Αν μας ενδιαφέρει περισσότερο η λειτουργία παρά η εικόνα, το Mason Bokeh είναι μια πολύ καλή επιλογή για ποδήλατο gravel, που δεν θα μας κοστίσει μια περιουσία.

Το πλαίσιο από αλουμίνιο triple-butted είναι λογικά ελαφρύ, ποδηλατεί αρκετά καλά, έχει εξαιρετικό χειρισμό, και ενσωματώνει όλες τις αναμονές που θα χρειαστούμε ποτέ.

Μεγάλα «οστά»

Επιφανειακά, το Mason Bokeh φαίνεται ένα αρκετά απλό αλουμινένιο πλαίσιο ποδηλάτου gravel. Μόνο όταν κοιτάζουμε από κοντά, παρατηρούμε την δουλειά που υπάρχει…

Σε αντίθεση με τις ίνες άνθρακα, των οποίων οι μηχανικές ιδιότητες μπορούν να μεταβληθούν δραματικά αλλάζοντας την υποκείμενη διάταξη ινών, το αλουμίνιο ουσιαστικά συμπεριφέρεται το ίδιο σε κάθε κατεύθυνση.

Ως αποτέλεσμα, η ρύθμιση της ποιότητας κύλισης ενός πλαισίου από αλουμίνιο, οφείλεται κυρίως στο σχήμα των σωλήνων του.

Πλαίσιο

Κάθε πλαίσιο Bokeh αποτελείται από σωλήνες αλουμινίου Dedacciai τριπλής ράβδου που είναι προσαρμοσμένες στις προδιαγραφές της εταιρίας. Ο υπερμεγέθης διαγώνιος σωλήνας έχει ένα προφίλ σχήματος U που επιτρέπει μεγαλύτερη επιφάνεια συγκόλλησης με το κέλυφος της μεσαίας τριβής, για παράδειγμα. Αντίθετα, ο οριζόντιος σωλήνας έχει οβάλ σχήμα για να βοηθήσει στην αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας του εμπρόσθιου τριγώνου.

Mason Bokeh – Δυναμική απόδοση!

Τα ψαλίδια της σέλας (seatstays) ανοίγουν προς τα έξω για μεγαλύτερο διάκενο για τα ελαστικά, προτού δημιουργήσουν ένα τόξο προς τα κάνω.

Οι άξονες των τροχών, έχουν διάσταση 142×12 χιλιοστών για περισσότερο χώρο για τις δαγκάνες των δισκόφρενων.

Τόσο τα ψαλίδια της σέλας, όσο και της αλυσίδας (chainstays) έχουν αρκετά μεγάλη διατομή, για περισσότερη ακαμψία.

Στο εμπρός μέρος υπάρχει ένα κούτελο 1 1/8-προς-1 1/2 ιντσών και ακόμη μια διογκωμένη μεσαία τριβή για να δεχθεί εσωτερικά τα καλώδια.

Το μόνο που διαφέρει από το υπόλοιπο πλαίσιο, είναι ίσιο και στρογγυλό παλουκόσελο με διάμετρο 27,2 χλστ., για παραπάνω φλεξάρισμα.

Όλα αυτά ενώνονται με τακτοποιημένες συγκολλήσεις TIG που δεν είναι αρκετά λείες, αλλά εξακολουθούν να είναι καθαρές οπτικά. Τα βάρη πλαισίων κυμαίνονται από περίπου 1.560g για το μικρότερο μέγεθος 48cm, μέχρι 1.860g για το μεγαλύτερο μέγεθος 62cm.

Mason Bokeh – Δυναμική απόδοση!

Σε συνδυασμό με αυτό το καλαίσθητο πλαίσιο είναι το πιρούνι Parallax της Mason, πλήρης με άξονα 100×12 χιλιοστών, δαγκάνα με επίπεδη βάση και εσωτερική δρομολόγηση για τον υδραυλικό σωλήνα.

Μια και η  Mason έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν αρκετές αναμονές εμπρός και πίσω για φτερά, ενώ πίσω υπάρχουν κατάλληλες βάσεις στήριξης για σχάρα. Υπάρχουν επίσης τρεις τυπικές βάσεις για παγουροθήκες στο πλαίσιο, με δύο μέσα στο κύριο τρίγωνο και την 3η στην κάτω πλευρά του κάτω σωλήνα.

Υπάρχει ακόμη και ένα ειδικό σημείο τοποθέτησης στο μπροστινό μέρος της κορώνας πιρουνιού για ένα φως (που θα τροφοδοτείται με δυναμό).

Γεωμετρία

Με βάση τη γεωμετρία, το Bokeh ανταποκρίνεται στις τρέχουσες τάσεις στον κόσμο του gravel, αν και με ελαφρά κλίση προς το πιο αθλητικό μέρος του φάσματος. Στην πραγματικότητα, η Mason δεν αναφέρεται στο Bokeh ως “gravel bike“, αλλά μάλλον το αποκαλεί ποδήλατο “AdventureSport” που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει το έδαφος γρήγορα – ίσως μια λεπτή διάκριση, αλλά αξίζει να σημειωθεί.

Τα μεγέθη του trail κυμαίνονται από 62 έως 75 χιλιοστά, ανάλογα με το μέγεθος (με μικρότερα μεγέθη να είναι πιο σταθερά και μεγαλύτερα μεγέθη να είναι πιο ευκίνητα). Το ύψος της μεσαίας τριβής κυμαίνεται από 75mm στο μικρότερο μέγεθος, μέχρι 70mm για τη μεγαλύτερη επιλογή και το ίδιο chainstay 435mm χρησιμοποιείται σε όλα τα μεγέθη.

Επίσης τα μεγέθη stack & reach είναι αρκετά μέτρια, με κάπως υψηλότερες και μικρότερες διαστάσεις σε σχέση με τα ποδήλατα δρόμου – όπως θα περίμενε κανείς για την κατηγορία.

Όσον αφορά τη συμβατότητα των τροχών και των ελαστικών, η Mason αφήνει χώρο τόσο για ελαστικά 650x50mm όσο και για ελαστικά 700x45mm, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε ό,τι θέλουμε.

Οπτικά, η Mason φαίνεται να πηγαίνει για μια κομψή αισθητική. Η σιλουέτα είναι αρκετά παραδοσιακή, παρά τον ελαφρώς κεκλιμένο οριζόντιο σωλήνα και τις καμπύλες διαδρομές.

Υπάρχουν 3 επιλογές χρώματος, από τις οποίες οι 2 αρκετά τολμηρές, αλλά γενικά το ποδήλατο αποπνέει μια πιο minimal αύρα.

Πολλές επιλογές αγοράς – Τιμές

Η Mason παρέχει πολλές επιλογές όταν πρόκειται για εξοπλισμό του Bokeh, από γυμνά πλαίσια έως ολοκληρωμένες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας επιλογής συστημάτων μετάδοσης από την Shimano και την SRAM, την επιλογή τροχών και ελαστικών 650b ή 700c και το κιτ φινιρίσματος Dedacciai.

Οι τιμές για τα γυμνά πλαίσια ξεκινούν από £ 1.250 (συμπεριλαμβανομένων των ποτηριών και των thru-axles), ενώ το μοντέλο που παρουσιάζουμε (με Shimano GRX Di2) ξεπερνάει τις £ 3.995.

Ο ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στις τιμές της Βρετανίας, αλλά οι διεθνείς αγοραστές δεν υπόκεινται στην ίδια προσαύξηση και επιτυγχάνουν μέχρι και 20% έκπτωση, ανάλογα με τους τοπικούς φόρους και τέλη. Η Mason δεν καθορίζει σταθερές τιμές λιανικής εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντάς τις να κυμαίνονται με τις συνήθεις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Kuurne-Brussels-Kuurne 2021 – Λίστα εκκίνησης

Η σεζόν των κλασσικών αγώνων 2021 είναι σχεδόν έτοιμη, με το Kuurne-Brussels-Kuurne να είν…