Ακριβώς επειδή είμαστε αθλητές (ή χομπίστες) αντοχής, δεν σημαίνει ότι είμαστε υγιείς. Μπορεί να ποδηλατούμε γρήγορα, να τρώμε καλά και να φαινόμαστε φορμαρισμένοι σε όλους γύρω μας, αλλά τα τακτικά τσεκ απ είναι πολύ σημαντικά.

Ίσως είναι επειδή δεν μας αρέσει να σκεφτόμαστε τη θνησιμότητα μας ή ίσως επειδή συνεχώς πιέζουμε όσο μπορούμε πάνω στα ποδήλατά μας.

Μπορεί να φαίνεται απαισιόδοξο και μαζί παράδοξο, αλλά πολλοί από εμάς παραλείπουν ή δεν σκέφτονται καν τους συνήθεις ιατρικούς ελέγχους.

Αυτό που δεν φαίνεται…

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ολοένα και περισσότερα ιατρικά έκτακτα  περιστατικά, που συμβαίνουν σε αθλητές τόσο στο τρίαθλο όσο και στο ποδήλατο.

Η ξαφνική κατάρρευση του Sonny Cobrelli μετά τη γραμμή τερματισμού αυτή την άνοιξη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η πραγματικότητα ότι ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, δεν μας συγχωρεί από τις βασικές εξετάσεις υγείας.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα καρδιακά επεισόδια και οι εμβολές, ενώ συχνά πιστεύεται ότι καθορίζονται σημαντικά μέσω της κληρονομικότητας, επηρεάζονται επίσης σημαντικά από παράγοντες του τρόπου ζωής, τις καθημερινές συνήθειες και τη διατροφή. Ενώ καθένα από αυτά, καθώς και άλλα γενικά ζητήματα υγείας, συχνά συνοδεύεται από προειδοποιητικά σημάδια (αλλά όχι πάντα), η πραγματοποίηση βασικών τεστ σε ένα αρκετά τακτικό πρόγραμμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες υπέρ μας, ώστε να εντοπίσουμε τέτοιες καταστάσεις νωρίς.

Μια ελαφρά ανοδική τάση της αρτηριακής πίεσης σε διάστημα 6 μηνών μπορεί να μην σημαίνει κάτι. Αλλά σε διάστημα 2-3 χρόνων, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία!

Εμπόδια στη γενική παρακολούθηση της υγείας

Το σπουδαίο πράγμα στις μέρες μας είναι η ευκολία με την οποία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα τεστ, καθώς είναι κυρίως διαθέσιμα σε όλο τον εκσυγχρονισμένο κόσμο. Ναι, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και το πρόγραμμα στο οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στο πόσο ακριβά είναι αυτά τα πράγματα. Ωστόσο, τα περισσότερα βασικά τεστ τείνουν να μην είναι αδικαιολόγητα υψηλά.

Ενώ το κόστος είναι ένα εμπόδιο, η πρόσβαση είναι ένα άλλο, με βάση τη γεωγραφική περιοχή. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός τμημάτων δημόσιας υγείας, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες, προσφέρουν γενικές εξετάσεις υγείας.

Τι να παρακολουθήσουμε

Ως αθλητές αντοχής θέτουμε ασυνήθιστες απαιτήσεις από το σώμα μας, πέρα ​​από αυτό που κάνει ο μέσος άνθρωπος, πράγμα που σημαίνει ότι θα θέλουμε να προσθέσουμε μερικά αντικείμενα πέρα ​​από τα συνηθισμένα.

Είμαστε σε φόρμα, αλλά είμαστε υγιείς;

Μερικά βασικά τεστ είναι τα παρακάτω:

  • Βασική εξέταση αίματος
  • Σίδηρος και βιταμίνη Β
  • Γλυκόζη
  • Καρδιογράφημα
  • Βασικό τεστ όρασης
  • PSA (άνδρες)
  • Μαστογραφία (γυναίκες)

Πέρα από αυτά, θα θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε βασικές μετρήσεις για οποιεσδήποτε γνωστές κληρονομικές παθήσεις ή οτιδήποτε για το οποίο έχουμε προδιάθεση.

Επίλογος

Υπάρχει μια τάση για εμάς, ως ανθρώπινα όντα, να πέφτουμε σε μια προκατάληψη επιβεβαίωσης, με βάση πληροφορίες ή αυτό που αισθανόμαστε.  Όπως το γεγονός ότι μπορούμε να συμμετέχουμε σε αγώνες αντοχής μεγαλύτερης διάρκειας ή να έχουμε την εξωτερική εμφάνιση ότι είμαστε υγιείς ή επειδή ακολουθούμε μια πραγματικά υγιεινή διατροφή.

Αυτό όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε παγίδα. Ορισμένοι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εμβαθύνουν σε αυτό το ανθρώπινο χαρακτηριστικό και θα αγνοήσουν το αίτημά σας για μια βασική εξέταση, χωρίς σημεία ή συμπτώματα προβλήματος.

Ωστόσο, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνηγορούμε υπερ του εαυτού μας!

Η εκτέλεση πολλών από τα βασικά τεστ κάθε 2-3 χρόνια περίπου, ως υγιές άτομο, μας δίνει έναν εξαιρετικό τρόπο για να καθορίσουμε την κατάσταση της υγείας μας, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητο στο μέλλον.

Τέλος, φροντίζουμε πάντα να έχουμε αντίγραφα των βασικών τεστ σε ασφαλή τοποθεσία, καθώς είναι πάντα καλύτερο να έχουμε εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες, εάν τις χρειαστούμε.

Μένουμε υγιείς και συνεχίζουμε με το αγαπημένο μας σπορ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…