Η ποδηλασία gravel δοκιμάζει τις δεξιότητες μας στο χειρισμό σε μια ποικιλία διαφορετικών επιφανειών και εμποδίων και οι αγώνες gravel αποτελούνται  συνήθως από μεγάλες διαδρομές. Πώς γίνεται αυτό το είδος ποδηλασίας να κερδίζει τόσο πολύ δημοτικότητα;

Τι είναι η ποδηλασία gravel;

Αυτό το είδος ποδηλασίας πήρε το όνομά της επειδή περιλαμβάνει διαδρομές σε μη ασφαλτοστρωμένους, χωματόδρομους και μονοπάτια. Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα που συνδυάζει στοιχεία ποδηλασίας δρόμου, ποδηλασίας βουνού και ποδηλατοτουρισμού.

Συνήθως χρησιμοποιούμε ένα ποδήλατο δρόμου ή ποδήλατο cyclocross που είναι εξοπλισμένο με φαρδύτερα ελαστικά για να χειριστεί το πιο ανώμαλο έδαφος.

Οι ποδηλάτες εδώ θα συναντήσουν συχνά μια σειρά από εμπόδια όπως χαλαρό χαλίκι, απότομες αναρριχήσεις και τεχνικές καταβάσεις.

Μοναδικές και αρκετά απαιτητικές είναι και οι αγώνες gravel. Πρώτον, όλοι οι αθλητές εκκινούν μαζί, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το επίπεδο απόδοσης. Οι αγώνες τείνουν επίσης να είναι αρκετά μεγάλοι. Για παράδειγμα, το Unbound Gravel ξεκίνησε με ένα συμβάν 200 μιλίων και αργότερα πρόσθεσε αποστάσεις 100 μιλίων και 350 μιλίων.

Το επίπεδο υποστήριξης που λαμβάνουν οι αθλητές στην πορεία διαφέρει πολύ ανάλογα με το γεγονός. Οι αγώνες gravel διαθέτουν σταθμούς βοήθειας όπου οι αναβάτες μπορούν να σταματήσουν για να αναπληρώσουν φαγητό και υγρά. Ωστόσο, η αυτοδυναμία είναι μέρος του ήθους των αγώνων με χαλίκι, επομένως οι σταθμοί βοήθειας είναι συχνά λίγοι και πολύ διαφορετικοί. Λοιπόν, ποια είναι η έλξη, γιατί οι άνθρωποι ελκύονται σε αυτή τη σκληρή πειθαρχία;

Γιατί είναι τόσο δημοφιλή;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ποδηλασία εκατοντάδων χιλιομέτρων σε κακοτράχαλο έδαφος χωρίς μεγάλη υποστήριξη, ακούγεται σαν κάτι από ταινία τρόμου. Αλλά για πολλούς, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η ποδηλασία gravel είναι ελκυστική.

Περιπέτεια και εξερεύνηση: Η ποδηλασία και οι αγώνες gravel λαμβάνουν χώρα συχνά σε απομακρυσμένους και με λιγότερη κυκλοφορία δρόμους, προσφέροντας μια αίσθηση περιπέτειας και εξερεύνησης που είναι δύσκολο να βρεις στους παραδοσιακούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Τοπίο: Οι διαδρομές συχνά οδηγούν τους αναβάτες σε όμορφα και γραφικά τοπία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα με αυτοκίνητο, αλλά και πολύ μακριά για να τα επισκεφθούν με τα πόδια.

Κοινότητα: Η ποδηλασία και οι αγώνες gravel έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή και υποστηρικτική κοινότητα, με εκδηλώσεις που συχνά παρουσιάζουν μια ατμόσφαιρα σαν φεστιβάλ και ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και δικτύωση. Οι μαζικές εκκινήσεις κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ότι είναι όλοι μαζί.

Προκλητικό έδαφος: Το ανώμαλο έδαφος, οι απότομες αναβάσεις και οι τεχνικές καταβάσεις προσφέρουν μια νέα πρόκληση. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό για τους αθλητές που απολαμβάνουν να πιέζουν τον εαυτό τους στα όρια.

Ασφάλεια: Πολλοί ποδηλάτες προτιμούν να οδηγούν σε χωματόδρομους για να αποφύγουν τους επικίνδυνους ή επιθετικούς οδηγούς σε αυτοκίνητα και φορτηγά.

Χρησιμοποιώντας χωματόδρομους χαμηλής κυκλοφορίας σε αγροτικές περιοχές, οι διοργανωτές αγώνων gravel μειώνουν την έκθεση στην κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Ευελιξία: Τα ποδήλατα gravel είναι προσαρμόσιμα. Μπορούμε να σχεδιάσουμε διαδρομές που περιλαμβάνουν χωματόδρομους, μονοπάτια και άσφαλτο με χαμηλή κυκλοφορία. Πολλά ποδήλατα χαλίκι διαθέτουν βάσεις για τσάντες πλαισίου και έως 3-4 μπουκάλια νερού, ώστε να μπορούμε εύκολα να τα χρησιμοποιήσουμε για μετακίνηση ή πολυήμερες διαδρομές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…