Ο Richard Carapaz ξεπέρασε τους αντιπάλους του για να πάρει μια ιστορική σόλο νίκη στον Ολυμπιακό αγώνα δρόμου, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την 3η θέση στο βάθρο του Tour de France 2021.

«Δεν υπάρχει σύγκριση», δήλωσε ο Carapaz μετά την τελετή στο βάθρο στο Fuji Speedway. «Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να είχε συμβεί στη ζωή μου». Το ολυμπιακό μετάλλιο του 28χρονου είναι το 3ο για τον Ισημερινό και μόνο το 2ο χρυσό στην ιστορία – στην πρώτη του Ολυμπιακή εμφάνιση.

«Πίσω στη χώρα μου τώρα, θα τρελαθούν», είπε. «Είναι το 2ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία μας. Αν δεν κάνω λάθος, είναι 24 χρόνια από το τελευταίο, οπότε είναι ξεχωριστό. Είναι ξεχωριστό γιατί είναι το πρώτο σε αυτό το άθλημα και νομίζω ότι είναι το άθλημα που ακολουθούν οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μου».

Από την αρχή της καριέρας του, ο Carapaz έχει προσθέσει επανειλημμένα το όνομά του στα βιβλία ιστορίας. Η συνολική νίκη του στο Giro d’Italia του 2019 ήταν το πρώτο Grand Tour για το Εκουαδόρ και έγινε ο πρώτος από τη χώρα του, που ανέβηκε στο βάθρο του Tour, μόλις την περασμένη Κυριακή. Με τη νίκη του στους Ολυμπιακούς αγώνες δρόμου, ο 28χρονος όχι μόνο προσθέτει το μετάλλιο όλων των εποχών στη χώρα του, αλλά παίρνει επίσης την παρθενική του νίκη σε πρωτάθλημα μιας ημέρας.

«Είχαμε πολλά καλά επιτεύγματα, μερικούς καλούς τίτλους και τώρα ακόμα ένα με αυτό το χρυσό μετάλλιο. Είναι απίστευτο».

Ερχόμενος από ένα επιθετικό Tour de France, για να μην αναφέρουμε αρκετές επιθέσεις στους κλασσικούς αγώνες που συμμετείχε νωρίτερα φέτος, ο Carapaz ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί. Αλλά με μια από τις μικρότερες ομάδες στη γραμμή εκκίνησης και έναν μεγάλο αριθμό σκληρών αντιπάλων, ήξερε ότι έπρεπε να υπολογίσει τον χρόνο του.

«Απλώς περίμενα τη στιγμή μου», είπε. «Ήταν μια τρελή μέρα και ένας πολύ σκληρός αγώνας. Δεν είχα ομάδα όπως και άλλοι – ήταν μόνο ο Jonny [Narvaez] και εγώ – αλλά είχαμε εμπιστοσύνη, έχουμε και οι δύο αρκετή εμπειρία και έχουμε αγωνιστεί πολύ στην Ευρώπη».

«Η ταχύτητα στην ανάβαση ήταν πολύ γρήγορη και μετά υπήρξαν πολλές επιθέσεις. Έπρεπε να είμαι υπομονετικός καθώς γίνονταν οι επιλογές και να περιμένω τη σωστή στιγμή – για μένα ήταν το πιο περίπλοκο κομμάτι».

Η νικητήρια στιγμή για τον Carapaz ήταν όταν ο Brandon McNulty (ΗΠΑ) επιτέθηκε στα τελευταία 25 χλμ. Οι δυο τους συνεργάστηκαν καλά και με τους υπόλοιπους να μην οργανώνονται πίσω – η παρουσία των Wout van Aert και Tadej Pogačar δεν βοήθησε – το δίδυμο δημιούργησε μια αξιοπρεπή διαφορά.

«Ο McNulty ήταν ένας καλός συνεργάτης στην απόσπαση. Κέρδισα πολλά από το να είμαι στη ρόδα του στο επίπεδο κομμάτι. Τη στιγμή που είδαμε είχαμε 20’’, ξέραμε ότι τα μετάλλια ήταν στο παιχνίδι και τα δώσαμε όλα. Είχαμε αυτό το μικρό πλεονέκτημα των 20-30΄΄ και σε ένα σημείο έφτασε στα 40΄΄».

Ολυμπιακοί αγώνες 2021 –  Ο Richard Carapaz γράφει ιστορία

Όταν έφτασαν στο Fuji Speedway, στα τελευταία 5 χλμ., ο McNulty πλήρωσε ακριβά για τις προηγούμενες προσπάθειές του και έπεσε πίσω, αφήνοντας τον Carapaz μόνο του.

«Όταν φτάσαμε στην πίστα, απλά συνέχισα και αυτός επιβράδυνε. Είχα τις αμφιβολίες μου γιατί υπήρχαν πολλοί δυνατοί αθλητές που θα μπορούσαν να επιστρέψουν, αλλά στο τέλος είχα καλά πόδια και αυτά τα 30΄΄ που κερδίσαμε με βοήθησαν πολύ. Τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν στα κόκκινα».

Στο τέλος, ο Carapaz είχε περισσότερο από αρκετό χρόνο για να απολαύσει τη ολυμπιακή νίκη του, πρώτα στην τελική ευθεία και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της τελετής στο βάθρο. «Είναι απίστευτο να βλέπεις τη σημαία σου ως την κορυφή και να έχεις αυτό το μετάλλιο. Είναι εντυπωσιακό».

Αποτελέσματα Ολυμπιακού αγώνα δρόμου 2021

1. Richard Carapaz (Ecuador) in 6:05:26
2. Wout van Aert (Belgium) at 01:07
3. Tadej Pogačar (Slovenia)
4. Bauke Mollema (Netherlands)
5. Michael Woods (Canada)
6. Brandon McNulty (USA)
7. David Gaudu (France)
8. Rigoberto Uran (Colombia)
9. Adam Yates (Great Britain)
10. Max Schachmann (Germany)
11. Michal Kwiatkowski (Poland) at 1:35
12. Jakob Fuglsang (Denmark) at 2:43
13. Joao Almeida (Portugal) at 3:38
14. Alberto Bettiol (Italy)
15. Dylan van Baarle (Netherlands)
16. Daniel Martin (Ireland)
17. Simon Yates (Great Britain)
18. Patrick Konrad (Austria)
19. Rafal Majka (Poland) at 3:40
20. Gianni Moscon (Italy) at 3:42
21. Alexey Lutsenko (Kazakhstan) at 6:20
22. Toms Skujins (Latvia)
23. Gorka Izagirre (Spain)
24. Damiano Caruso (Italy)
25. Marc Hirschi (Switzerland).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …