Ο Sean Kelly,  νικητής 1984 και 1986 δήλωσε: «Το Paris-Roubaix είναι ένας τρομερός αγώνας για να ποδηλατείς, αλλά ο πιο όμορφος για να κερδίσεις». Είναι ο αγώνας που προσελκύει την προσοχή οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για το ποδήλατο, και ορισμένων που δεν ενδιαφέρονται.

Πολλά έχουν γραφτεί για το Paris-Roubaix. Αλλά η ουσία είναι ότι αν καταφέρεις να επιβιώσεις από αυτά τα εμβληματικά λιθόστρωτα και να τερματίσεις πρώτος στην ιερή πίστα, είσαι διάσημος για πάντα.

Για να αναφέρουμε τα λόγια του Γάλλου δημοσιογράφου Guy Lagorce: «Το Paris-Roubaix ξεκινά ως πάρτι, αλλά τελειώνει ως ένα κακό όνειρο».

Για ορισμένους αναβάτες, το Paris-Roubaix σημαίνει πόνο, πτώση, ξανά πάνω στη σέλα και πτώση ξανά! Ο αγώνας είναι μια αυτοπροκαλούμενη σκληρότητα στην οποία οι αναβάτες λαχταρούν να επιστρέψουν κάθε χρόνο.

Paris Roubaix – Η ιστορία

Ο Henri Pélissier δήλωσε το 1919. «Δεν είναι αγώνας ποδηλασίας, αλλά προσκύνημα». Ο 4 φορές νικητής του Roubaix, Tom Boonen, το συνόψισε: «Όταν κάνω ένα ντους στο Roubaix, στην πραγματικότητα αρχίζω να προετοιμάζομαι για την επόμενη χρονιά».

Ο Γαλλικός κλασσικός ξεκίνησε το 1896 από τους Theo Vienne και Maurice Perez, δύο κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργίας από την πόλη Roubaix. Ο Vienne και ο Perez είδαν την επιτυχία του Bordeaux-Paris και θέλησαν να οργανώσουν κάτι παρόμοιο. Ο αγώνας έπρεπε να τελειώσει στην ποδηλατική πίστα που είχαν φτιάξει τον προηγούμενο χρόνο, στο Roubaix.

Πήραν το σχέδιό τους στη γαλλική εφημερίδα Le Vélo, καθώς θεώρησαν ότι χρειάζονταν την αθλητική εφημερίδα για να οργανώσουν την εκδήλωση.

Ο συντάκτης της Le Vélo, Victor Breyer, αποφάσισε να ακολουθήσει την προτεινόμενη διαδρομή. Οι καιρικές συνθήκες εκείνη την ημέρα ήταν τόσο άσχημες που ο Breyer σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο, αλλά ο Breyer τελικά ενέδωσε στην ιδέα και το Paris-Roubaix έγινε πραγματικότητα. Την πρώτη έκδοση το 1896, κέρδισε ο Γερμανός αναβάτης, Josef Fischer.

Το Paris-Roubaix έγινε γρήγορα ένας δημοφιλής αγώνας, με πολλές ηρωικές ιστορίες όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να είναι γαλλικός αγώνας, αλλά πάντα προσέλκυε τους σκληροτράχηλους αθλητές του Βελγίου. Από τη νίκη του Cyrille Van Hauwaert το 1908, έχουν σημειωθεί ακόμη 56 νίκες για το Βέλγιο. Οι 3 φορές νικητές Rik Van Looy, Eddy Merckx και Johan Museeuw, αλλά και οι Roger De Vlaeminck και Tom Boonen που έχουν κερδίσει και οι δύο 4 φορές το Paris-Roubaix, μοιράζοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Epic Rides #2 – Οι αλλαγές

Πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη μας εκδήλωση. Επομένως, για το Epic Rides #2, κάποιες αλλαγ…