Περιληπτικά:

Αν και το Gavia ακυρώθηκε λόγω χιονοπτώσεων, το 16ο εταπ μόνο βαρετό δεν ήταν…

Ο Vincenzo Nibali (Bahrain – Merida) επιτέθηκε στο Mortirolo δημιουργώντας προβλήματα στην ΓΚ, αλλά η ροζ φανέλα του Richard Carapaz (Movistar) παρέμεινε στη θέση της. Ο Primož Roglič (Jumbo-Visma) και ο Simon Yates (Mitchelton-Scott) έχασαν χρόνο, ενώ η νίκη του εταπ πήγε άξια στον Giulio Ciccone (Trek-Segafredo).

Η διαδρομή

Ένα 2ο αλπικό εταπ 194 χλμ με πάνω από 4.800 μ υψομετρικών. Ξεκινώντας από το Lovere προς την Ροβέτα, η διαδρομή ξεκινάει από το Passo della Presolana και το Passo della Croce di Salven, οδηγώντας στην Val Camonica.

Από εκεί, ο αγώνας συναντά την ανάβαση του Cevo και μετά την ανάβαση στο Edolo, ο αγώνας συνεχίζεται προς την Aprica, την 2η ανάβαση 3ης κατηγορίας της ημέρας.

Ακολουθεί το τρομερό Mortirolo με μέγιστη κλίση 18%. Μετά την πτώση στο Monno, η διαδρομή ανεβαίνει και πάλι με μικρές μέσες κλίσεις (3-4%) για τα τελικά 15 χλμ.

Lovere-Ponte di Legno → 194km

Η ισπανική ομάδα της Movistar προσπάθησε να κρατήσει τα πράγματα, αλλά τελικά 22 αθλητές αποσπάστηκαν. Οι López, Yates και Vincenzo Nibali είχαν αρκετούς στο ξεκόλλημα, οπότε δόθηκε από το πελοτόν ελευθερία.

Η Astana είχε τον Pello Bilbao, τον Ιan Hirt και Davide Villella. Η Bahrain- Merida τους Damiano Caruso & Antonio Nibali, ενώ η Mitchelton-Scott είχε τους Mikel Nieve & Christopher Juul-Jensen. Οι άλλοι ήταν: Koen Bouwman, Giulio Ciccone, Joe Dombrowski, Fausto Masnada, Mattia Cattaneo και Andrey Amador.

Οι αποσπασμένοι έφτιαξαν αρκετό προβάδισμα, αλλά η Movistar τους κράτησε στα 5΄απόσταση.

Μετά από 90 χλμ αγώνα, στο Cevo, ο Ciccone πήρε τους πόντους που ήθελε. Η δράση επρόκειτο να έρθει στο Mortirolo.

Οι αποσπασμένοι ξεκίνησαν την ανάβαση στο Mortirolo στα 6΄. Ήταν ο Nathan Brown που ξεκίνησε τη δράση για λογαριασμό της EF Education First, προκαλώντας τη διάσπαση της ομάδας.

Mortirolo

Καθώς το πελοτόν ξεκίνησε το Mortirolo, ήταν ο Nibali που έβαλε τον συναθλητή του Valerio Agnoli να ρυθμίσει το τέμπο.

Μπροστά, οι Nieve, Hirt, Caruso και Ciccone ήταν σαφώς οι ισχυρότεροι αθλητές. Ο Nieve δεν τράβαγε ή περίμενε τον Yates;

Πίσω, ο Domenico Pozzovivo είχε αναλάβει να οδηγεί το πελοτόν. Ο ρυθμός του μικρού Ιταλού ήταν ιδιαίτερα υψηλός, οπότε ανάγκασε αρκετούς να χάσουν επαφή, όπως οι  Ilnur Zakarin, Yates και Rafal Majka. Αυτό ήταν το σήμα που περίμενε για να επιτεθεί ο Καρχαρίας!

16ο εταπ – Ο Ciccone νικητής και ο Nibali κερδισμένος

Οι άλλοι δεν απάντησαν, εκτός από τον Hugh Carty (EF Education First). Στην καταδίωξη, ο Carapaz πήρε μαζί τους Antonio Pedrero και Landa, αλλά η διαφορά μεταξύ του Nibali και των άλλων φαβορί ήταν ακόμα μικρή.

Ο López κατάφερε να επανέλθει και προσπάθησε να φτάνει τον Nibali, αλλά ο Roglic δεν μπορούσε. Οι υπόλοιποι κατάλαβαν την αδυναμία του και προσπάθησαν να τον αφήσουν πίσω.

16ο εταπ – Ο Ciccone νικητής και ο Nibali κερδισμένος

Ο Nibali είχε για βοηθό τον αδερφό του, προκειμένου να πάρει όση βοήθεια μπορούσε, αλλά οι αθλητές της Movistar πίσω, άρχισαν να κλείνουν το κενό. Ο Ιταλός έκανε τα πάντα για να μείνει μακριά από τα χέρια των Carapaz, Landa και López, αλλά κατάφεραν και έπιασαν τον Καρχαρία.

Όλοι περίμεναν μια επίθεση από τον Nibali, αλλά ο Ιταλός αποφάσισε να μην επιτεθεί στην κατάβαση υπό βροχή.

Μπροστά τους το δίδυμο  Ciccone και Hirt πολεμούσαν για τη νίκη του εταπ, με τον Ciccone φανερά εκνευρισμένο, από την έλλειψη συνεργασίας. Ευτυχώς ο ρυθμός των Nibali-Carapaz είχε χαλαρώσει και ο Roglic ανέκτησε λίγο χρόνο πίσω. Ο αρχηγός της Jumbo-Visma, μαζί με τους Yates και Mollema, κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά σε μόλις 45΄΄.

Οι Ciccone και Hirt έμειναν μαζί στα τελευταία χιλιόμετρα, δίνοντάς μας ένα διπλό σπριντ για τη νίκη. Ενώ ο Ciccone είχε κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, ο Ιταλός έδειξε ότι είχε τα καλύτερα πόδια και  πήρε τη νίκη.

Οι Nibali, Carapaz και Landa τερμάτισαν 1:41΄΄ πίσω από τον νικητή. Ο Roglic τερμάτισε μαζί με τους Yates &Mollema στα 1:23΄΄ από τη ροζ φανέλα. Ο Roglic ήταν ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας, καθώς ο πιο κοντινός ανταγωνιστής του Carapaz είναι τώρα ο Nibali στα 1:47΄΄. Ο Roglic είναι 3ος τώρα στα 2:09΄΄.

Ο νικητής του εταπ, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo):

«Περιμένω αυτή τη 2η νίκη για δύο χρόνια τώρα, έτσι φώναξα με χαρά στην γραμμή τερματισμού, γιατί ήταν μια περίπλοκη μέρα με πολλή βροχή και κρύο. Ο Hirt δεν ήθελε να συνεργαστεί, οπότε υπήρχαν νεύρα μεταξύ μας, αλλά στο τέλος είμαι ευχαριστημένος με τα πάντα».

Ο επικεφαλής του αγώνα Richard Carapaz (Movistar):

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια πολύ περίπλοκη μέρα, ειδικά λόγω των καιρικών συνθηκών και των αναβάσεων, αλλά ως ομάδα έχουμε δουλέψει πολύ καλά για τον Mikel Landa και τον εαυτό μου. Ήταν μια πολύ καλή μέρα, από την άποψη του χρόνου που αποκτήθηκε στην ΓΚ».

Αποτελέσματα 16ου εταπ:

1. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo in 5:36:24
2. Jan Hirt (Cze) Astana
3. Fausto Masnada (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec at 1:20
4. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida at 1:41
5. Hugh John Carthy (GB) EF Education First
6. Richard Carapaz (Ecu) Movistar
7. Mikel Landa (Spa) Movistar
8. Joe Dombrowski (USA) EF Education First
9. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida at 1:49
10. Mattia Cattaneo (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec at 2:03.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Richard Carapaz (Ecu) Movistar in 70:02:05
2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida at 1:47
3. Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma at 2:09
4. Mikel Landa (Spa) Movistar at 3:15
5. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo at 5:00
6. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe at 5:40
7. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 6:17
8. Simon Yates (GB) Mitchelton-Scott at 6:46
9. Pavel Sivakov (Rus) Ineos at 7:51
10. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates at 8:06.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…