Η ποδηλασία ήταν πάντα μέρος της καθημερινότητας. Έγινε ακόμη πιο επίκαιρη, όταν θεωρήθηκε ως ουσιαστικό μέρος μιας νέας στρατηγικής αστικής κινητικότητας για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έτσι το να ποδηλατείς, δεν ήταν μόνο διασκεδαστικό και υγιές, αλλά και χρήσιμο για τον πλανήτη.

Μαζί με την τεχνολογική και εμπορική πρόοδο, όπως η κοινή χρήση ποδηλάτων και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, η ποδηλασία έγινε μια ολοένα και πιο σημαντική επιλογή τρόπου ζωής για άτομα που ήθελαν να είναι υγιή και να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Στη συνέχεια, η πανδημία χτύπησε και έκανε τις δημόσιες συγκοινωνίες έναν δυνητικά μη ασφαλή τρόπο ταξιδιού. Το αποτέλεσμα ήταν μια πραγματική έκρηξη στην πώληση και τη χρήση ποδηλάτων σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, σε τέτοιο βαθμό που πολλά καταστήματα ποδηλάτων έχουν εξαντλήσει τα προϊόντα λόγω της υψηλής ζήτησης και οι κατασκευαστές δεν έχουν – ακόμα- προετοιμαστεί.

Η νέα πραγματικότητα

Ενώ η πανδημία σίγουρα θα εξαφανιστεί, αργά ή γρήγορα, το ποδήλατο θα παραμείνει σημαντικό μέρος του δυτικού αστικού τρόπου ζωής, ειδικά καθώς πολλές μεγάλες πόλεις από την Ευρώπη έως τη Νότια Αμερική επεκτείνουν ή /και βελτιώνουν τις ποδηλατικές τους υποδομές. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει ότι τα αξεσουάρ ποδηλασίας όχι μόνο θα πρέπει να είναι πρακτικά, αλλά θα είναι επίσης μέρος της ταυτότητας του καταναλωτή.

Πρώτα απ ‘όλα, ο αστικός ποδηλάτης θα χρειαστεί αξεσουάρ για να μεταφέρει πράγματα, είτε πρόκειται για υλικό που σχετίζεται με εργασία, αγορές ή κάποια δραστηριότητα αναψυχής. Η τσάντα πλάτης ή messenger bag είναι ιδανική για ελαφριά φορτία και μικρά ταξίδια. Και φυσικά, μπορούμε να την πάρουμε μαζί μας.

Μια ποδηλατική σχάρα, τσάντα (pannier) ή καλάθι λειτουργεί καλά για βαρύτερα φορτία σε μεγαλύτερες αποστάσεις – και οι τσάντες μπορεί να είναι αδιάβροχες, γεγονός που τις καθιστά χρήσιμες, για κάθε είδος καιρού.

Για σοβαρές μεταφορές φορτίων, είναι απαραίτητο ένα ποδηλατικό τρέιλερ ή ακόμα καλύτερα ένα cargo bike. Τα τρέιλερ είναι ακριβά αλλά πρακτικά και διατίθενται σε διαφορετικά χρώματα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμα για την οικογένεια.

Η νέα πραγματικότητα για τον αστικό ποδηλάτη

Η ασφάλεια είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Θα χρειαστούμε μια κλειδαριά U-lock και ένα ασφαλές μέρος για να σταθμεύμε το ποδήλατο μας όταν ψωνίζουμε, σε μια δημόσια εκδήλωση ή στην εργασία. Εάν ζούμε ή εργαζόμαστε σε περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα, καλό θα ήταν να αγοράσουμε ένα 2ο ποδήλατο, μεταχειρισμένο ή χαμηλής αξίας, απλά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε τα αξεσουάρ μας ασφαλή. Επομένως, όταν κλειδώνουμε το ποδήλατο μας, παίρνουμε μαζί ότι μεταφέρεται, όπως κοντεράκι, φώτα, τσάντα σέλας κ.ο.κ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές, που πρέπει να θυμόμαστε, πριν βγούμε για βόλτα:

  • Αποφύγουμε μακριά μαντήλια και φούστες για τις γυναίκες ή μακριά σακάκια, για τους άντρες, τα οποία μπορεί να πιαστούν από τον πίσω τροχό ή τα φρένα. Σε ποδήλατα χωρίς προστατευτικό αλυσίδας, το παντελόνι μας μπορεί να πιαστεί ή να λερωθεί από την αλυσίδα.
  • Ανασηκώνουμε το μπατζάκι του παντελονιού, χρησιμοποιώντας την κάλτσα ή καλύτερα ένα υφασμάτινο ιμάντα, ειδικά για αυτή τη δουλειά. Έτσι, θα μπορούμε να ποδηλατούμε ελεύθερα.
  • Δεν χρειαζόμαστε ποδηλατικά παπούτσια για την καθημερινή μας μετακίνηση. Τα κανονικά παπούτσια είναι πιο ευέλικτα. Αλλά χρησιμοποιούμε παπούτσια με σόλες που συγκρατούν τα πεντάλ.
  • Για τις βροχερές μέρες, χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ αντιανεμικό και αδιάβροχο τζάκετ. Αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο όλο το χρόνο, καλό είναι να επενδύσουμε σε αδιάβροχο παντελόνι και αδιάβροχα καλύμματα παπουτσιών.

Καθώς η ποδηλασία έχει γίνει μοντέρνα, αρκετοί έχουν αρχίσει να αγοράζουν μοντέρνα ρούχα ειδικά για ποδηλασία. Από την άλλη, οι κατασκευαστές ενδυμάτων έχουν αρχίσει να εμπορεύονται προϊόντα που συνδυάζουν ποδηλατική χρήση με αστική μόδα.

Η νέα πραγματικότητα για τον αστικό ποδηλάτη

Αυτά περιλαμβάνουν ρούχα κατασκευασμένα από αντιανεμικά υφάσματα που επίσης παρέχουν άνεση, ρούχα διακοσμημένα με διακριτικές αντανακλαστικές πινελιές για να κάνουν τον ποδηλάτη πιο ορατό και ποδηλατικά παντελόνια που μοιάζουν «κανονικά».

Εξοπλιστείτε λοιπόν κατάλληλα και βγείτε έξω με το ποδήλατο σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …