Βλέπουμε συχνά τους αθλητές, κατά τη διάρκεια των μεγάλων Γύρων να ποδηλατούν δυνατά, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας βουνά επί ώρες, και να τερματίζουν. Πώς προετοιμάζονται άραγε πριν το εταπ και τι κάνουν μετά, όταν δεν υπάρχουν κάμερες;

Ας παρακολουθήσουμε μια τυπική μέρα αγώνων, με ένα εταπ που συνήθως αρχίζει στις 12:00.

Πρωί

Οι αθλητές συνήθως ξυπνούν περίπου στις 8:30 και παίρνουν πρωινό. Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι αθλητές πρέπει να πάρουν πολλά «καύσιμα» για να αυξήσουν τα ενεργειακά τους αποθέματα για τον αγώνα.

Το πρωινό τους συνήθως συνδυάζει ένα μπολ βρώμης με ξηρούς καρπούς, μια μεγάλη ομελέτα, φρέσκο ​​χυμό φρούτων και καφέ. Σε περίπτωση ενός ορεινού εταπ, συμπληρώνουν με επιπλέον ρύζι, τηγανίτες, σάντουιτς ή smoothie.

Grand Tour - Μια μέρα από τη ζωή των αθλητών

Περίπου στις 9:45 επισκέπτονται τον φυσιοθεραπευτή και στις 10:15 μπαίνουν στο λεωφορείο της ομάδας, για να ξεκινήσουν τη μεταφορά τους από το ξενοδοχείο στην αρχή του εταπ. Συνεχίζουν την τροφοδοσία τους στο λεωφορείο με ένα σνακ πριν τον αγώνα που συνήθως αποτελείται από ένα φρούτο, μια χούφτα ξηρούς καρπούς, ενεργειακή μπάρα, άφθονο νερό και πιθανώς έναν άλλο καφέ.

Αφού φτάσουν στην εκκίνηση, γύρω στις 11:15, υπάρχει μια συνάντηση ομάδας στο λεωφορείο και μερικές φορές συνεντεύξεις από τα μέσα ενημέρωσης. Τέλος, στις 11:55, οι επαγγελματίες παρατάσσονται, περιμένοντας υπομονετικά (και νευρικά) να δοθεί εκκίνηση.

Η ώρα του αγώνα

Οι αγώνες είναι όπου οι αθλητές αξιοποιούν όλη την προηγούμενη προπόνηση. Κάθε αθλητής στους μεγάλους Γύρους, έχει τον δικό του ρόλο στην ομάδα και υποστηρίζει τον αρχηγό της ομάδας. Πρέπει να εφαρμόσουν τη στρατηγική για την συγκεκριμένη ημέρα και να αντιδράσουν στους ανταγωνιστές τους εν κινήσει. Πρέπει επίσης να συνεχίζουν την τροφοδοσία πάνω στο ποδήλατο.

Grand Tour - Μια μέρα από τη ζωή των αθλητών
 

Μια και οι ταχύτητες είναι υψηλές, οι αθλητές καίνε έναν τρελό αριθμό θερμίδων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σκληρών ορεινών εταπ. Έτσι πρέπει να καταναλώνουν αρκετή ποσότητα τροφής για να διαχειριστούν τα αποθέματα ενέργειας που έχουν.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι κατά τη διάρκεια ενός εταπ που διαρκεί περίπου 4-5 ώρες, μπορεί να καταναλώσουν έως και 6 ενεργειακές μπάρες, 4 κέικ ρυζιού, 2 σάντουιτς, 2-4 τζελάκια και να πιουν περισσότερο από 6 παγούρια με νερό και ηλεκτρολύτες.

Αποκατάσταση μετά τον αγώνα

Αν λοιπόν το εταπ που εξετάζουμε ολοκληρωθεί σε 5 ώρες, οι αθλητές τερματίζουν στις 17:00. Οι soigneurs (βοηθοί) είναι έτοιμοι να τους σερβίρουν ποτά αποκατάστασης (συνήθως πρωτεΐνη) μόλις φτάσουν. Οι αθλητές πίνουν, ενώ ταυτόχρονα κάνουν ενεργητική αποκατάσταση πάνω στο προπονητήριο.

Μετά από αυτό ή μερικές φορές κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, δίνουν συνεντεύξεις. Περίπου στις 17:40, οι αθλητές μπορούν τελικά να κάνουν ντους και να φάνε ένα γεύμα αποκατάστασης που ετοίμασε ο σεφ της ομάδας. Το γεύμα συνήθως περιέχει πολύ ρύζι και λίγο κοτόπουλο.

Απόγευμα

Το λεωφορείο της ομάδας φτάνει στο ξενοδοχείο περίπου στις 19:00 και οι αθλητές επισκέπτονται τον μασέρ τους. Το ομαδικό δείπνο σερβίρεται περίπου στις 21:00 και η σύνθεσή του εξαρτάται από το πόσο δύσκολο θα είναι το εταπ της επόμενης ημέρας.

Grand Tour - Μια μέρα από τη ζωή των αθλητών

Περιέχει πάντα μια καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως σολομό ή μοσχαρίσια μπριζόλα, και ένα smoothie λαχανικών, αλλά η ποσότητα των ζυμαρικών ή του ρυζιού εξαρτάται από τον αριθμό των υδατανθράκων που χρειάζονται βάσει των υπολογισμών του διατροφολόγου.

Οι επαγγελματίες έχουν συχνά ένα βραδινό σνακ που αποτελείται από γιαούρτι με δημητριακά, μια χούφτα ξηρούς καρπούς και φρούτο, για να συνεχίζεται η αποκατάσταση τους. Πηγαίνουν στο κρεβάτι γύρω στα μεσάνυχτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Προκήρυξη – 43ος Ποδηλατικός Γύρος «Θυσίας»

Ο Π.Ο. Πατρών με την έγκριση της Ε.Ο.Π. συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, …