Μπορεί μέχρι τώρα να γράψαμε πολλά χιλιόμετρα πάνω στο προπονητήριο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να θυμηθούμε μερικά πράγματα σχετικά με την εξωτερική ποδηλασία.

Ας δούμε πώς να προετοιμάσουμε σωστά τον εαυτό μας και το ποδήλατό μας για την άνοιξη.

Προετοιμαζόμαστε για τον καιρό

Ο καιρός της άνοιξης, νωρίς στη σεζόν, μπορεί να είναι πραγματικά απρόβλεπτος. Φυσικά, δεν είναι λόγος να μείνουμε στο σπίτι, αλλά είναι λόγος να ετοιμαστούμε. Ελλιπές ντύσιμο, κάνοντας μια ανάβαση χωρίς αντιανεμικό ή περιμένοντας βροχή χωρίς τον κατάλληλο ρουχισμό, εύκολα μετατρέπει μια ωραία προπόνηση σε εφιάλτη.

Το ίδιο ισχύει και για το υπερβολικό ντύσιμο. Μια αίσθηση υπερβολικής ζέστης και συνεχούς ιδρώματος, θα καταστρέψει τη βόλτα μας.

Λύση: Η άνοιξη είναι η τέλεια χρονική περίοδος για να δοκιμάσουμε ρουχισμό. Θα πρέπει να έχουμε – και αν όχι, να αγοράσουμε – ρούχα και αξεσουάρ που μας δίνουν ευελιξία στο ντύσιμο μας:

  • Παρακολουθούμε σωστά τις καιρικές προβλέψεις.
  • Ντυνόμαστε έτσι, ώστε στην αρχή να κρυώνουμε ελαφρώς. Αργότερα θα έχουμε τη σωστή θερμοκρασία. ώστε να είσαι ελαφρώς δροσερός στην αρχή της διαδρομής σου. Θα ζεσταθείς.
  • Πάντα παίρνουμε μαζί επιπλέον ρουχισμό, ένα αντιανεμικό γιλέκο ή ένα ελαφρύ αδιάβροχο.

Προετοιμάζουμε το ποδήλατο

Το ποδήλατό μας χρειάζεται μερικούς ελέγχους προτού βγούμε για πρώτη φορά. Ακολουθεί μια βασική λίστα:

  • Ελέγχουμε και ρυθμίζουμε την πίεση των ελαστικών.
  • Ελέγχουμε τη λειτουργία και την φθορά των φρένων.
  • Ελέγχουμε την αλυσίδα, αν χρειάζεται αλλαγή, και γενικότερα την μετάδοση.
  • Ελέγχουμε και τοποθετούμε τα φώτα μας.

Ελέγχουμε τη θέση οδήγησης

Εάν είμαστε αρκετά έμπειροι, προσέχουμε πάντα τη θέση οδήγησης. Αυτή η αίσθηση πάνω στο ποδήλατο, θα είναι διαφορετική στην αρχή της νέας σεζόν.

Πριν ξεκινήσουμε τις προσαρμογές, εξετάζουμε τον πραγματικό λόγο, δηλαδή το σώμα μας.

Λύση: Ξεκινάμε στην αρχή της σεζόν με μικρές προπονήσεις/βόλτες κάτω από 1 ώρα. Μετά από μερικές από αυτές, προσέχουμε πώς νοιώθουμε πάνω στο ποδήλατο.

Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η θέση οδήγησης αρχίζει και φαίνεται σωστή, μια και αρχίζουμε να νοιώθουμε «σωστά» πάνω στη σέλα. Επομένως, μπορεί να μην χρειάζονται καν προσαρμογές, μια και αρχίζουμε να προσαρμοζόμαστε στην ποδηλασία στο δρόμο.

Φυσικά σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί όντως η θέση οδήγησης να χρειάζεται προσαρμογή, οπότε κάνουμε πολύ μικρές διορθώσεις και δοκιμάζουμε ξανά.

Καλές προπονήσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…