Ένας Ιταλός μηχανικός, ο Fabio La Ferla, πιστεύει ότι βρήκε έναν τρόπο να ανεβάσει το Giro d’Italia στην κορυφή του όρους Αίτνα, αρκετά κοντά για να «γλείφει τους κρατήρες» και να γίνει ο νέος ψηλότερος τερματισμός κορυφής που θα έχει το Ιταλικό Grand Tour, που φέτος τερμάτισε στα 2.758μ υψόμετρο του Stelvio.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ο La Ferla επικοινώνησε με τους σχετικούς εμπειρογνώμονες για να επαληθεύσει τη μελέτη του, ότι θα ήταν εφικτή η διαδρομή, από το Piano Provenzana (όπου τερμάτισε το 3ο εταπ του Giro 2020) μέχρι το παρατηρητήριο INGV Etna, στα 2.860 μέτρα.

Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά, όπου είναι δυνατή η ασφαλέστερη ανάβαση του ηφαιστείου, καθώς στατιστικά δεν υπάρχουν επικίνδυνες εκρήξεις, και προστατεύεται περισσότερο από τις διαρροές αερίου που ξεφεύγουν από τους κρατήρες της κορυφής, σε υψόμετρο πάνω από 3.350μ.

Εδώ υπάρχει επίσης ένας ανελκυστήρα σε υψόμετρο 2.500 μέτρων, επιτρέποντας στους θεατές να βρίσκονται εκεί, δίνοντας χρώμα στο εταπ. Ο La Ferla λέει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο καιρός, ο οποίος μπορεί να αλλάξει ξαφνικά. Η εν λόγω ανάβαση, έχει δοκιμαστεί από ένα γκρουπ 15 αθλητών στο ηφαίστειο, που περιελάμβανε τνο Damiano Caruso (Bahrain – Mac Laren).

«Ο ίδιος ο Damiano Caruso είπε ότι μπορεί να γίνει, χρησιμοποιώντας ποδήλατα gravel, και αλλάζοντας ποδήλατα στο Piano Provenzana όπου έφτασε το Giro φέτος».

«Όμως, σκεπτόμενοι την ασφάλεια, φανταστείτε να λειτουργεί σαν αναρρίχηση σε λόφο, όπου θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε κάθε πτυχή και να σταματήσουμε τον αγώνα σε περίπτωση που χρειαζόμαστε, και πάνω απ ‘όλα να ενεργούμε με τον απόλυτο σεβασμό για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, τραβώντας βίντεο από drones».

«Μόνο μια μοτοσικλέτα να ακολουθήσει τους αναβάτες και με ένα μπαράζ του κοινού σε υψόμετρο 2.500μ, ώστε να τονιστεί ακόμη περισσότερο η πρόκληση μεταξύ του αθλητή και της ανάβασης».

Η αναρρίχηση θα είχε μέση κλίση 11,8%, φτάνοντας το μέγιστο 24% και μήκος 8.6 χλμ. Ο δρόμος έχει πλάτος μόλις 5 μέτρα, οπότε με τους θαυμαστές να συσσωρεύονται σε κάθε πλευρά του δρόμου θα προσφέρουν απίστευτες σκηνές.

Ο La Ferla έχει ήδη προσεγγίσει τον διευθυντή αγώνων, Mauro Vegni, για να συμπεριληφθεί η ανάβαση στο Grand Tour, ακόμη πριν αποκαλυφθεί η διαδρομή του 2021.

Τώρα, ο La Ferla έχει υποστήριξη από τον τοπικό δήμαρχο, ο οποίος έστειλε επίσημο αίτημα στην RCS για να φιλοξενήσει 1 εταπ του Giro 2021, που ελπίζει να περιλαμβάνει την ανάβαση.

Με την επίσημη διαδρομή ακόμα στα σκαριά, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Η τελευταία αγωνιστική σεζόν του Alejandro Valverde

Ο Alejandro Valverde ανακοίνωσε ότι θέλει να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν του 2021, ώστε …