Ως ποδηλάτες, περνάμε πολύ χρόνο πάνω σε ένα ποδήλατο. Είτε πρόκειται για μετακίνηση, μια σόλο προπόνηση ή μια ομαδική βόλτα, σκεφτήκαμε ποτέ αν ο τρόπος που ποδηλατούμε τώρα, είναι διαφορετικός από τότε που ξεκινήσαμε;

Πάμε να δούμε τους λόγους, που μας κάνουμε τελικά να ανεβαίνουμε στη σέλα:

Τα πρώτα χρόνια

Κάθε παιδί ονειρεύεται να πάρει ένα ποδήλατο.

Όταν είσαι παιδί, το ποδήλατο είναι η πρώτη σου γεύση ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Η ευκαιρία για ελευθερία χρησιμοποιώντας τα πόδια και ένα σετ τροχών, ποδηλατώντας με φίλους γύρω από τη γειτονιά.

Μετακίνηση

Είτε πηγαίνουμε στη δουλειά, στο σχολείο, για ψώνια ή στο σπίτι ενός φίλου, το ποδήλατο είναι ο τρόπος μεταφοράς μας.

Δεν έχουμε αυτοκίνητο, αλλά δεν χρειαζόμαστε γιατί το ποδήλατο μας εξυπηρετεί μια χαρά.

Η χρήση ενός ποδηλάτου για μετακίνηση, δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας. Είναι μια σκόπιμη επιλογή και κάτι που κάνουν πολλοί ποδηλάτες, ακόμη και αφού πάρουν άδεια οδήγησης και αυτοκίνητο. Υπάρχει καλύτερος, πιο υγιεινός και πιο πράσινος τρόπος για να φτάσει κάποιος εκεί που πρέπει;

Κοινωνική πτυχή

Ένας φίλος από τη δουλειά μας προσκαλεί να συμμετέχουμε σε μια ομαδική βόλτα το Σαββατοκύριακο.

Ομαδική βόλτα; Τι είναι αυτό? Μια βόλτα και αυτό χρειάζεται μόνο για να «κολλήσουμε». Σύντομα δημιουργούμε φίλους ζωής και έχουμε έναν νέο κοινωνικό κύκλο γύρω από το ποδήλατο.

Οι φίλοι μας παρακινούν να βγούμε και να ποδηλατήσουμε.

Σιγά σιγά φορμαριζόμαστε και ανυπομονούμε να πεταλάρουμε μαζί τους σε κάθε ευκαιρία.

Οι στάσεις για καφέ είναι το αποκορύφωμα της διαδρομής, για να μην αναφέρουμε ότι κάποια βράδια μαζί ένα ποτό ανταλλάσσουμε ιστορίες.

Έτοιμοι για μια νέα πρόκληση

Πλέον κάνουμε πολλές βόλτες με φίλους, αλλά θέλουμε να πάρουμε μέρος σε μια πρόκληση. Κάποιος φίλος λέει για αγώνες ποδηλάτου, άλλοι λένε για μεγαλύτερες αποστάσεις, χωρίς κατάταξη, τα λεγόμενα brevet. Αλλά πως;

Υπάρχουν πολλά να ανακαλύψουμε σε αυτό το στάδιο και η καμπύλη μάθησης είναι απότομη.

Καταλαβαίνουμε (ή πρόκειται να καταλάβουμε), ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτό από το να πεταλάρουμε. Αν κολλήσαμε το μικρόβιο, και θέλουμε να δούμε τι θα καταφέρουμε, κάνουμε μια εγγραφή στην επόμενη ποδηλατική εκδήλωση.

Ανταγωνιστικό πνεύμα

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε επίπεδο. Είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους άλλους τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε με ένα ποδήλατο. Αυτό σημαίνει να βρείτε το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα ή προπονητή που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας.

Αλλά τι είδους ποδηλάτες είμαστε;

Ίσως ακόμα δεν γνωρίζουμε, αλλά ξέρουμε ότι μας αρέσουν οι αναβάσεις. Αυτό το ανταγωνιστικό πνεύμα μπορεί να ωθεί έναν ποδηλάτη για χρόνια. Και για τους περισσότερους από εμάς, αυτή η σπίθα δεν φεύγει ποτέ εντελώς. Υπάρχει κάτι μέσα σου που σε αναγκάζει να συνεχίσεις να πεταλάρεις, ενώ αντέχεις τον πόνο.

Εργασία

Μήπως σκεφτήκαμε ποτέ να εργαστούμε στον κλάδο της ποδηλασίας; Είναι μια φυσική εξέλιξη για πολλούς ποδηλάτες που δεν χορταίνουν την ποδηλασία. Η συμμετοχή σε αγώνες ή περιφερειακές εκδηλώσεις είναι ιδανική κατάσταση για να γνωρίσουμε ανθρώπους που ήδη εργάζονται για ανάλογες εταιρίες.

Οι ποδηλατικές εταιρείες, ιδιαίτερα οι μεγάλες, χρειάζονται γραφίστες, πωλητές, προσωπικό μάρκετινγκ και προώθησης, μηχανικούς, ομάδα επικοινωνίας και πολλά άλλα.

Εάν μια δουλειά γραφείου δεν είναι για εμάς, τότε οι εξωτερικές πωλήσεις είναι μια επιλογή, όπως και να γίνουμε οδηγός ποδηλασίας.

 Υγεία και μείωση του στρες

Ποτέ δεν είναι αργά να ανέβουμε πάλι στο ποδήλατο. Και η ποδηλασία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε το άγχος.

Οι βόλτες σε ήσυχους, καταπράσινους επαρχιακούς δρόμους και μονοπάτια με δέντρα και υπέροχα καταπράσινα τοπία είναι ιδανικές.

Υπάρχουν περισσότερα από όσα νομίζουμε σε λιγότερο από μία ώρα από το σπίτι μας.

Η άσκηση διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα μας για να αποκρούσουν τις ασθένειες και απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλό μας, η οποία μας κάνει να νιώθουμε καλά και πιο χαλαροί.

Χρειάζονται μόνο περίπου 30 χλμ την εβδομάδα για να αισθανθούμε τα οφέλη και να μειώσουμε τις πιθανότητες για καρδιακές και άλλες χρόνιες παθήσεις. Ποιες οι ανταμοιβές μας; Το να αποκτήσουμε φόρμα, να χάσουμε μερικά περιττά κιλά, μια θετική προοπτική και η παρατεταμένη ζωή.

Αυστηρά για πλάκα

Το ποδήλατο είναι διασκεδαστικό σε κάθε ηλικία. Και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που σχετίζονται με το ποδήλατο χωρίς σκοπό άλλο από το να διασκεδάσουμε κάνοντας ποδήλατο με ομοϊδεάτες. Τοπικές βόλτες με χωματόδρομους, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και brevet είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να προκαλέσουμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε το περιβάλλον μας ή να εξερευνήσουμε άγνωστο έδαφος με το ποδήλατο;

Μπορεί να ποδηλατούμε χαλαρά, με ευνοϊκό καιρό. Αλλά καμιά φορά, κάτι μας ωθεί στο να πιάσουμε αυτόν που μας ξεπέρασε στην ανηφόρα, ή μας άφησε πολύ πίσω στις ευθείες. Μια απόλυτα υγιής αντίδραση για κάθε «νέο» ποδηλάτη.

Πάμε για περισσότερες βόλτες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…