Έχοντας παρουσιάσει στο 1ο μέρος τα συστήματα μετάδοσης για τις νέες Dura-Ace Di2 R9200 & Ultegra Di2 R8100, συνεχίζουμε εδώ με τα επιμέρους θέματα, όπως τους νέους τροχούς τα διάφορα θέματα συμβατότητας και φυσικά τα βάρη, τις προτεινόμενες τιμές και τη (πιθανή) διαθεσιμότητα.

Αναβαθμισμένοι τροχοί

Σε συνδυασμό με όλα τα νέα εξαρτήματα είναι μια πλήρης σειρά νέων τροχών τόσο για την Dura-Ace όσο και για την Ultegra, με στεφάνια 36, 50 και 60 mm.

Οι τροχοί είναι συμβατοί τόσο με ελαστικά tubeless όσο και με συμβατικά ελαστικά, με εσωτερικό πλάτος στεφανιού στα 21 mm και  εξωτερικό στα 28 mm, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι είναι πιο αεροδυναμικά από προηγούμενες εκδόσεις παρόμοιου πλάτους. Για πρώτη φορά, οι τροχοί Ultegra είναι πλέον από ανθρακονήματα, με τα ίδια σχήματα με την Dura-Ace.

Οι εκδόσεις tubular θα προσφέρονται για τους τροχούς Dura-Ace, αλλά μόνο για την ευρωπαϊκή αγορά. Και για άλλη μια φορά, δεν υπάρχουν ανεξάρτητες επιλογές κέντρου.

Τα οπίσθια κέντρα διαθέτουν παρόμοια εσωτερική σχεδίαση με το τελευταίο XTR της Shimano με μηχανισμό οδήγησης ελικοειδούς στυλ, αντί του πιο παραδοσιακού ελεύθερου τύπου Shimano. Η ταχύτητα εμπλοκής είναι αρκετά γρήγορη στις 10 ° και η Shimano ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός προσφέρει 63% περισσότερη «ακαμψία οδήγησης» – ό, τι κι αν σημαίνει αυτό.

Dura-Ace Di2 R9200 & Ultegra Di2 R8100 – 2ο Μέρος

Το πλέξιμο των ακτίνων ακολουθεί τη μέθοδο 2-σε-1, για τους πίσω τροχούς για πιο ισορροπημένες τάσεις από αριστερά προς τα δεξιά, και υπάρχει ακόμη τώρα ένα ειδικό μοντέλο για σπρίντερ, το WH-R9250_C60_HR_TL,  με παχύτερες μπροστινές ακτίνες και πλέξιμο 2-σε-1, για αθλητές που θέλουν περισσότερα ακαμψία.

Οι έμπειροι μηχανικοί θα χαρούν να ακούσουν ότι η Shimano συνεχίζει με ρουλεμάν cup-and-cone (ανοιχτού τύπου) . Παρόλο που φαίνονται πιο ντεμοντέ από τα ρουλεμάν κλειστού τύπου, είναι στην πραγματικότητα πιο ανθεκτικά αφού μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερο φορτίο, είναι εύκολο στο σέρβις (και στην πραγματικότητα μπορούμε απλά να τα συντηρήσουμε, αντί να τα αντικαταστήσουμε) και μπορούν να προσαρμοστούν για βέλτιστη προφόρτιση.

Dura-Ace Di2 R9200 & Ultegra Di2 R8100 – 2ο Μέρος

Οι τροχοί Dura-Ace θα αποκτήσουν αλουμινένια σώματα για το ελεύθερο (κοινώς βαρελάκι)  για πρώτη φορά-τα οποία θα λειτουργούν μόνο με νέες κασέτες 12 ταχυτήτων και όχι με παλαιότερες με 11 ταχυτήτων. Οι τροχοί Ultegra συνεχίζουν κανονικά με ατσάλι.

Θέματα συμβατότητας

Συμβατότητα με τα υπάρχοντα συστήματα 11 ταχυτήτων: Η αλυσίδα είναι πιο στενή, η απόσταση από γρανάζι σε γρανάζι είναι πιο μικρή, και ενώ η διάμετρος των δίσκων είναι ίδια 110 mm, η πραγματική θέση των βραχιόνων είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο προϊόντων της Shimano, Dave Lawrence, «…βασικά οτιδήποτε 11-ταχυτήτων δεν θα είναι συμβατό με 12-ταχύτητες». Ο χρόνος (και κάποιος πειραματισμός) θα δείξει εάν οι νέες δαγκάνες θα λειτουργήσουν με τις παλαιότερες μανέτες, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο όφελος όσον αφορά το τρίψιμο των φρένων.

Δεδομένου ότι οι ρότορες ποδηλάτων βουνού ήταν πάντα συμβατοί, αυτή είναι μια καλή επιλογή για τους αναβάτες που θέλουν να απαλλαγούν από το θέμα της υπερθέρμανσης. Ευτυχώς η Shimano ευτυχώς δεν έχει εισαγάγει άλλο ένα μέγεθος τακάκι φρένων.

Μηχανική μετάδοση και συμβατικά φρένα

Αυτό θα αποτελέσει σοκ για πολλούς, αλλά η Shimano απομακρύνεται από τις μηχανικές μεταδόσεις στο επίπεδο των Dura Ace & Ultegra. Η Shimano θα συνεχίσει να κατασκευάζει και να πουλά μηχανικά σύνολα Ultegra 11 ταχυτήτων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα-πιθανότατα για ακόμα 1 έτος -αλλά μετά από αυτό, όλα θα είναι ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, υπάρχουν καλύτερα νέα για τα συμβατικά φρένα. Οι ίδιες οι δαγκάνες των φρένων είναι αμετάβλητες, αλλά η Shimano πήρε τους υπάρχοντες μοχλούς 11-ταχυτήτων Di2 συμβατικών φρένων και τους τροποποίησε για να δεχτούν τα νέα καλώδια EW-SD300. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης κίνησης 12 ταχυτήτων, αλλά τουλάχιστον θα μπορούμε να επιλέξουμε (αν θέλουμε) τα παραδοσιακά συμβατικά φρένα.

Βάρη, τιμές και διαθεσιμότητα

Η Shimano αναφέρει ότι τα ποδήλατα εφοδιασμένα με τις νέες σειρές, θα πρέπει να διατίθενται αμέσως από διάφορους συνεργάτες, αν και πάντοτε σε περιορισμένες ποσότητες. Η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου (θεωρητικά πάντα).

Όσον αφορά τα βάρη, οι αθλητές που ήλπιζαν σε μεγάλες μειώσεις θα απογοητευτούν. Το συνολικό βάρος για το πλήρες σύνολο Dura-Ace Di2 R9200 είναι 2,507 g, το οποίο ισοδυναμεί με αύξηση 21 g σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Ομοίως, το συνολικό βάρος της Ultegra Di2 R8100 των 2.707 g προσθέτει μια αύξηση 8 g σε σχέση με την εξερχόμενη έκδοση. Παρ ‘όλα αυτά, τα νούμερα είναι πολύ καλά, δεδομένου ότι η Shimano έχει προσθέσει ένα 12ο γρανάζι.

Τα μεμονωμένα βάρη και οι τιμές έχουν ως εξής:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…