma πίσω, κατάφερε να τους πιάσει.

Στα τελευταία 29 χλμ, ο Ciccone ήταν ο τελευταίος από τους αποσπασμένους που πιανόταν.

Το χορό των επιθέσεων άνοιξε ο Nibali. Ακολούθησαν εύκολα οι Roglic, López, Carapaz και Landa. Οι 5 αθλητές δεν άνοιξαν περισσότερο το ρυθμό και σιγά σιγά οι υπόλοιποι αθλητές της ΓΚ, μαζεύτηκαν.

Αυτό δεν ίσχυε για τη ροζ φανέλα του Jan Polanc, και τον χτεσινό νικητή, Ilnur Zakarin, που σταδιακά έμεναν πίσω. Την ίδια στιγμή, οι Mollema και Yates αντιμετώπιζαν επίσης δυσκολίες εξαιτίας των επιθέσεων του Nibali και του López.

Οι πιο δυνατοί αθλητές της ημέρας ήταν οι Carapaz, Roglic, Nibali, Landa και López. Οι πέντε φάνηκαν να ταιριάζουν καλά, μέχρι που ο Carapaz επιτέθηκε στα τελευταία 28 χλμ και γρήγορα έφτιαξε μια διαφορά 30΄΄.

Ήταν φανερό ότι οι υπόλοιποι δεν ήθελαν να τον κυνηγήσουν.

14ο εταπ – Νίκη και ροζ φανέλα για τον Carapaz!

Ο Carapaz κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμά του στην τελευταία κατάβαση και να προσθέσει περίπου 1:30΄΄ από τους υπόλοιπους, κάτι που τον έκανε τον νέο επικεφαλής της ΓΚ.

Στην ομάδα των φαβορί δεν υπήρξε συνεργασία και έτσι ο Yates κατάφερε να επιτεθεί και να πάρει 22΄΄ από τους άλλους.

Ο νικητής του εταπ και η νέα ροζ φανέλα, Richard Carapaz (Movistar):

«Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιήσαμε μια στρατηγική που είχε καλά σχεδιασθεί από την ομάδα. Ξέραμε ότι εγώ και ο Mikel Landa ήμασταν σε καλή κατάσταση, οπότε έπρεπε να βρούμε τη σωστή στιγμή για να επιτεθούμε. Έκανα τα πάντα όπως είχε προγραμματιστεί. Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι είμαι στη Maglia Rosa. Ήταν ένα όνειρο και έχω δουλέψει σκληρά για αυτό».

14ο εταπ – Νίκη και ροζ φανέλα για τον Carapaz!

Αποτελέσματα 14ου εταπ:

1. Richard Carapaz (Ecu) Movistar in 4:02:23
2. Simon Yates (GB) Mitchelton-Scott at 1:32
3. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida at 1:54
4. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe
5. Mikel Landa (Spa) Movistar
6. Miguel Angel Lopez (Col) Astana
7. Pavel Sivakov (Rus) Ineos
8. Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma
9. Joe Dombrowski (USA) EF Education First
10. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida at 2:01.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Richard Carapaz (Ecu) Movistar in 58:35:34
2. Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma at 0:07
3. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida at 1:47
4. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe at 2:10
5. Mikel Landa (Spa) Movistar at 2:50
6. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo at 2:58
7. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates at 3:29
8. Pavel Sivakov (Rus) Ineos at 4:55
9. Simon Yates (GB) Mitchelton-Scott at 5:28
10. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 6:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…