Περιληπτικά:

Ο Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) πήρε την 3η του νίκη, μετά από μια σόλο επίθεση στο τέλος του 20ου εταπ, τοποθετώντας τον Σλοβένο στο 3ο σκαλί του βάθρου.

Ο Primoz Roglič κλείδωσε την νίκη του στην φετινή Vuelta. H Jumbo-Visma δεν είχε προβλήματα στο τελευταίο βουνό, παρά τις επιθέσεις από τους Miguel Ángel López (Astana) και Alejandro Valverde (Movistar).

Arenas de San Pedro → Plataforma de Gredos, 190 km

Νωρίς στο εταπ, ένα γκρουπ 12 αθλητών ξέφυγε. Μεταξύ αυτών ήταν ο Sergio Samitier, ο Ruben Guerreiro, ο Nicolas Edet και ο Damien Howson. Αυτοί οι 4 κατάφεραν να μείνουν μπροστά, ενώ οι υπόλοιποι τελικά πιάστηκαν από το πελοτόν.

Η Astana πέταξε το γάντι της στο Puerto de Pedro Bernardo, καθώς ο Luis Léon Sánchez επιτέθηκε. Με τον Ισπανό ενώθηκαν οι Marc Soler, David de la Cruz, Tao Geoghegan Hart, Omar Fraile, George Bennett και Neilson Powless.

Μετά τις επιθέσεις αυτές, η Jumbo-Visma κατάφερε να αποκαταστήσει την τάξη με τους Sepp Kuss και Robert Gesink. Πολλοί αθλητές είχαν χάσει επαφή, ενώ η κύρια ομάδα είχε επίσης αραιωθεί σημαντικά. Στο σημείο αυτό, 5 αποσπασμένοι μπροστά δούλευαν σκληρά: Guerreiro, Samitier, Edet και Howson από την πρώιμη απόσπαση και ο Tao Geoghegan Hart, ο οποίος είχε καταφέρει να έρθει μαζί τους.

Κατά την πορεία προς το Puerto de Pena Negra, το προβάδισμα τους ήταν 4’. Στην κοιλάδα, η Astana ανέβασε το ρυθμό, διαλύοντας περαιτέρω το πελοτόν, πριν την ανάβαση. Μόλις άρχισε το βουνό, ο Lopez ξεκίνησε αμέσως μια επίθεση.

Ωστόσο, ο Κολομβιανός δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Οι Quintana, Valverde, Pogačar και Roglič ήταν ακριβώς στη ρόδα του. Ο López δεν είχε επίσης επιτυχία στη δεύτερη προσπάθειά του. Mετά η δράση μειώθηκε και κάποιοι αθλητές, όπως οι Wilco Kelderman, Carl Frederik Hagen, Rafal Majka, Marc Soler και Robert Power, ήταν σε θέση να επανενταχθούν στην ομάδα των φαβορί.

Pogačar στην επίθεση

Ο Pogačar επιτέθηκε τη στιγμή που τα φαβορί κοιτούσαν ο ένας τον άλλον. Μέσα σε ένα χιλιόμετρο, κατάφερε να πάρει 30΄΄.  Κακώς η Movistar δεν είδε αμέσως τον κίνδυνο του Pogacar. Τον άφησε να φτιάξει μια διαφορά 1:30΄΄, πριν ο Antonio Pedrero και ο Soler ξεκινήσουν να τον κυνηγούν. Αυτό δεν βοήθησε πολύ, καθώς ο Pogačar αύξησε τη διαφορά.

Κατά την τελική ανάβαση στο Plataforma de Gredos, οι Quintana και  López έπρεπε να αναλάβουν μόνοι τους το κυνήγι. Το προβάδισμα του Pogačar ήταν περίπου 1:40΄΄, το οποίο ήταν αρκετό για να διώξει τον Quintana από το βάθρο, αλλά δεν αρκούσε για να απειλήσει τη 2η θέση του Valverde. Με ένα μεγάλο προβάδισμα στον ανταγωνισμό, ο Σλοβένος θα μπορούσε να γιορτάσει την 3η νίκη του στη Vuelta.

Ο Valverde απομακρύνθηκε από την ομάδα των φαβορί στα τελευταία χιλιόμετρα, αλλά ο Roglic κράτησε τον Ισπανό στη θέση του. Με 1 ακόμα εταπ, ο Σλοβένος θα κερδίσει αυτό το ισπανικό Grand Tour και ο Valverde θα είναι 2ος με τον Pogacar 3ο.

Ο νικητής του εταπ, Tadej Pogacar (UAE Emirates):

«Σίγουρα χρειάστηκε υπομονή. Αισθανόμουν τα πόδια μου καλά, αλλά το ηθικό δεν ήταν τόσο υψηλό στο πρώτο μέρος του εταπ. Τότε είδα ότι όλοι ήταν άβολα από το κρύο και τη βροχή. Ένιωσα καλά στην τελευταία ανάβαση και επιτέθηκα».

Ο επικεφαλής στη ΓΚ, Primoz Roglic (Jumbo-Visma):

«Είμαι απλά ανακουφισμένος. Ήταν η τελευταία δύσκολη μέρα στα βουνά. Ένας Σλοβένος κέρδισε πάλι, είναι ωραίο. Όσο πιο κοντά φτάνουμε στο τέλος, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Έμεινα στη θέση μου και είμαι πραγματικά χαρούμενος. Ήταν μια πραγματικά δύσκολη μέρα για εμάς».

Αποτελέσματα 20ου εταπ:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates in 5:16:40
2. Alejandro Valverde (Spa) Movistar at 1:32
3. Rafał Majka (Pol) Bora-Hansgrohe
4. Hermann Pernsteiner (Aut) Bahrain Merida
5. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma at 1:41
6. Sergio Higuita (Col) EF Education First at 1:49
7. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Merida
8. Nairo Quintana (Col) Movistar at 1:56
9. Mikel Nieve (Spa) Mitchelton-Scott at 1:59
10. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma in 80:18:54
2. Alejandro Valverde (Spa) Movistar at 2:33
3. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 2:55
4. Nairo Quintana (Col) Movistar at 3:46
5. Miguel Ángel López (Col) Astana at 4:48
6. Rafał Majka (Pol) Bora-Hansgrohe at 7:33
7. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb at 10:04
8. Carl Fredrik Hagen (Nor) Lotto Soudal at 12:54
9. Marc Soler (Spa) Movistar at 22:27
10. Mikel Nieve (Spa) Mitchelton-Scott at 22:34

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Επηρεάζει ο χυμός παντζαριών την απόδοση μας;

Τα τεύτλα γενικά και ο χυμός παντζαριών ειδικά, γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ενισχύουν την…