Το γκρουπ των αποσπασμένων σε έναν αγώνα είναι μια εστία ίντριγκας, με «φίλους» να δουλεύουν μαζί για το κοινό καλό, σχεδιάζοντας παράλληλα την προδοσία τους για την ομάδα ως σύνολο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που βελτιώνουν πραγματικά τις πιθανότητες ότι μια πρώιμη απόσπαση θα φτάσει στη γραμμή τερματισμού;

Το «ξεκόλλημα της ημέρας»

Προσπάθειες όπως της Annemiek van Vleuten, στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με μια σόλο απόσπαση 105 χλμ και επιτυχή τερματισμό, αποτελούν ακραία παραδείγματα.

Γκρουπ αποσπασμένων – Οι παράγοντες επιτυχίας

Στους περισσότερους επαγγελματικούς αγώνες, υπάρχει ένα «προβλέψιμο» μοτίβο με την δημιουργία ενός γκρουπ πρώιμου αποσπάσματος. Στη συνέχεια ακολουθεί μια παρατεταμένη περίοδος μέχρι το τέλος, όπου το γκρουπ μπορεί ή δεν μπορεί να πιαστεί.

Για το σκοπό αυτό, μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Economic Psychology βασίστηκε στις οικονομικές στρατηγικές που δημιουργούνται μέσα σε ένα γκρουπ αποσπασμένων (Brouwer and Potters 2018).

Μέσα στο γκρουπ, υπάρχουν ιδιωτικά κίνητρα σε αντίθεση με το κοινό καλό. Οι αθλητές χρειάζονται την δύναμη των υπολοίπων, για να κρατήσουν σε απόσταση το πελοτόν. Έτσι είναι «φίλοι» για ένα μικρό διάστημα.

Ωστόσο, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνεργασίας, τα παιχνίδια βρίσκονται στο επίκεντρο. Ενώ οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν ενέργεια για να κρατούν μακριά το πελοτόν, η δαπάνη υπερβολικής ποσότητας ενέργειας μεμονωμένα, μειώνει τη δική τους ευκαιρία για να κερδίσουν τον αγώνα, ενάντια των «φίλων» τους.

Brouwer και Potters 2018

Οι δύο οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου Tillburg στην Ολλανδία δημιούργησαν ένα μεγάλο αριθμό πολύπλοκων μαθηματικών για το μοντέλο τους.

Ωστόσο, μερικά βασικά χαρακτηριστικά και παραδοχές στο μοντέλο περιλαμβάνουν το μέγεθος του πελοτόν και τη σχετική ποιότητα, τον τύπο του εταπ και τη δυσκολία, τις καιρικές συνθήκες και μια πληθώρα άλλων μεταβλητών που μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική των αγώνων.

Αναλύθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων  από το 2011-2017, με περίπου 780 πραγματικούς αγώνες στο σύνολο δεδομένων.

Υψηλό ποσοστό επιτυχίας

Κάπως απροσδόκητα, η εμπειρική ανάλυση των πραγματικών αγώνων, έδειξε ένα υψηλότερο ποσοστό επιτυχημένων αποσπάσεων: Σε 23% των εταπ, η νίκη προερχόταν από αθλητή που άνηκε σε πρώιμη απόσπαση. Αυτό σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη περί «καταδικασμένου ξεκολλήματος» από νωρίς!

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι οπαδοί των αγώνων, πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη διαμόρφωση της δυνατότητας για την απόλυτη επιτυχία ενός διαλείμματος. Αυτά ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με το θεωρητικό μοντέλο και με τα εμπειρικά δεδομένα και περιλαμβάνουν:

Το μέγεθος του γκρουπ

Πολύ λίγοι και η δουλειά γίνεται πολύ σκληρή. Πάρα πολλοί και υπάρχει μια ομάδα μεμονωμένων αθλητών, που καταστρέφουν τη συνεργασία. Το μοντέλο έδειξε ότι το αυξανόμενο μέγεθος του γκρουπ –με αθλητές μέσου όρου- αύξησε τις πιθανότητες επιτυχίας κατά περίπου 3.1% μέχρι περίπου 8 αναβάτες.

Μετά, κάθε επιπλέον μέλος αύξανε ελάχιστα τις πιθανότητες επιτυχίας, και τελικά οι πιθανότητες έγιναν αρνητικές με επιπλέον μέλη πέραν των 26 αθλητών.

Η δύναμη των αθλητών

Συχνά, οι μικρές ομάδες στέλνουν τους αθλητές να αποσπαστούν, ενώ δεν περιμένουν καμία πιθανότητα επιτυχίας, αλλά μάλλον για δημοσιότητα. Εντούτοις, όταν εξπέρ των αποσπάσεων, όπως ο Thomas de Gendt, μπαίνουν σε ένα γκρουπ, μαγικά οι πιθανότητες επιτυχίας του γκρουπ φαίνεται να αυξάνονται εκθετικά.

Η αύξηση της σχετικής δύναμης των αποσπασμένων από μία «μονάδα» αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας κατά 5,8%. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ατομική αντοχή του αθλητή, το ίδιο μοτίβο ισχύει όταν το αυξανόμενο μέγεθος του γκρουπ, τελικά ξεπερνά τα οφέλη των ισχυρότερων αθλητών.

Το προφίλ του εταπ

Στα επίπεδα εταπ σχεδόν ποτέ τα γκρουπ των αποσπασμένων δεν έχουν επιτυχία, καθώς οι ομάδες των σπρίντερ εργάζονται για να «κλειδώσουν» τη νίκη και να απορροφήσουν τα γκρουπ.

Το κλασικό σκηνικό για αποσπάσεις φαίνεται να είναι ένα μεσαίο εταπ βουνών ή ένα εταπ μετάβασης σε βουνά, αργότερα στη διαδρομή. Αυτό που βρέθηκε στα μοντέλα, είναι ότι τα λοφώδη ή ορεινά εταπ είναι πιο πιθανό να δουν μια επιτυχημένη απόσπαση.

Συμπέρασμα

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε μαθηματικό μοντέλο, οι υποθέσεις που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του μπορούν να συζητούνται επ’ αόριστον.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη φέρνει μια ενδιαφέρουσα οικονομετρική προσέγγιση στο να κατανοήσουμε τι προκαλεί μια επιτυχημένη απόσπαση.

Ας ελπίσουμε ότι θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για τους αγώνες της φετινής σεζόν!

Όσο μπορείτε λοιπόν, «ξεκολλήστε»!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Καρνιτίνη – Είναι απαραίτητη στην ποδηλασία;

Η καρνιτίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο κρέας αλλά έχει κερδίσει δημοτικότητα…