Το Συνέδριο EuroVelo & ποδηλατικός τουρισμός, που διοργανώνεται για την ανάπτυξη του EuroVelo (του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών) και του ποδηλατικού τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Σμύρνη (İzmir) στις 11-13 Οκτωβρίου 2023.

Το Συνέδριο EuroVelo & ποδηλατικός τουρισμός, που διοργανώνεται ανά δύο έτη σε διαφορετική χώρα από το 2012, φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Σμύρνη, την πρώτη πόλη της Τουρκίας που επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την εκδήλωση και είναι μέρος του δικτύου EuroVelo 8-Μεσογειακή διαδρομή.

Το συνέδριο θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, του τουρκικού Οργανισμού Προώθησης και Ανάπτυξης του Τουρισμού (TGA) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών (ECF) σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και με το Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης.

Η διαδρομή EuroVelo 8, η οποία ξεκινά από την περιοχή της Ανδαλουσίας, συνδέει τα μεσογειακά παράλια της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βαλκανικής χερσονήσου με την Τουρκία μέσω μιας διαδρομής που περνά από το Δεκελί (Dikili), την Πέργαμο (Bergama), το Αλιαγά (Aliağa), τη Φότσα (Foça), τη Σμύρνη (İzmir), το Μπαλικλιόβα (Balıklıova), τα Αλάτσατα (Alaçatı), το Τσεσμέ Σιγιατζίκ (Çeşme Sığacık) και το Σελτσούκ (Selçuk). Υπάρχουν δύο εμβληματικά αξιοθέατα του Καταλόγου Μνημείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO (Έφεσος και Πέργαμος) στον τομέα της Σμύρνης του EuroVelo 8.

Η πολιτισμική κληρονομιά και η αλληλεπίδραση με την ποδηλασία

Το Συνέδριο EuroVelo & ποδηλατικός τουρισμός ξεχωρίζει ως η πιο σημαντική διεθνής συνάντηση του ποδηλατικού τουρισμού. Το συνέδριο, που αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα ποδηλατικά δίκτυα και το περιβάλλον του ποδηλατικού τουρισμού, προσφέρει επίσης στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τις υποδομές στον τομέα του ποδηλατικού τουρισμού και να σφυρηλατήσουν νέες επαφές ανταλλάσσοντας ιδέες.

Εστιάζοντας στην ανάπτυξη και στο μέλλον του αειφόρου ποδηλατικού τουρισμού, το συνέδριο συγκεντρώνει όλους τους φορείς του ποδηλατικού τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμώνων του κλάδου, εκπροσώπων διεθνών συλλόγων ποδηλασίας, ταξιδιωτικών πρακτορείων με εστίαση στον ποδηλατικό τουρισμό, εκπροσώπων πανεπιστημίων και του ευρύτερου ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και εκπροσώπων δημόσιων υπηρεσιών, υπηρεσιών τουρισμού και εταιρειών του χώρου των δημόσιων συγκοινωνιών και των υπηρεσιών διαμονής.

Το Συνέδριο EuroVelo & ποδηλατικός τουρισμός του 2023, με θέμα «Ποδηλασία: Μια νέα ματιά στην πολιτισμική κληρονομιά», θα προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα συναρπαστικό πρόγραμμα το οποίο εστιάζει σε πάνελ, συζητήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά το μέλλον του ποδηλατικού τουρισμού καθώς και τρόπους με τους οποίους είναι δυνατή η απόλαυση της εμπειρίας, η διατήρηση και η προαγωγή της πολιτισμικής κληρονομιάς πάνω σε δύο ρόδες.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου αποτελείται από ενότητες, εργαστήρια και κοινωνικές εκδηλώσεις που θα ενισχύσουν τη γνώση σχετικά με τα δίκτυα ποδηλατικών διαδρομών και τον ποδηλατικό τουρισμό, θα προαγάγουν βέλτιστες πρακτικές στον ποδηλατικό τουρισμό και θα υποστηρίξουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ενδιαφερόμενων μερών. Το συνέδριο, το οποίο αναμένεται να καταδείξει και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για την ποδηλατική κουλτούρα και τον ποδηλατικό τουρισμό στην Τουρκία, παραπέμπει ευθέως στην εστίαση της Τουρκίας στον αειφόρο τουρισμό. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα οργανωθούν τεχνικού χαρακτήρα επισκέψεις – οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ορισμένες από τις διαδρομές που περιλαμβάνονται στο EuroVelo 8- Μεσογειακή διαδρομή και θα ανακαλύψουν τις ιστορικές και γαστρονομικές αξίες, ποδηλατώντας διαμέσου της Σμύρνης και των αξιοθέατών της.

Μια μοναδική ποδηλατική εμπειρία σε μια διαδρομή που συνδέει την ιστορία και τη φύση 

Το EuroVelo είναι ένα πρωτοπόρο διεθνές ποδηλατικό δίκτυο που συνδέει την ευρωπαϊκή ήπειρο, συνδυάζοντας 17 ξεχωριστές ποδηλατικές διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Αυτό το δίκτυο, υπό τη διαχείριση της ECF (της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών), αποτελείται από διαδρομές που ικανοποιούν τα κριτήρια οικολογίας και αειφόρου διαβίωσης τα οποία συχνά προτιμούν τουρίστες και ντόπιοι που παρακινούνται να ταξιδέψουν με ποδήλατο. Το EuroVelo καλλιεργεί τον ποδηλατικό τουρισμό στις πόλεις με τις διαδρομές του και συμβάλλει στην ανάπτυξη των ποδηλατικών υποδομών, στην ενθάρρυνση της μετακίνησης με το ποδήλατο και στην εξάπλωση της ποδηλατικής κουλτούρας.

Συνέδριο Eurovelo 2023 - Σμύρνη

Η Τουρκία, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τον ποδηλατικό της τουρισμό και απολαμβάνει διεθνή φήμη χάρη στις ποδηλατικές της διαδρομές, συμμετέχει στο EuroVelo με ένα τμήμα του EuroVelo 8-Μεσογειακή διαδρομή με τη θεαματική διαδρομή των 500 χιλιομέτρων στην περιοχή της Σμύρνης. Το EuroVelo 8-Μεσογειακή διαδρομή ξεκινά από την Ισπανία και συνεχίζει μέσω της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Ελλάδας, της περιοχής της Σμύρνης και της νότιας Κύπρου, διασχίζοντας 11 χώρες.

Ο πρώτος σταθμός της διαδρομής που εισέρχεται στην Τουρκία από το λιμάνι στο Δεκελί, στο 45ο χιλιόμετρο, είναι η Αρχαία πόλη της Περγάμου, η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO. Η διαδρομή συνεχίζει διαμέσου όμορφων σημείων μέσα και γύρω από τη Σμύρνη, όπως ο Παράδεισος των πουλιών στη Σμύρνη, το Καρσιγιακά (Karşıyaka), το Αλζάνσακ (Alsancak),το Σεφεριχισάρ (Seferihisar), το Σιγιατσίκ (Sığacık), η Ούρλα (Urla) και τα Αλάτσατα (Alaçatı), αντίστοιχα, ενώ καταλήγει στην Αρχαία πόλη της Εφέσσου, ένα ακόμη μνημείο του Καταλόγου Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι ποδηλατικές διαδρομές της Τουρκίας δεν περιορίζονται στην περιοχή της Σμύρνης. Η χώρα διαθέτει μοναδική δυναμική στον τομέα του ποδηλατικού τουρισμού με τις ξεχωριστές γεωγραφικές και ιστορικές τοποθεσίες της. Η Τουρκία διαθέτει αμέτρητες διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν ποδηλατώντας την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας, την ανέγγιχτη φύση της και τα κέντρα εναλλακτικού τουρισμού.

Η διαδρομή των δασών της ευρωπαϊκής πλευράς, που δημιουργήθηκε για ποδηλάτες δρόμου στην Κωνσταντινούπολη· οι διαδρομές Köyceğiz-Ortaca-Dalaman (Κιόιζιτς-Ορτάκα-Νταλαμάν), σχεδιασμένες για ποδήλατα mountain, gravel και e-bike (ηλεκτρικά) στη Μούγλα (Muğla), τον τουριστικό παράδεισο της Τουρκίας· η διαδρομή Λυκία Οδός-παραλία Μαντέν (Maden) στην περιοχή Κεμέρ της Αττάλειας· και η διαδρομή Κοιλάδα Γκιουβερτσινλίκ-Ανοιχτό μουσείο Γκιορεμέ, η οποία συνδυάζει τις συγκλονιστικές φυσικές ομορφιές της Καππαδοκίας με ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά κέντρα της περιοχής, όλες αυτές οι διαδρομές συγκαταλέγονται στις εξωτικές εναλλακτικές επιλογές που η Τουρκία παρέχει στους επισκέπτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Paris Roubaix 2024 – Νίκη για Mathieu van der Poel

Ο Mathieu van der Poel «δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει» την απόφαση που έλαβε πίσω από τη συ…