Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Hammerhead κυκλοφόρησε την 1η έκδοση του Karoo. Ήταν μια τολμηρή κίνηση από μια νέα εταιρεία, που δεν ονομαζόταν Garmin ή Wahoo, να βγει σε μια ήδη αρκετά γεμάτη αγορά. Το πρωτότυπο Karoo ήταν μεν γεμάτο με χαρακτηριστικά, με μια εντυπωσιακή έγχρωμη οθόνη αφής και υπέροχη οπτικοποίηση, αλλά εκεί τελείωναν τα προτερήματα του.

Οπότε η 2η έκδοση ήταν ένα λογικό βήμα προς την βελτιστοποίηση του προϊόντος.

Τα βασικά

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα Karoo 1 και Karoo 2, πρόκειται για έναν υπολογιστή ποδηλάτου με οθόνη αφής που είναι βασικά ένα smartphone. Μπορούμε να ρυθμίσουμε τα πάντα στο Karoo, μπορούμε ακόμη και να προσθέσουμε μια κάρτα SIM και να κατεβάσουμε χάρτες.

Hammerhead Karoo 2 – Παρουσίαση

Διαθέτει πλοήγηση εκτός σύνδεσης, δρομολόγηση, καθώς και πλήθος οθονών δεδομένων και πεδίων που θα βρίσκαμε στους περισσότερους υπολογιστές ποδηλασίας τελευταίας τεχνολογίας (όπως το ELEMNT Roam ή το Edge 1030 Plus). Η ίδια η οθόνη είναι μοναδική με ανάλυση 3,2 ιντσών, σχεδόν 300dpi, που σημαίνει ότι τα χρώματα και οι λεπτομέρειες είναι σχεδόν ισοδύναμες με ένα iPhone.

Όπως και οι περισσότεροι υπολογιστές ποδηλασίας, χρησιμοποιεί επίσης WiFi ή Bluetooth για να ανεβάζει προπονήσεις και να κατεβάζει διαδρομές.

Τα προτερήματα

Εάν η πλοήγηση και η “γεωγραφία” – πράγματα όπως το υψόμετρο, οι διαδρομές και οι αναλυτικές οδηγίες είναι σημαντικές για εμάς, δεν υπάρχει καλύτερος υπολογιστής εκεί έξω. Οι χάρτες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ενημερώνονται ομαλά και έχουν ακόμη και λειτουργία προβολής 3D.

Τα χαρακτηριστικά ανύψωσης είναι εξίσου εντυπωσιακά, δείχνοντας επερχόμενο κέρδος / ζημία σε προφορτωμένες διαδρομές. Επίσης, αν είμαστε «κυνηγοί» των  segments στο Strava, η προσθήκη ζωντανών segments το καθιστά ένα ανεκτίμητο εργαλείο.

Το άλλο μεγάλο σημείο πώλησης για το Karoo 2 είναι τα δεδομένα του. Συγκεκριμένα, οι απεικονίσεις του καρδιακού ρυθμού και της ζώνης ισχύος χρησιμοποιούν είτε ένα πολύ φρέσκο γραφικό «κυκλικής ζώνης», ώστε να παρακολουθούμε τα δεδομένα με μια γρήγορη ματιά. Επίσης το γραφικό των γραναζιών Di2 είναι πολύ εντυπωσιακό.

Το Wahoo προβάλει τις πληροφορίες με μπάρες LED πάνω και στο πλάι της οθόνης του. Το Hammerhead το κάνει με «ζωντανά» γραφικά γρήγορης ανανέωσης. Τόσο η πλοήγηση (για οδηγίες, εύρεση διαδρομής και Strava Live) όσο και τα δυνατά σημεία των δεδομένων, βρίσκονται στην καρδιά ενός νέου και καλά μελετημένου γραφικού σχεδιασμού.

Τέλος, η μείωση του μεγέθους από το Karoo 1 στο Karoo 2, επιτέλους το κάνει να ταιριάζει σε όλα τα τιμόνια, είτε έχουμε τιμόνι aero είτε άλλα αξεσουάρ όπως φώτα.

Τα μειονεκτήματα

Όσον αφορά την πλοήγηση, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον υπολογιστή ποδηλάτου, αλλά μιλώντας για ανάλυση δεδομένων μετά την προπόνηση… εκεί υπάρχουν ελλείψεις!

Στην πραγματικότητα, μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνησης, δίνονται μόνο τα βασικά στατιστικά στοιχεία:

Υψόμετρο (ανηφορικά/κατηφορικά/μέγιστα),

Ισχύς (μέση ισχύ/μέγιστη/κανονικοποιημένη/TSS/IF/KJ),

Πεταλάρισμα (μέσος όρος/μέγιστος) και

Καρδιακός ρυθμός (μέσος όρος/μέγιστος).

Χωρίς χρόνο σε ζώνες καρδιακού ρυθμού, χωρίς γραφικά, χωρίς χάρτη της διαδρομής. Ο πίνακας ελέγχου της διαδικτυακής εφαρμογής  διαθέτει χάρτη διαδρομής, αλλά όχι κάτι παραπάνω.

Προφανώς η Hammerhead ζητά από τους χρήστες της να βασίζονται σε εξωτερικές υπηρεσίες όπως το TrainingPeaks, το Strava κ.λπ. για να κάνουν την καταγραφή των υπόλοιπων δεδομένων. Περίεργη στρατηγική, μια και έχουμε συνηθίσει να έχουμε «όλο το πακέτο» των δεδομένων από συσκευές τύπου Garmin και Wahoo.

Άλλα μικρά θέματα, όπως μερικά σφάλματα στην ταχύτητα και στα υψομετρικά, πιθανότατα θα εξαλειφθούν στις ενημερώσεις λογισμικού, αλλά και πάλι, ο χρόνος εκκίνησης του Karoo 2 είναι ακόμα πολύ μεγάλος σε σύγκριση με άλλους υπολογιστές ποδηλάτου.

Συμπεράσματα

Όσον αφορά την αξία, παρόλο που δεν μιλάμε για ένα φθηνό υπολογιστή ποδηλάτου (400 δολάρια), εξακολουθεί να συγκρίνεται δίπλα σε υπολογιστές με οθόνη αφής, όπως το Edge 1080 Plus, που κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, εάν είμαστε εξοικιωμένοι να αναλύουμε όλα τα δεδομένα της προπόνησης μας, τότε το Karoo 2 θα μας απογοητεύσει. Πιθανότατα, η Hammerhead υποθέτει ότι όλοι οι πελάτες τους θα χρησιμοποιούν όλες τις άλλες υπηρεσίες για ανάλυση , αλλά για κάτι που φαίνεται τόσο αυτόνομο – και έχει τόσο απίστευτα γραφικά κατά την ποδηλασία  – είναι περίεργη παράλειψη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, προσφέρει μια «φρέσκια» προοπτική στον κόσμο των υπολογιστών ποδηλασίας, με πραγματικά αληθινά πρωτότυπο λογισμικό και κατασκευή, κάτι που δεν περιμένουμε από τις υπόλοιπες εταιρίες σύντομα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χειμερινό SR χωρίς υποστήριξη VIII – 2η Μέρα Στρόμη ως Παρνασσό

2η μέρα (συνέχεια) Μετά τον καταρράκτη οι κλίσεις είναι brutal! Είναι οι πιο δύσκολες σε π…