Το Checkpoint της Trek ήταν το πιο δημοφιλές gravel ποδήλατο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε η εταιρία Strava το περασμένο φθινόπωρο. Αποτελεί ένα ποδήλατο που μπορεί να ταιριάζει στους περισσότερους από εμάς, φυσικά με μερικές ατέλειες.

Η Trek λοιπόν προχώρησε στην εξέλιξη του.

Κρατήστε το απλό

Το Checkpoint έρχεται σε 3 μοντέλα. Εδώ παρουσιάζουμε την πιο προσιτή και απλούστερη έκδοση, το AL4, με ένα πλαίσιο από αλουμίνιο.

Το AL4 είναι ένα καλό ποδήλατο που κάνει τη δουλειά που πρέπει. Κανένα τέχνασμα. Εκτός από το γεγονός ότι είναι λίγο πιο βαρύ, είναι ένα ποδήλατο που δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούμε για κάτι ή να ενθουσιαστούμε ιδιαίτερα.

Trek Checkpoint AL4 2020 – Παρουσίαση

Όλα λειτουργούν όπως πρέπει, ενώ ατελείωτες δυνατότητες για ποδηλατοτουρισμό και καθημερινή μετακίνηση.

Για τα $ 1.600$ που κοστίζει , το AL4 μπορεί να αντιμετωπίσει χαλίκι, λάσπες, αστικές μετακινήσεις ή τσάντες ταξιδιού και πολυήμερες αποδράσεις. Οι δυνατότητες δεν μπορεί να είναι ατελείωτες, αλλά είναι άφθονες και για μια τόσο λογική τιμή, είναι λογικό ότι αυτό ήταν ένα από τα δημοφιλή ποδήλατα του 2019.

Με άλλα λόγια, είναι ένα ποδήλατο που θα αισθανόμαστε ασφάλεια να πάμε στην δουλειά και την επομένη μέρα να κάνουμε μια βόλτα στους χωματόδρομους έξω από την πόλη.

Γεωμετρία

Στην πραγματικότητα, η γεωμετρία πλαισίου είναι βασικά αυτή ενός ποδηλάτου δρόμου με επιπλέον απόσταση για τα ελαστικά (clearance). Η γωνία στο κούτελο για το πλαίσιο των 54 cm είναι 71.8 μοίρες, που ισοδυναμεί σε μέγεθος trail 61 mm.

Ένα 54 cm Trek Domane AL 3, το οποίο είναι ποδήλατο δρόμου, έχει αντίστοιχη γωνία 71.3 μοίρες και trail 59 mm. Το Domane είναι ένα ποδήλατο δρόμου τύπου endurance, οπότε τα δύο ποδήλατα είναι παρόμοια σε οδηγική συμπεριφορά.

Για κάποιον που χρησιμοποιεί άνετα ένα ποδήλατο δρόμου, το Checkpoint AL 4 δεν θα τον εκπλήξει.

Εκτός από τις ομοιότητες με ποδήλατα δρόμου, το κάτω ψαλίδι (chainstay) στο Checkpoint AL είναι 43 cm. Αυτό σημαίνει περισσότερη σταθερότητα, σε αυτά για τα οποία το ποδήλατο προορίζεται: ανώμαλοι χωματόδρομοι, αστικές μετακινήσεις, και touring. Και αυτή η σταθερότητα είναι το κλειδί.

Αναμονές

Η Trek έχει εξοπλίσει το συγκεκριμένο ποδήλατο με πολλαπλές αναμονές: Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχουν τόσο ψηλά όσο χαμηλά για τις παγουροθήκες, ανάλογα με θέλουμε τα παγούρια μας ή αν θέλουμε να τα μετακινήσουμε για π.χ. σάκους πλαισίου. Υπάρχει μια πρόσθετη βάση για παγουροθήκη στην εξωτερική πλευρά του διαγώνιου, κοντά στη μεσαία τριβή.

Οι κρυφές βάσεις στήριξης φτερών προσφέρουν τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης των τροχών, οπότε δεν έχει σημασία ο καιρός ή η υγρασία των δρόμων. Επιπλέον, υπάρχουν αναμονές εμπρός και πίσω για τσάντες touring.

Προδιαγραφές

Είναι ένα από τα πιο προσιτά ποδήλατα με πλήρως υδραυλικά δισκόφρενα (χωρίς υβριδικό σύστημα, χωρίς μηχανικούς δίσκους).

Το μόνο πρόβλημα είναι με τα «μαμίσια» ελαστικά Bontrager R1 Hard-Case Lite 32 mm. Είναι ουσιαστικά ελαστικά για αστικές μετακινήσεις! Αυτό σημαίνει ανθεκτικά σε τρυπήματα, άβολα σε ανώμαλες επιφάνειες και σχετικά βαριά (δεν είναι folding). Επομένως, αν χρησιμοποιούμε το AL4 ως ποδήλατο πόλης, το αφήνουμε ως έχει.

Φορώντας τα ελαστικά Continental Terra Speed ​​40 mm, έκαναν μια αξιοσημείωτη διαφορά στο ποδήλατο, οπότε κάτι ανάλογο προτείνουμε για χαλικόδρομους.

Το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι 100% Shimano Tiagra, εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όλα λειτουργούν άψογα.

Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η Trek χρησιμοποιεί ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης 2x, με δίσκους 50 και 34T. Είναι ιδανικός συνδυασμός για το χαρακτήρα του ποδηλάτου. Πίσω χρησιμοποιεί κασέτα 11-32T, η οποία είναι αρκετά μεγάλη, αν και θα προτιμούσαμε μια κασέτα 11-34Τ, που μπορεί να διαχειριστεί το σασμάν Tiagra.

Οι τροχοί είναι αλουμινίου Bontrager Affinity (εσωτερικού πλάτους 21 mm, αρκετά πλατύ) με κέντρα Formula. Δεν έρχονται με τις ταινίες TLR της Bontrager – πρέπει να τις αγοράσουμε ξεχωριστά – αλλά μόλις τους τοποθετήσουμε, εύκολα εγκαθιστούμε ελαστικά tubeless. Δεν είναι από τους ελαφρύτερους τροχούς, αλλά ακολουθούν το χαρακτήρα του AL4.

Trek Checkpoint AL4 2020 – Παρουσίαση

Για όσους έχουν υπόβαθρο από ποδηλασία δρόμου, το τιμόνι Bontrager προσφέρει ένα οικείο συμπαγές σχήμα, (διαφορετικό από τα τιμόνια για ποδήλατα gravel), ενώ το υπόλοιπο κιτ της Bontrager είναι εξίσου αξιόπιστο. Όλα -εκτός από τα ελαστικά- είναι έτοιμα για το χωματόδρομο της γειτονιάς σας!

Και ως τελικό μπόνους, το σέρβις αυτού του ποδηλάτου μακροπρόθεσμα είναι εύκολη υπόθεση. Όλα τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται είναι φτηνά και εύκολο να τα προμηθευτούμε, και δεν υπάρχει κανένα μοναδικό αξεσουάρ βιδωμένο σε αυτό το πλαίσιο.

Τελικές σκέψεις

Τίποτα σε αυτό το ποδήλατο δεν είναι υπερβολικά εντυπωσιακό, εκτός από το κόστος, και τίποτα δεν είναι απογοητευτικό.

Η απλότητα του Checkpoint AL 4 είναι αυτό που το καθιστά ένα φανταστικό ποδήλατο για πολλούς ανθρώπους.

Βάρος: 10,59 kg
Τιμή: 1.399 €

Θετικά: Ένα απίστευτα προσιτό ποδήλατο που λειτουργεί πέρα ​​από την τιμή του, ιδανικό για bikepacking, αστική μετακίνηση, και πολλά άλλα.

Αρνητικά: Είναι βαρύ. Επίσης, χρειάζεται σίγουρα μια αναβάθμιση των ελαστικών από αυτά που φοράει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Epic Rides #2 – Οι αλλαγές

Πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη μας εκδήλωση. Επομένως, για το Epic Rides #2, κάποιες αλλαγ…