Ένα ποδήλατο με σκοπό την απλή μεταφορά μας από το Α στο Β, χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό σύνολο σχεδιαστικών ενδείξεων.

Η αξιοπιστία και η άνεση είναι βασικά πράγματα. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε πριν από μια αγχωτική μέρα, είναι μια αγχωτική βόλτα.

Λοιπόν, τι πρέπει να προσέξουμε:

Όρθια στάση

Αν και αντίθετα με την aero φιλοσοφία, το να είσαι λίγο πιο όρθιος στο ποδήλατο, προσφέρει δύο μεγάλα οφέλη.

Πρώτον, η μεταφορά περισσότερου βάρους στα οστά της λεκάνης, αναζωογονεί την πίεση από τα χέρια σας και απαιτεί μικρότερο βαθμό ευελιξίας, κάνοντας μια πιο άνετη οδήγηση.

Ποδήλατο πόλης - Τι θα πρέπει να προσέξουμε;

Δεύτερον, η πιο όρθια στάση σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να δούμε και να ανταποκριθούμε στην κυκλοφορία γύρω μας, έχοντας έτσι μια ασφαλέστερη μετακίνηση.

Επιπλέον, για όσους ταξιδεύουν με σακίδιο, μια όρθια στάση σημαίνει ότι η τσάντα  θα κάθεται πιο άνετα στην πλάτη μας. Μια επιθετική χαμηλή θέση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σακίδιο σας να πέσει στη μία πλευρά: εκνευριστικό τουλάχιστον και ίσως επικίνδυνο.

Όταν κοιτάμε μετρήσεις γεωμετρίας ποδηλάτου, το “stack” είναι η μέτρηση που πρέπει να εστιάσουμε για να προσδιορίσουμε πόσο ψηλό θα είναι το μπροστινό άκρο. Ένα καλό σημείο αναφοράς για μια όρθια στάση, είναι περίπου 611 mm σε μέγεθος L.

Ωστόσο, ένας πιο «κοντός» λαιμός, μπορεί να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ανθεκτικά ελαστικά

Τα αξιόπιστα ελαστικά είναι απαραίτητα. Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ελαφρά και γρήγορα ελαστικά, αν χάνουμε χρόνο αλλάζοντας σαμπρέλες.

Τα ελαστικά μπορούν να αναβαθμιστούν σχετικά εύκολα. Μην ξεχνάμε όμως να λάβουμε υπόψη το κόστος της αναβάθμισης κατά τη σύγκριση μοντέλων.

Σχάρα για τσάντες και φτερά

Η σχάρα μας επιτρέπει να μεταφέρουμε τσάντες στο ποδήλατο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να απαλλαγούμε από σακίδια.

Ποδήλατο πόλης - Τι θα πρέπει να προσέξουμε;

Τα φτερά μπορούν να ταιριάζουν με ευκολία. Επιλέγοντας ένα ποδήλατο που έχει προεγκατεστημένα φτερά και σχάρα, μπορεί να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήματα.

Αξιόπιστα φρένα

Η εμφάνιση δισκόφρενων δεν καθιστά το σεβαστό συμβατικό φρένο λιγότερο αποτελεσματικό. Αυτά εξακολουθούν να παρέχουν σταθερή ισχύ φρεναρίσματος σε λογικές τιμές.

Από την άλλη, υπάρχουν πολλά οφέλη στη μετάβαση σε δισκόφρενα, το πιο σημαντικό είναι η αύξηση της ισχύος και της ευελιξίας φρεναρίσματος.

Αν και το να εξαερώνεις τα δισκόφρενα είναι μια πιο απαιτητική διαδικασία από την απλή αλλαγή καλωδίου, τα υδραυλικά δισκόφρενα μειώνουν το ποσοστό της καθημερινής συντήρησης, καθώς αντισταθμίζουν αυτόματα τη φθορά στα τακάκια των φρένων.

Αν αγοράζουμε ποδήλατο με συμβατικά φρένα, θα πρέπει να προσέξουμε αν το πλαίσιο δέχεται αναβάθμιση για δισκόφρενα.

Πλάτος ελαστικών και διάκενο

Τα φαρδύτερα ελαστικά, σε συνδυασμό με την κατάλληλη πίεση, μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στην άνεση της οδήγησης. Ο μεγαλύτερος όγκος των φαρδιών ελαστικών προσφέρει περισσότερη άνεση ανάμεσα σε εμάς και τον δρόμο, με το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του κινδύνου κλαταρίσματος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη το διάκενο στο πιρούνι και στο πίσω ψαλίδι. Αν προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε ένα πολύ μεγάλο ελαστικό θα έχει ως αποτέλεσμα το τρίβεται, το οποίο είναι βλαβερό τόσο για το ελαστικό όσο και για το πλαίσιο.

Θέλουμε να κινούμαστε μέσα στον αστικό ιστό ή να απολαμβάνουμε και βόλτες στους γύρω χωματόδρομους; Χρειαζόμαστε ίσως τότε, ένα ελαστικό τύπου gravel με μικρά τακούνια.

Ταχύτητες

Το εύρος στροφαρίσματος στο οποίο ο μέσος άνθρωπος ποδηλατεί άνετα την οδήγηση είναι σχετικά στενό, μεταξύ 70 και 90 σ.α.λ. Καθώς οι ταχύτητες ποδηλασίας κυμαίνονται από 5 χ.α.ω. έως 50 χ.α.ω., είναι σαφές ότι τα πόδια μας θα χρειαστούν κάποια μορφή μηχανικής βοήθειας.

Για να μπορούμε να πεταλάρουμε με άνετο στροφάρισμα, θα χρειαστούμε μια ποικιλία διαφορετικών γραναζιών – ειδικά εάν η μετακίνηση μας περιλαμβάνει απότομους λόφους ή βαριά φορτία.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να αναζητήσουμε μια αναλογία 1: 1 ως την ευκολότερη ταχύτητα. Για παράδειγμα, ένας μικρός δίσκος 30 δοντιών που ταιριάζει με μια κασέτα που φτάνει τα 30 δόντια θα παρέχει αναλογία 1:1.

Μια ευρύτερη γκάμα κασέτας μπορεί να αγοραστεί για να δώσει μερικές χαμηλότερες ταχύτητες. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτούμε από την αρχή αν θέλουμε η μετάδοση μας να έχει διπλούς ή τριπλούς δίσκους – η τελευταία επιλογή, μεγαλώνει τις επιλογές μας.

Καλές βόλτες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ποδήλατα βουνού 2021 για αρχάριους

Θέλετε να πατήσετε τα μονοπάτια, αλλά δεν θέλετε να ξοδέψετε μια περιουσία για ένα ποδήλατ…