Είτε μας αρέσουν τα μονοπάτια είτε προκαλούμε τον εαυτό μας με εκτός δρόμου διαδρομές, το να έχουμε το κατάλληλο ποδήλατο και εξοπλισμό είναι ζωτικής σημασίας για μια ομαλή και απολαυστική εμπειρία.

Το παρακάτω άρθρο θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε το κατάλληλο ποδήλατο, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τον πρόσθετο εξοπλισμό, έτσι ώστε ότι οι βόλτες μας είναι ασφαλείς και άνετες.

Επιλέγοντας ένα ποδήλατο gravel

Το ποδήλατο gravel θα πρέπει να είναι ευέλικτο για να μπορεί να χρησιμοποιείται σε μικτό έδαφος. Θα πρέπει δηλαδή να συνδυάζει χαρακτηριστικά ποδηλάτου δρόμου, ποδηλάτου βουνού και ποδηλάτου cyclocross.

Ο στόχος είναι να έχουμε ένα ποδήλατο που να επιτρέπει μια άνετη, σταθερή και αποτελεσματική οδήγηση σε διάφορες επιφάνειες, όπως χαλίκι, χώμα και άσφαλτο. Εδώ είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσουμε σε ένα ποδήλατο gravel:

Υλικό πλαισίου

Μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ποδήλατο κατασκευασμένο από χάλυβα, αλουμίνιο, ανθρακόνημα ή τιτάνιο. Το αλουμίνιο είναι μια καλή επιλογή για αρχάριους, επειδή προσφέρει μια καλή ισορροπία απόδοσης, αντοχής και οικονομικής τιμής. Είναι ελαφρύτερο από τον χάλυβα και λιγότερο ακριβό από το ανθρακόνημα και το τιτάνιο.

Διάκενο ελαστικών

Το διάκενο των ελαστικών είναι η πιο αναγνωρίσιμη διαφορά μεταξύ ποδηλάτων δρόμου και gravel. Το ευρύτερο διάκενο ελαστικών επιτρέπει μεγαλύτερα ελαστικά με μεγαλύτερη προστασία, παρέχοντας καλύτερο κράτημα και άνεση σε τραχιές επιφάνειες.

Επιλογές μετάδοσης

Τα ποδήλατα gravel θα πρέπει να έχουν χαμηλότερες σχέσεις μετάδοσης για ευκολότερη ανάβαση σε απότομο έδαφος εκτός δρόμου. Πάντα λαμβάνουμε υπόψη την περιοχή που θα κινηθούμε και τις προσωπικές μας προτιμήσεις όταν επιλέγουμε τον εξοπλισμό.

Τύποι φρένων

Τα δισκόφρενα, μηχανικά και υδραυλικά, προτιμώνται συνήθως για το καλύτερο φρενάρισμα ακινητοποίησης και τη χρήση τους σε διαφορετικές επιφάνειες.

Γενικά

Το σωστό μέγεθος ποδηλάτου είναι ζωτικής σημασίας για την άνεση και την αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να τεστάρουμε πολλά διαφορετικά μεγέθη και να εξετάσουμε την επιλογή επαγγελματικού bike fitting, εάν σχεδιάζουμε πολυήμερες διαδρομές.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, δίνουμε προτεραιότητα σε χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για εμάς, αλλά πάντα προτιμάμε καλό πλαίσιο, δισκόφρενα και επιλογές μετάδοσης – θα μας ανταμείψουν αργότερα!

Μπορούμε πάντα να εξοικονομήσουμε χρήματα με οικονομικά τιμόνια, λαιμούς και παλουκόσελα, τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν εύκολα αργότερα. Επίσης, δεν χρειαζόμαστε κορυφαίο σετ τροχών για αρχή.

Απαραίτητα αξεσουάρ

Πριν ξεκινήσουμε για την πρώτη βόλτα μας, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τα παρακάτω αξεσουάρ:

Κράνος

Εάν αγοράσουμε κράνος για ποδηλασία gravel, θέλουμε να έχει ρυθμιζόμενο σύστημα συγκράτησης για άνετη εφαρμογή, άφθονους αεραγωγούς για περαιτέρω δροσιά και γείσο για πρόσθετη προστασία από τον ήλιο και τα χαλίκια.

Ποδηλατικά παπούτσια

Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια ποδηλασίας gravel, συνδυάζει την αποτελεσματική μεταφορά ισχύος των παπουτσιών δρόμου με την άνεση εκτός ποδηλάτου των παπουτσιών ποδηλασίας βουνού.

Κατάλληλος ρουχισμός

Θέλουμε 2-3 στρώματα με καλή διαπνοή, που απομακρύνουν την υγρασία και που μπορούν εύκολα να προστεθούν ή να αφαιρεθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός, επενδύουμε σε αδιάβροχα και αντιανεμικά εξωτερικά στρώματα για απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που είναι συνηθισμένες σε μεγάλες διαδρομές σε χωματόδρομους.

Παγούρια ή σάκοι ενυδάτωσης

Η σωστή ενυδατωμένη είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια μεγάλων προπονήσεων . Οι σάκοι ενυδάτωσης μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε περισσότερο νερό, έως και 3 λίτρα, ιδίως σε περιοχές που δεν μπορούμε να βρούμε νερό.

Αν ξέρουμε που θα βρούμε νερό, ή μας φαίνεται λιγότερο άνετο, προτιμάμε τα κλασσικά παγούρια.

Προσαρμόζοντας τη διαδρομή

Υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που αξίζει να λάβουμε υπόψη μόλις ξεκινήσουμε την ποδηλασία gravel. Για παράδειγμα, τι τύπο ελαστικών, πεντάλ και επιλογές αποθήκευσης θα χρησιμοποιήσουμε.

Ελαστικά

Τα ελαστικά τύπου gravel ποικίλλουν ως προς το πλάτος, το σχέδιο του πέλματος και την κατασκευή του περιβλήματος. Τα πιο φαρδιά ελαστικά προσφέρουν καλύτερη άνεση και πρόσφυση, ενώ τα στενότερα είναι πιο γρήγορα σε πιο λείες επιφάνειες.

Τα σχέδια πέλματος κυμαίνονται από ελάχιστα για σκληρό χαλίκι έως επιθετικά για χαλαρές ή λασπώδεις συνθήκες. Η απόφασή mας θα πρέπει να καθοδηγείται κυρίως από το τοπικό έδαφος και τις συνθήκες οδήγησης.

Σημαντική είναι η πίεση των ελαστικών επειδή επηρεάζει το κράτημα, την αντίσταση κύλισης και την άνεση. Οι χαμηλότερες πιέσεις αυξάνουν το κράτημα και την άνεση, αλλά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κλαταρίσματος.

Πεντάλ

Στην ποδηλασία gravel, πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε πεντάλ για σχαράκια και επίπεδα πεντάλ.

Τα πεντάλ για σχαράκια παρέχουν καλύτερη μεταφορά ισχύος και αποτελεσματικότητα, αλλά απαιτούν συμβατά παπούτσια. Τα επίπεδα πεντάλ προσφέρουν ευκολία στη χρήση και ευελιξία, χωρίς να χρειάζονται ειδικά παπούτσια. Οι αρχάριοι μπορεί να προτιμούν τα επίπεδα πεντάλ για απλότητα, ενώ οι πιο έμπειροι αναβάτες μπορεί να επιλέξουν πεντάλ για σχαράκια για καλύτερη απόδοση.

Τσάντες

Η ποδηλασία gravel προσφέρεται επίσης για μεγάλες «αποδράσεις». Εάν θέλουμε να το δοκιμάσουμε, θα πρέπει να αυξήσουμε τις επιλογές αποθήκευσης με τσάντες πλαισίου, τσάντες σέλας και τσάντες τιμονιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποθηκεύσουμε βαρύτερα αντικείμενα στην τσάντα πλαισίου και ελαφρύτερα αντικείμενα πίσω από τη σέλα και μπροστά από το τιμόνι για καλύτερη σταθερότητα και χειρισμό.

Επίλογος

Η επιλογή του σωστού ποδηλάτου και του σωστού εξοπλισμού είναι θεμελιώδους σημασίας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις χωμάτινες περιπέτειες μας.

Καλές χωμάτινες βόλτες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…