Προεπισκόπηση 17ου εταπ – Ένα επικό εταπ με επικές επιθέσεις

La Mure → Serre Chevalier, 183 km

 Λίγη ιστορία

Σήμερα το πελοτόν καλείται να ανέβει το θρυλικό Col Du Galibier. Το όνομα προέρχεται από το Le Grand Galibier, την κορυφή του ομώνυμου βουνού στα 3228 μέτρα.

Το βουνό μπήκε για πρώτη φορά στον Γύρο Γαλλίας το 1911 και η σημερινή είναι η 57η, κάνοντας το την περισσότερο εμφανιζόμενη κορυφή στις Άλπεις.

Παλιότερα, οι αναβάσεις και από τις δύο πλευρές του ήταν πολύ πιο απότομες. Τότε, οι αναβάτες χρησιμοποιούσαν το τούνελ των 2556 μέτρων για να φτάσουν στην κορυφή. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1976, όταν το τούνελ έκλεισε για επιδιορθώσεις. Άνοιξε ξανά το 2002 αλλά μόνο για αυτοκίνητα.

Ο δρόμος, πάνω από το τούνελ, έγινε πιο απότομος και με την κορυφή του βουνού στα 2642 μέτρα.

17ο εταπ

Το σημερινό εταπ έχει 4 κορυφές, από τις οποίες οι 2 είναι εκτός κατηγορίας. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το βασιλικό εταπ, αν είχε τερματισμό σε ανηφόρα.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα σκληρό εταπ. Οι αναβάσεις σαν αναβάσεις δεν είναι τόσο απότομες όπως στα Πυρηναία ή στα βουνά Γιούρα, αλλά σίγουρα είναι μεγαλύτερες με περισσότερο δράμα.

Η πρώτη ανάβαση, το Col d’Ornon 2ης κατηγορίας, έρχεται με το καλημέρα, μόλις 10 χλμ από το ελεύθερο. Αλλά πρόκειται απλά για το ορεκτικό της ημέρας.

Προεπισκόπηση 17ου εταπ – Ένα επικό εταπ με επικές επιθέσεις

Στο 48ο χλμ, ξεκινά η ανάβαση του Col de la Croix de Fer που είναι εκτός κατηγορίας. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα που η μέση κλίση δεν αποκαλύπτει πολλά. Είναι 24 χλμ στο 5.2%, αλλά φαίνεται πολύ μεγαλύτερο λόγω της ακατάστατης κλίσης του. Εδώ το πελοτόν θα αρχίσει να σπάσει, αφήνοντας πίσω αθλητές.

Προεπισκόπηση 17ου εταπ – Ένα επικό εταπ με επικές επιθέσεις

Και ερχόμαστε στο κυρίως πιάτο της ημέρας, τη διπλή κορυφή των Col du Télégraphe και Col du Galibier. Η πρώτη είναι σχετικά «εύκολη» ανάβαση γιατί είναι πολύ στρωτή στα 11,9 χλμ στο 7.1%. Η δεύτερα είναι 17,7 χλμ στο 6.9%

Συνολικά, πρόκειται για μια ανάβαση 35 χλμ, από τα οποία τα 5 είναι κατηφορικά. Όποιος έχει μηχανικό πρόβλημα ή λάστιχο δεν πρόκειται να μπορέσει να επιστρέψει με το πελοτόν, γιατί απλά η ανάβαση είναι σκληρή και ατελείωτη.

Προβλέψεις

 Η Sky θα πάρει θέση άμυνας και ο Chris Froome θα υπερασπιστεί την φανέλα. Δεν έχει λόγο να επιτεθεί, παρά μόνο αν τον προκαλέσουν και μείνει χωρίς βοηθούς.

Από την άλλη, ο Bardet έχει κάθε λόγο να σχεδιάζει μια επίθεση. Έχει δυνατή ομάδα πίσω του, που θα επιβάλει καλό δυνατό ρυθμό, αν έχει σήμερα τα πόδια να επιτεθεί. Ακόμα και αν δεν έχει, θα πρέπει να το κάνει…

Από τα υπόλοιπα φαβορί, σίγουρα ο Martin θα προσπαθήσει να κερδίσει πίσω τις θέσεις που έχασε χτες και ίσως δούμε μια επίθεση από τον Aru (ακόμα ζει;).

Σίγουρα ο Contador θα σχεδιάσει νίκη για το σημερινό εταπ και μακάρι να δούμε τις θεαματικές του επιθέσεις.

Αν σήμερα δεν χάσει τη φανέλα ο Chris Froome, τότε δεν πρόκειται να την χάσει μέχρι το τέλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…