Το νέο καλεντάρι της UCI, που κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου, ήταν μια ισχυρή ώθηση ελπίδας για τους οπαδούς της ποδηλασίας – και αναμφίβολα παρείχε μια υποστήριξη που χρειάζονταν ομάδες, αθλητές και χορηγοί. Και σίγουρα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συμφωνούσαν ότι το άθλημα χρειάζεται απεγνωσμένα τουλάχιστον το Tour de France τουλάχιστον, να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σοβαροί κίνδυνοι εγγενείς στο πρόχειρο σχέδιο που η UCI παρουσίασε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Είναι πλέον σίγουρο, ότι αυτό το σχέδιο θα αναθεωρηθεί προς τα πίσω κατά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι άνθρωποι κατανοούν το μέγεθος αυτού που προτείνεται εδώ.

12 προβληματισμοί

Το καλεντάρι παρατείνεται περίπου 15 ημέρες αργότερα, από τις προβλέψεις. Έτσι, αυτό το σενάριο αυξάνει τα πιθανά προβλήματα, συμπιέζοντας τη σεζόν κατά 15 επιπλέον ημέρες.

 1. Η ανακοίνωση της ASO ανέφερε την ανάγκη για τους αθλητές να έχουν λίγο χρόνο για να προπονηθούν στο δρόμο πριν ξεκινήσει πραγματικά το Tour. Ωστόσο, δεδομένου των περιορισμών της Γαλλίας έως τα μέσα Ιουλίου και των παρατεταμένων επιπτώσεων του ιού στις περισσότερες άλλες χώρες, είναι ακόμα πολύ αβέβαιο πόσο χρόνο θα έχουν οι αθλητές για να προπονηθούν στο δρόμο, πριν από τα τέλη Αυγούστου.
 2. Ο Christian Prudhomme αναγνώρισε μερικές από τις διαφορές που θα χαρακτήριζε πλέον το φετινό Tour: Δεν πραγματοποιείται πλέον κατά τη διάρκεια των γαλλικών διακοπών, τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, ο κόσμος στους δρόμους θα είναι σίγουρα λιγότερος. Ο καιρός θα είναι σίγουρα πιο δροσερός, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα για τους αθλητές.
 3. Οι υλικοτεχνικές προκλήσεις της διαχείρισης μιας ομάδας μέσω μιας τέτοιας συμπιεσμένης σεζόν είναι πολύ μεγαλύτερες! Πολλές ομάδες θα βρεθούν να αγωνίζονται σε 2 μέτωπα (πιθανώς 3) ταυτόχρονα. Ποιες θα είναι οι προκλήσεις του ταξιδιού, της μεταφοράς, της διαμονής και του φαγητού, σε έναν κόσμο που έχει κλείσει εντελώς για μήνες;
 4. Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, η διεξαγωγή οποιουδήποτε είδους εκδήλωσης κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, θα μπορούσε ακόμα να παρουσιάζει απαράδεκτους κινδύνους. Και για να προστατευτεί το κοινό, θα είναι εφικτό να γίνονται τεστ σε όλους τους αθλητές και το προσωπικό σε συνεχή βάση; Εάν ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα προέλθει από το πελοτόν που κινείται γύρω από αυτές τις χώρες, αυτό θα ήταν βασικά το σκάνδαλο Festina Χ 1.000!
 5. Και τι γίνεται με την τηλεοπτική κάλυψη; Θα διασφαλιστεί για όλους αυτούς τους αγώνες που έχουν προγραμματιστεί ξανά και σφιχτά συμπιεσθεί ο χρόνος της τηλεόρασης – δεδομένου ότι όλα τα άλλα αθλήματα θα αγωνίζονται για να ανοίξουν ξανά και να προσελκύσουν τους θαυμαστές ταυτόχρονα; Στο κανονικό χρονοδιάγραμμα του Ιουλίου, το Tour δεν χρειάζεται πραγματικά να ανταγωνιστεί πολλά άλλα ευρωπαϊκά αθλήματα, και ως εκ τούτου παραδοσιακά απολαμβάνει εκτεταμένη τηλεοπτική κάλυψη.
 6. Παρόλο που δεν έχουν προταθεί ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες, φαίνεται ότι το Giro σχεδόν σίγουρα θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει ο καιρός στην εκδήλωση; Οι αγώνες σκι είναι πιο συνηθισμένοι εκείνη τη στιγμή στα ιταλικά βουνά από τους αγώνες ποδηλάτου. Τα φινιρίσματα στην κορυφή του βουνού μπορεί να χρειαστεί να ξανασχεδιαστούν και ούτω καθεξής.
 7. Εάν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξεκινά την ίδια μέρα με το τέλος του Tour, πόσους κορυφαίους αθλητές θα μπορούσαμε πραγματικά να περιμένουμε να παρακολουθήσουμε; Οι περισσότεροι αθλητές και ομάδες θα επικεντρωθούν στο Tour. Οι αθλητές που δεν θα πάρουν μέρος εκεί, θα περιμένουν το Giro ή τη Vuelta.
 8. Εάν ένα Giro 3 εβδομάδων και μια Vuelta 3 εβδομάδων στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, και ξεκινήσουν αμέσως μετά το Παγκόσμιο – ας πούμε 27 Σεπτεμβρίου με 18 Οκτωβρίου και 25 Οκτωβρίου με 15 Νοεμβρίου αντίστοιχα – δηλαδή 9 σταθερές εβδομάδες των μεγάλων αγώνων σε συνολική περίοδο μόλις 10 ή 11 εβδομάδων. Ποιες ομάδες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν αυτόν τον ρυθμό και το πρόγραμμα; Eίναι πολύ δύσκολο για έναν αναβάτη να συμμετάσχει σε δύο διαδοχικά Grand Tour, ακόμη και όταν απέχουν δύο μήνες!
 9. Και εκτός από αυτά τα Grand Tour, με κάποιο τρόπο θα πρέπει 5 μεγάλα Μνημεία να συμπιεστούν στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Θα μπορούσε ένα Μνημείο να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ενός Grand Tour; Πώς θα αποφασίζουν οι ομάδες και οι αθλητές ποιες εκδηλώσεις θα παρευρεθούν;
 10. Οι ομάδες θα πρέπει να στείλουν αθλητές 2ης κατηγορίας και ενδεχομένως πολύ πιο αδύναμα πελοτόν στους αγώνες μετά το Tour, λόγω ανάγκης. Ίσως οι αθλητές του Tour θα μπορούσαν εν μέρει να ανακάμψουν εγκαίρως για να συμμετάσχουν στη Vuelta, αλλά και πάλι θα έχουν μόνο 1 μήνα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το πιθανό αποτέλεσμα είναι μια φθίνουσα ποιότητα αγώνα για τον Ισπανικό Γύρο.
 11. Και μακροπρόθεσμα ερωτήματα και επιπτώσεις πρέπει να τεθούν επίσης. Εάν η σεζόν διαρκέσει στα τέλη Νοεμβρίου, πώς θα επηρεάσει την ικανότητα, τους χρόνους αποκατάστασης και τα προπονητικά προγράμματα των αθλητών πριν από τη σεζόν του 2021;

Επίλογος

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι η UCI πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα – διεξαγωγή μικρότερου αριθμού πιο επιτυχημένων αγώνων, αντί να προσπαθεί να «τρέξει» όλες τις εκδηλώσεις σε μια δραστικά μειωμένη σεζόν.

Υποθετικά, ίσως είναι καλύτερο να πραγματοποιηθεί μόνο το Tour – ή καλύτερα, κάποιο είδος συνδυασμού των 3 Grand Tour – και ίσως μερικά Μνημεία, και έτσι να κλείσει η σεζόν 2020.

Εάν η επαγγελματική ποδηλασία προσπαθήσει να πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις σε ένα συμπιεσμένο χρονικό ορίζοντα, το άθλημα κινδυνεύει να «αυτοτραυματιστεί»…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αεροδυναμικοί;

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ξοδέψουμε χρήματα για να γίνουμε πιο «αεροδυναμικοί»,…