Το Γαλλικό Grand Tour είναι το πιο διάσημο από τα τρία και προσελκύει 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 190 διαφορετικές χώρες.

Αυτή τη χρονιά, εκκινεί η 107η έκδοση του αγώνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1903 – ως τέχνασμα μάρκετινγκ για την αύξηση των πωλήσεων της εφημερίδας L’Auto.

Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τότε. Ακολουθούν μια σειρά στατιστικών για το διάσημο αυτό αγώνα:

Ταχύτερο TDF: 41.7 χ.α.ω.

Απροσδόκητα, ο ταχύτερος αγώνας που έγινε ποτέ, έγινε στα χρόνια του Armstrong. Ο Lance ποδηλάτησε 3592.5 χλμ σε 86 ώρες 15 λεπτά 02 δευτερόλεπτα – με μέση ταχύτητα 41.7 χ.α.ω.

Τα μεμονωμένα στάδια μπορεί να είναι ακόμη πιο γρήγορα.

Το πιο γρήγορο εταπ ήταν μια διαδρομή 194.5 χλμ από το Laval στο Blois το 1999, την οποία κέρδισε ο Mario Cipollini με μέση ταχύτητα 50.4 χ.α.ω.!!!

Tour de France – Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά

Ο Rohan Dennis κατέχει το στέμμα της γρηγορότερης ατομικής χρονομέτρησης, με την πρώτη του εμφάνιση το 2015 με μέση ταχύτητα 55.45 χ.α.ω. Ωστόσο, η διαδρομή ήταν μόνο 13.8 χλμ.

Πιο αργό TDF: 24.1 χ.α.ω.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το 1919, ο Firmin Lambot κέρδισε τον αγώνα με τη χαμηλότερη μέση ταχύτητα που έγινε ποτέ, 24.1 χ.α.ω.

Μεγαλύτερο TDF: 1926

Το 1926, η διαδρομή είχε μήκος 5745 χλμ!. Εκείνο το έτος, υπήρχαν μόνο 17 εταπ, αλλά το μεγαλύτερο από αυτά ήταν 433 χλμ., από το Metz έως το Dunkerque. Τουλάχιστον ήταν επίπεδο.

Πιο εντυπωσιακή εξαπάτηση: Lance Armstrong

Αναμφισβήτητα, πιο γνωστή είναι η ιστορία εξαπάτησης του Lance Armstrong, με τον 7 φορές νικητή να χάνει όλους τους τίτλους του που αποκτήθηκαν από το 1998 μέχρι το 2005, μετά την παραδοχή του για ντόπινγκ.

Tour de France – Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά

Ωστόσο, η εξαπάτηση στο Tour de France χρονολογείται πολύ πριν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Στην πραγματικότητα, ο 1ος νικητής του αγώνα, ο Maurice Garin έχασε τον 2ο τίτλο του το 1904 μαζί με 8 άλλους αθλητές.

Η εξαπάτηση ήταν αναμφισβήτητα πιο δημιουργική τότε – συμπεριλαμβανομένης, της χρήσης δημόσιων συγκοινωνιών (τρένων), κολλητήρι σε μηχανή, σαμποτάρισμα των αντιπάλων με χρήση σκόνης για φαγούρα και βάζοντας θεατές να πετάνε αντικείμενα στο πέρασμα τους.

Βραβείο συμμετοχής: Sylvain Chavanel

Ο Γάλλος ποδηλάτης πήρε εκκίνηση σε 18 εκδόσεις του Tour de France, μεταξύ 2001 και 2018.

Δεν τερμάτισε το 2007 και το 2012, αλλά εξακολουθεί να κατέχει το βραβείο για τους περισσότερους τερματισμούς, από κοινού με τον ολλανδό αναβάτη Joop Zoetemelk.

Περισσότερες νίκες σε εταπ: Eddy Merckx

Ο Mercx κατέχει το ρεκόρ με 34 νίκες. Δεν είναι μυστικό ότι η υπέρβαση αυτού του στόχου είναι στόχος για τον Mark Cavendish – ωστόσο, η μη επιλογή του για το Tour de France 2020 έχει θέσει σε αναμονή την επιδίωξη του στόχου.

Ο Merckx κατέχει επίσης τον τίτλο για τις περισσότερες ημέρες, φορώντας την κίτρινη φανέλα (96 μέρες).

Οι περισσότεροι τίτλοι: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault και Miguel Indurain

Είναι ισοπαλία μεταξύ αυτών των τεσσάρων μεγάλων αθλητών, οι οποίοι έχουν κερδίσει ο καθένας το TDF 5 φορές.

Ο Chris Froome (Team Ineos) ήλπιζε να προσπαθήσει να τους εξισώσει και να μπει στo κλαμπ φέτος, αλλά η ομάδα του είχε άλλη γνώμη.

Οι περισσότερες νίκες, σε εθνικό επίπεδο: Γαλλία

Οι Γάλλοι αθλητές γιορτάζουν συνολικά 702 νίκες.

Δυστυχώς για τους Γάλλους, ο τελευταίος Γάλλος νικητής του TDF ήταν ο Bernard Hinault, το 1985 – δηλαδή πριν από 34 χρόνια!

Μικρότερο περιθώριο νίκης: 8 δευτερόλεπτα

Μπαίνοντας στο τελικό εταπ του Tour de France 1989, ο Γάλλος Laurent Fignon είχε προβάδισμα 50΄΄.

Χρησιμοποιώντας όμως αερόμπαρες και ένα νέο κομψό αεροδυναμικό κράνος, ο Greg LeMond κατάφερε να ολοκληρώσει το εταπ με διαφορά 58΄΄, για να πάρει τον τίτλο με μόλις 8΄΄ διαφορά!

Μεγαλύτερο περιθώριο νίκης: 2 ώρες 49 λεπτά 45 δευτερόλεπτα

Αυτή ήταν η διαφορά μεταξύ του νικητή Maurice Garin το 1903 και του 2ου  Lucien Pothier.

Ο μεγαλύτερος αθλητής που κέρδισε: Firmin Lambot

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής του Tour de France ήταν ο Firmin Lambot, που σε ηλικία 36 ετών όταν αποδείχθηκε ο γρηγορότερος το 1922.

Ωστόσο, δεν είναι ο μεγαλύτερος νικητής Grand Tour. Αυτός ο τίτλος πηγαίνει στον Chris Horner, ο οποίος νίκησε στη Vuelta a España, σε ηλικία 41 ετών το 2013.

Ο νεότερος αθλητής που κέρδισε: Henri Comet

Αν και ο Egan Bernal (Team Ineos) ήταν μόνο 22 ετών όταν κέρδισε το TDF 2019, υπάρχει ακόμα ένας νεότερος αθλητής: ο Henri Comet, που κέρδισε το Γύρο το 1904, σε ηλικία μόλις 19 ετών.

Παρόλα αυτά, η περίπτωση του ήταν ανάμεσα στις 8 περιπτώσεις που θεωρήθηκαν ως εξαπάτηση εκείνη τη χρονιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Paris-Roubaix 2021 – Λίστα εκκίνησης

Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φλάνδρας, φτάνουμε σε ένα καθυστερημένο Paris – Roubaix, …