Περιληπτικά:

Το προτελευταίο ορεινό εταπ της la Vuelta a España κέρδισε ο Sergio Higuita (EF Education First). Ο πολλά υποσχόμενος Κολομβιανός είχε χάσει 20΄ προχτές, αλλά χτες πήρε σόλο την πρώτη του επαγγελματική νίκη.

Ο Miguel Ángel López (Astana) δημιούργησε αναστάτωση στα φαβορί, προκαλώντας απώλεια χρόνου από τους Nairo Quintan(Movistar) και Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Ο Alejandro Valverde (Movistar) και ο Lopez επέστρεψαν ψηλά στην ΓΚ.

Colmenar Viejo → Becerril de la Sierra, 178 km

Η πρώτη πραγματική επίθεση προήλθε και πάλι από τον Rémi Cavagna. Ο Cavagna ποδηλάτησε μόνος του για λίγο, αλλά μετά από 15 χλμ ενώθηκαν μαζί του οι Will Barta και Steve Morabito. Όμως πιάστηκαν από το πελοτόν πρίν το Puerto de Navacerrada.

Μερικά μέτρα μετά, ο Wout Poels (Ineos) επιτέθηκε, παίρνοντας 20΄΄. Τον Poels κυνηγούσαν οι Thomas De Gendt, Geoffrey Bouchard και Hermann Pernsteiner.

Ο De Gendt επέστρεψε σύντομα στο πελοτόν, ενώ οι Pernsteiner και Bouchard συνέχισαν την καταδίωξη του Poels, ο οποίος πήρε 10 βαθμούς στο Navacerrada (Cat.1). Ο Poels τελικά πιάστηκε από τους Bouchard, Sergio Higuita, Tobias Ludvigsson, Louis Meintjes, Tao Geoghegan Hart και Nick Schultz.

Σε αυτό το γκρουπ των 7 ενώθηκαν επίσης οι Nelson Oliveira, τον Oscar Rodríguez,  Omar Fraile,  Jonas Koch,  Pernsteiner και Neilson Powless, δημιουργώντας ένα γκρουπ 13 αθλητών. Η διαφορά τους με το πελοτόν ήταν στα 4.

Στους πρόποδες της 2ης ανάβασης στο Morcuera (αυτή τη φορά από την άλλη πλευρά) υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις. Ο Meintjes και ο Koch δραπέτευαν, αλλά σύντομα τραβήχτηκαν πίσω από τους άλλους στο γκρουπ, συμπεριλαμβανομένων των Rodríguez, Higuita και Poels. Στο πελοτόν, ανέλαβε η Astana από την Jumbo Visma, ανεβάζοντας πολύ το τέμπο για λογαριασμό του Lopez.

Ο αρχηγός της Astana επιτέθηκε και σύντομα πήρε 20΄΄ από τους Valverde, Roglič, Quintana, Tadej Pogačar και Rafał Majka. Ο López εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη μη συνεργασία των φαβορί, αν και η διαφορά στην κορυφή του Morcuera δεν ήταν πολύ μεγάλη.

Στην κάθοδο, οι Valverde και Quintana είχαν τον Soler και τον Oliveira να ανεβάσουν το ρυθμό. Αυτό περιόρισε το προβάδισμα του López στα 15΄΄. Μπροστά, ο Higuita επιτέθηκε σόλο.

Πίσω, τα πράγματα άλλαξαν καθώς ο ο López πιάστηκε από το γκρουπ του Roglič στην κοιλάδα μεταξύ το Morcuera και Puerto de Cotos. Ο κίνδυνος από τον López είχε περιοριστεί, οπότε ο ρυθμός μειώθηκε ξανά και ο Higuita ήταν σε θέση να πάρει περισσότερο χρόνο.

Ο Κολομβιανός ξεκίνησε με προβάδισμα 1:30΄΄ στο Puerto de Cotos, μια αρκετά μεγάλη αλλά όχι πολύ απότομη ανάβαση. Η ανάβαση ήταν αρκετά δύσκολη για τον López για να απομακρυνεί. Έκανε μερικές επιθέσεις ακόμα, αλλά δεν μπορούσε να απαλλαγεί από τους Valverde και Roglič. Ο Pogačar και Quintana αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Οι 2 τελευταία δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό του Lopez και έχαναν έδαφος. Στα τελευταία 25 χλμ, ο Higuita είχε 40΄΄ από τους López, Valverde, Roglič και Majka. Πίσω τους στα 30΄΄ ήταν ο Pogačar και στα 45΄΄ ο Quintana.

Ο Higuita κατόρθωσε να κρατήσει μακριά τους επιτιθέμενους και να πάρει την πρώτη του επαγγελματική νίκη για την ταραγμένη EF Education First. 15΄΄ μετά τον νικητή, ο Roglič σπρίνταρε για τη 2η θέση, μπροστά από τους Valverde, Majka και López. Ο Pogačar και η Quintana κατάφεραν να περιορίσουν τη ζημιά στο 1΄, αλλά αυτό σημαίνει ότι ο Valverde πήρε τη 2η θέση πίσω από τον Quintana και ο López πέρασε μπροστά από τον Pogačar.

Ο νικητής του εταπ, Sergio Higuita (EF Education First):

«Η σημερινή σκηνή ήταν τέλεια για μένα: θα μπορούσα είτε να κερδίσω από ένα γκρουπ είτε από ένα σπριντ. Στην ανάβαση στο Cotos είχα καλά πόδια. Τα έδωσα όλα στη γραμμή τερματισμού, καθώς ήμουν πολύ κινητοποιημένος στο να δώσω στην ομάδα μου μια νίκη μετά από τόσο δύσκολη La Vuelta… Στη La Vuelta 2019, έμαθα να μην το εγκαταλείψω, ούτε και στις χειρότερες στιγμές, και να είμαι ανθεκτικός. Κάθε μέρα είναι εντελώς διαφορετική ιστορία στην οποία μπορεί κάποιος να θριαμβεύσει».

Αποτελέσματα 18ου εταπ:

1. Sergio Higuita (Col) EF Education First in 4:33:09
2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma at 0:15
3. Alejandro Valverde (Spa) Movistar
4. Rafał Majka (Pol) Bora-Hansgrohe
5. Miguel Ángel López (Col) Astana at 0:17
6. Carl Fredrik Hagen (Nor) Lotto Soudal at 1:16
7. Louis Meintjes (SA) Dimension Data
8. Nairo Quintana (Col) Movistar
9. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates
10. Óscar Rodríguez (Spa) Euskadi Basque Country-Murias at 3:47

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma in 71:16:54
2. Alejandro Valverde (Spa) Movistar at 2:50
3. Nairo Quintana (Col) Movistar at 3:31
4. Miguel Ángel López (Col) Astana at 4:17
5. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 4:49
6. Rafał Majka (Pol) Bora-Hansgrohe at 7:46
7. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb at 9:46
8. Carl Fredrik Hagen (Nor) Lotto Soudal at 11:50
9. James Knox (GB) Deceuninck – Quick-Step at 12:44
10. Marc Soler (Spa) Movistar at 21:09

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Επηρεάζει ο χυμός παντζαριών την απόδοση μας;

Τα τεύτλα γενικά και ο χυμός παντζαριών ειδικά, γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ενισχύουν την…