Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης.

Η μια πίσω απ’ την άλλη ανέβαιναν… ανέβαιναν… οι κάσες λύγιζαν τις μέσες τους, το χιόνι τις μάχονταν… ο θάνατος, το φαράγγι, δεξιά ζερβά τις παραμόνευε…

Κι αυτές ανέβαιναν… ανέβαιναν…

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620” μετά από τρία χρόνια ποδηλατικής περιπλάνησης στα όμορφα μέρη του νομού μας μέσα από το Brevet “ Γύρος του Γράμμου”, ανοίγει πλέον τα φτερά του και σας καλεί να μας ακολουθήσετε σε ένα καινούριο ταξίδι που διασχίζει τρεις νομούς, της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Κοζάνης.

Η ιστορία

Ένα ταξίδι στον χρόνο, στην μνήμη και στην ιστορία ακολουθώντας μια διαδρομή από τα χωριά του Γράμμου στα πετρόκτιστα χωριά της Πίνδου και από εκεί στα Mαστοροχώρια του Βοΐου αναζητώντας την Γυναίκα της Πίνδου.

Σας καλούμε να ποδηλατήσετε σε δρόμους που κάποτε γυναίκες αγρότισσες των κακοτράχαλων Ηπειρωτικών βουνών, από το Ζαγόρι, το Πωγώνι, τη Φούρκα, τον Πεντάλοφο, τo Επταχώρι, τη Βούρμπιανη, χωριά της Δυτικής Μακεδονίας,… έδειξαν με την αξιοσύνη και την λεβεντογέννα καρδιά τους, τι θα πει “Ελληνίδα”.

Brevet Καστοριάς 200 χλμ “H Γυναίκα της Πίνδου” - Παρουσίαση

Ατέλειωτες φάλαγγες από κορίτσια, νέες και γριές, αψηφώντας το κρύο, τη βροχή, τον αέρα και το χιόνι σκαρφάλωναν σε υψόμετρο πολύ πάνω από 2.000 μέτρα κουβαλώντας πολεμοφόδια, τρόφιμα, όπλα και τραυματίες. Ο ηρωισμός, η πίστη, η τόλμη, το θάρρος και η αντοχή αυτών των γυναικών, που κουβάλησαν στους ώμους τους την “Ελλάδα” αποτελεί αιώνιο σύμβολο ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας.

Στον Πεντάλοφο Κοζάνης υπάρχει ένα άγαλμα της γυναίκας που μεταφέρει τη νίκη στην πλάτη της. Η νίκη είναι ένα κουτί δυσανάλογο του μεγέθους της που το μεταφέρει με πολύ κόπο.

Προς τιμήν της, η ποδηλατική μας πρόκληση-δραστηριότητα φέρει την επωνυμία “Η Γυναίκα της Πίνδου” και διασχίζει τρεις νομούς καταγράφοντας 204 χιλιόμετρα και 2700 θετικά υψομετρικά.

Η διαδρομή

Η διαδρομή περνάει μέσα από τους οικισμούς, χωριά – Μανιάκι, Κολοκυνθού, Μεσοποταμία, Καλοχώρι, Νεστόριο, Πεύκος, Πευκόφυτο, Χρυσή, Πυρσόγιαννη, Επταχώρι, Πεντάλοφος, Τσοτύλι, Νεάπολη, Καστοριά.

Συνολικά 204 χλμ με 2700 θετικά υψομετρικά

Brevet Καστοριάς 200 χλμ “H Γυναίκα της Πίνδου” - Παρουσίαση

Σημεία ελέγχου (Control):

  1. Αφετηρία Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς
  2. Νεστόριο στο 25ο χλμ (Ν.Καστοριάς)
  3. Πυρσόγιαννη στο 91ο χλμ (Ν.Ιωαννίνων)
  4. Πεντάλοφος στο 134ο χλμ (Ν.Κοζάνης)
  5. Τερματισμός Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς

Περιγραφή διαδρομής

Θα ξεκινήσουμε από το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς και περνώντας από τους οικισμούς Μανιάκων, Κολοκυνθούς, Μεσοποταμίας, Καλοχωρίου θα φτάσουμε στο Νεστόριο που είναι η πύλη εισόδου στον Γράμμο και βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Στην πλατεία του χωριού θα σφραγίσουμε την κάρτα μας στο πρώτο σημείο ελέγχου και θα συνεχίσουμε ανηφορίζοντας στα επόμενα χωριά Πεύκος (980μ), Πευκόφυτο (980μ), Χρυσή (1050μ). Πριν το Πευκόφυτο στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, μια όαση δροσιάς θα σας δώσει μια ανάσα για να συνεχίσετε.

Το μεγαλύτερο σημείο ανάβασης εδώ βρίσκεται στα 1350μ περίπου ανάμεσα στα χωριά Πεύκος και στο Πευκόφυτο.

Μετά την Χρυσή θα κατηφορίσετε μέχρι να συναντήσετε την παλιά εθνική οδό Κοζάνης Ιωαννίνων. Εκεί θα πάρετε την κατεύθυνση προς Κόνιτσα, Ιωάννινα. Σε μία ήσυχη διαδρομή δίπλα στον Σαραντάπορο μετά από περίπου 25 χιλιόμετρα θα συναντήσετε δεξιά την διασταύρωση προς Πυρσόγιαννη.

Στην Πυρσόγιαννη, στα 91 χιλιόμετρα, στην πλατεία του χωριού είναι το επόμενο σημείο ελέγχου.

Η Πυρσόγιαννη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χωριά της επαρχίας Κονίτσης. Η διασταύρωση για το χωριό και σήμερα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μαστοροχωρίων βρίσκεται στον επαρχικό δρόμο Ιωαννίνων-Κοζάνης στο 27ο χιλιόμετρο μετά την Κόνιτσα. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Μαστοροχωρίων και βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ.

Επιστρέφουμε στην Εθνική οδό με κατεύθυνση προς Κοζάνη. Το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι το Επταχώρι.

Brevet Καστοριάς 200 χλμ “H Γυναίκα της Πίνδου” - Παρουσίαση

Το Επταχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 880 μέτρα, σε χαράδρα ανάμεσα στο Βόϊο, το Σμόλικα της Πίνδου και τις Αρένες Γράμμου. Υπάρχει βρύση μέσα στο χωριό για να γεμίσετε τα παγούρια σας πριν να αρχίσει η ανάβαση για τον Πεντάλοφο.

Ο Πεντάλοφος είναι ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης χτισμένος σε υψόμετρο 1.018 μέτρων. Πριν τον Πεντάλοφο βρίσκεται το υψηλότερο σημείο της ανάβασης στα 1400 μέτρα.

Brevet Καστοριάς 200 χλμ “H Γυναίκα της Πίνδου” - Παρουσίαση

Μπαίνοντας στο χωριό υπάρχει πεζόδρομος με διάφορα καταστήματα, καφέ και φαγητό. Εδώ βρίσκεται το τελευταίο μας σημείο ελέγχου στο τέλος του πεζόδρομου μπροστά στο άγαλμα της “Γυναίκας της Πίνδου”.

Ξεκινάμε να κατηφορίζουμε περνώντας από το Τσοτύλι, την Νεάπολη και μέσω της παλιάς εθνικής οδού ολοκληρώνουμε την διαδρομή μας στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς όπου σας περιμένει η γνωστή φιλοξενία του συλλόγου μας.

Brevet Καστοριάς 200 χλμ “H Γυναίκα της Πίνδου” - Παρουσίαση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Paris Roubaix 2024 – Νίκη για Mathieu van der Poel

Ο Mathieu van der Poel «δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει» την απόφαση που έλαβε πίσω από τη συ…