Την προηγούμενη Κυριακή έκανα μια προπόνηση 120 χλμ με προορισμό την Πτολεμαΐδα. Η προπόνηση αυτή θα αποτελέσει μέρος της «μικρής» διαδρομής της εκδήλωσης Epic Rides #2, με την ονομασία Greyhound 120, η οποία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024.

Epic Rides #2

Η ποδηλατική εκδήλωση Epic Rides αποτελείται από ένα σύνολο απαιτητικών ποδηλατικών διαδρομών, στις οποίες υπάρχει η προϋπόθεση να συμμετέχετε χωρίς υποστήριξη.

Αποτελεί επίσης ένα διαφορετικό είδος ποδηλατικής εκδήλωσης, κάτι πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες.

Πρόκειται στην ουσία για adventure race, όπου ο νικητής κερδίζει με την ψυχή και το μυαλό του.

Αποτελείται πάντα από 3 διαδρομές, μια μικρή, μια μεσαία και μια μεγάλη, ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση και τα υψομετρικά.

Στις 2 «μεγάλες» διαδρομές όπου οι διαγωνιζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο, θα πρέπει να έχουν μαζί τους ό,τι εφόδια χρειαστούν από την εκκίνηση ή αυτά που μπορούν να αγοράσουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Η προϋπόθεση είναι να περάσουν από συγκεκριμένα Σημεία Ελέγχου και να τερματίσουν, στον καλύτερο δυνατό χρόνο. Φυσικά, αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για χρόνους, μπορεί να αγωνιστεί με τη λογική ενός μπρεβέ, αρκεί να τερματίσει εντός χρόνου.

Η «μικρή» διαδρομή των 120 χλμ, δεν εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία και αποτελεί ουσιαστικά μια ποδηλατική «βόλτα», όπου μπορούν όλοι να συμμετέχουν.

Η διαδρομή

Στο προηγούμενο Greyhound 120, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ανέβουν το Νυμφαίο, προτού φτάσουν στην Πτολεμαΐδα. To Greyhound 120 της επόμενης χρονιάς, είναι μία πιο εύκολη – αλλά εξίσου όμορφη- διαδρομή, με σκοπό να προσελκύσει περισσότερους λάτρεις της ποδηλασίας. Αποτελείται από 120 χλμ με 1000 μ. υψομετρικά.

Ξεκινώντας από Φλώρινα, ακολουθούμε την παλιά διαδρομή για Πτολεμαΐδα. Τα πρώτα 16 χλμ μέχρι τη Σιταριά είναι τελείως επίπεδα. Μετά, στρίβοντας αριστερά για Βεύη, ο δρόμος σε «ζεσταίνει» σταδιακά για την ανάβαση μέχρι την Κέλλη.

Το 1ο χλμ της ανάβασης που ξεκινάει μέσα από το χωριό, φοβίζει λίγο τον ανυποψίαστο με τις διψήφιες κλίσεις του, αλλά ευτυχώς δεν κρατάει πολύ.

Greyhound 120 2024 – Πρόλογος

Η συνολική ανάβαση είναι σχεδόν 8 χλμ, και είναι αυτό που λέμε «σπαστή», με αρκετά πάνω και κάτω και μερικά δύσκολα κομμάτια. Κάποιους μια τέτοια ανάβαση θα τους βολέψει, κάποιους θα τους δυσκολέψει, αλλά γενικά είναι μια βατή ανάβαση ακόμα και για κάποιους με μέτρια φυσική κατάσταση.

Πάνω στην Κέλλη, όπου συμπληρώνονται 28 χλμ διαδρομής, θα υπάρχει το 1ο Σ.Ε. για σφράγισμα της κάρτας σας, τροφοδοσία και υδροδοσία (σε αυτήν την διαδρομή προβλέπονται).

Greyhound 120 2024 – Πρόλογος

Η συνέχεια είναι στην άλλη πλευρά του βουνού, μια γρήγορη κατάβαση 5 χλμ, με 4 απότομες φουρκέτες. Μια πολύ όμορφη άποψη από ψηλά της λίμνης Πετρών, αλλά απαιτεί προσοχή και πολλά φρένα πριν τις φουρκέτες, γιατί η κλίση είναι απότομη.

Όταν φτάσουμε στο επίπεδο της λίμνης, απολαμβάνουμε τις ατελείωτες καλαμιές και την ηρεμία του νερού, καθώς η λίμνη Πετρών αποτελεί προστατευμένο υδροβιότοπο.

Περνάμε μέσα από το χωριό Πέτρες και συνεχίζουμε για Αμύνταιο. Λίγο έξω από Αμύνταιο στρίβουμε δεξιά για να πάρουμε το δρόμο για Πτολεμαίδα. Εδώ είναι και η μόνη δυσκολία της διαδρομής, ένας λόφος 2 χλμ, μέχρι τον πάνω κόμβο του Αμυνταίου.

Στροφή πάλι δεξιά, για να μπούμε στον παλιό δρόμο για Περδίκκα, αφού περάσουμε έξω από το Α.Η.Σ. Αμυνταίου. Η διαδρομή μέχρι το χωριό Περδίκκα, είναι hilly όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες, δηλαδή λοφώδης με μικρά ανεβοκατεβάσματα.

Ένας ακόμα μικρός λόφος στην έξοδο από το χωριό και μετά ακόμα 5 χλμ ευθείας για την Πτολεμαΐδα. Φτάνοντας στον 1ο κύκλο της πόλης, όπου δεξιά μας είναι τα Lidl, στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε το δρόμο μέχρι τα επόμενα φανάρια.

Εκεί στη γωνία είναι και το Cross Café, το 2ο και τελευταίο Σ.Ε. της διαδρομής μας, όπου θα σφραγίσουμε τις κάρτες μας και θα απολαύσουμε τον καφέ μας, έχοντας συμπληρώσει 66 χλμ διαδρομής.

Μετά, αφού έχουμε ξεκουραστεί, ξεκινάμε για τον τερματισμό στη Φλώρινα. Ακόμα 54 χλμ, όπου τα περισσότερα θα είναι με κόντρα άνεμο, όπως ισχύει στο 90% των περιπτώσεων. Όμως με λίγο γκρουπάρισμα, δεν θα καταλάβουμε τίποτα.

Η τελευταία δυσκολία βρίσκεται στο 92ο χλμ, στο λόφο των 5 χλμ για το Κλειδί. Ακόμα μια σπαστή ανάβαση, που την ανεβαίνουμε όπως μας βγαίνει εκείνη τη στιγμή…

Όταν βγούμε στη διασταύρωση για Βεύη, έχουμε πλέον μόνο 20 χλμ ευθείας για τον τερματισμό μας.

Επίλογος

Το Greyhound 120 της επόμενης χρονιάς, είναι μια βατή διαδρομή, με όμορφα τοπία, ανοιχτή σε όλους και όλες εσάς. Υπάρχουν 2 Σ.Ε. και όριο τερματισμού 7 ωρών, αρκετό για κάθε είδος ποδηλατικού ρυθμού. Σας περιμένουμε…

Και η διαδρομή στο strava

Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Alaskan Malamute 400 2024 – Η μεγάλη περιπέτεια

Όλη η προπόνηση του φετινού καλοκαιριού, είχε ως στόχο αυτήν τη διαδρομή των 400 χλμ. Το π…