Περιγραφή:

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης και ταλέντου, ο νεαρός Primoz Roglic κατακτά ένα από τα δυσκολότερα εταπ του φετινού Γύρου. Στο πελοτόν, οι επιθέσεις των Bardet & Martin είχαν ως αποτέλεσμα ο Aru να πέσει στην 4η θέση της γενικής.

La Mure → Serre Chevalier, 183 km

Λίγο μετά την αρχή, και οδεύοντας προς το πρώτο βουνό της ημέρας το δράμα ξεκίνησε. Μια άστοχη στιγμή και οι Barguil & Kittel είχαν μια πτώση. Ο πρώτος μπόρεσε να συνεχίσει ενώ ο Γερμανός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αργότερα, χάνοντας έτσι την πολυπόθητη πράσινη φανέλα.

Col d’Ornon

Στο πρώτο ανέβασμα έγινε και το πρώτο μεγάλο σπάσιμο στο πελοτόν. Ένα μεγάλο γκρουπ 29 αθλητών αποσπάστηκε που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τους Primoz Roglic (LottoNl-Jumbo), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Laurens ten Dam (Sunweb), Mathias Frank και Cyril Gautier (AG2R La Mondiale), Bauke Mollema και Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo) και Daniel Navarro (Cofidis).

Λίγο πριν την κορυφή οι De Gendt & Matthews αποσπάστηκαν. Και οι δύο τους προσπαθούσαν να συλλέξουν πόντους από τα σπριντ.

17ο εταπ – Ο Roglic γίνεται ο νέος ήρωας του Galibier, ο Aru χάνει το βάθρο της γενικής

Πίσω στο πελοτόν, η διαφορά είχε φτάσει στα 5’ και η Sky ανέλαβε τα ηνία.

Col de la Croix de Fer

Το δίδυμο συνέχιζε εμπρός με τη διαφορά τους από το μεγάλο γκρουπ στα 2’ και από το πελοτόν στα 6’. ‘Ήταν η στιγμή που ο Contador θα αποφάσιζε να ρισκάρει νωρίς, παίρνοντας μαζί του τον Quintana. Όμως μετά από λίγο, ο Κολομβιανός έμεινε από πόδια και ο Contador αναγκάστηκε να συνεχίσει μόνος του.

Με 2’ διαφορά από το γκρουπ των αποσπασμένων, ο βοηθό του Michael Gogl έκοψε τα πόδια του για να τον βοηθήσει να μπει στο γκρουπ, όπως και έγινε. Λίγο μετά θα έπιαναν και το δίδυμο και όλοι ετοιμάζονταν για το επόμενο βουνό.

Col du Télégraphe

Η Sky τοποθέτησε μπροστά τον άνθρωπο για τις ειδικές αποστολές, Vasil Kiryienka, για να μειώσει τη διαφορά. Μετά από μερικά χιλιόμετρα, η διαφορά πλησίαζε τα 3’.

Εμπρός, ο Contador είχε 2 βοηθούς και στην κεφαλή είχε αναλάβει δουλειά ο Mollema. Όσο τα χιλιόμετρα περνούσαν και τα δύο μεγάλα γκρουπ έχαναν αθλητές, λόγω του ρυθμού. Ακόμα μια άτυχη στιγμή είχε ο Ισπανός, καθώς αναγκάστηκε να πάρει το εφεδρικό του ποδήλατο, αλλά δεν έχασε το γκρουπ.

Λίγο πριν την κορυφή, ο νεαρός Roglic πέρασε πρώτος πέρνωντας τους πόντους της κορυφής.

Col du Galibier

Ξεκινώντας η τελευταία ανάβαση, ο Mollema έμεινε από δυνάμεις και ένα μικρό γκρουπ σχηματίστηκε από τους Contador, Roglic και Pauwels.

17ο εταπ – Ο Roglic γίνεται ο νέος ήρωας του Galibier, ο Aru χάνει το βάθρο της γενικής

Στο γκρουπ της κίτρινης φανέλας, οι βοηθοί των φαβορί είχαν μείνει πίσω, όπως θα γινόταν σύντομα και με τον Quintana. Μαζί με τον Froome και τους 3 βοηθούς είχαν μείνει μόνοι οι Uran, Martin, Aru και μερικοί ακόμα, ενώ μόνο ο Bardet είχε ακόμα βοηθούς.

Όταν η διαφορά των αποσπασμένων με το πελοτόν έπεσε κάτω από τα 3’, μπροστά άρχισαν οι επιθέσεις. Οι  Pauwels και Roglic, έκαναν εναλλάξ επιθέσεις, ενώ ο Contador που φαινόταν πιο κουρασμένος ακολουθούσε.

Στο 6ο χλμ από την κορυφή, ήταν η στιγμή του Martin να επιτεθεί στον Froome. Ο Βρετανός, έχοντας μείνει μόνο με τον Landa, μάζεψε τον Martin ξανά και ξανά. Ήταν κάτι που θα γινόταν συνέχεια μέχρι την κορυφή. Κάθε φορά που ο Martin ξεκολλούσε, ο Aru έχανε επαφή και όταν ο Ιρλανδός μαζευόταν πίσω, τότε ο Aru έβρισκε πάλι το γκρουπ. Το ίδιο γινόταν και με τις επιθέσεις του Barguil και του Bardet. Ό,τι και να έκαναν οι διεκδικητές της φανέλας, έκανε το ίδιο και καλύτερο ο Froome.

Μπροστά, o Roglic είχε κάνει την καθοριστική του επίθεση και κανείς δεν μπόρεσε να μείνει μαζί του. Φαινόταν ότι είχε τη θέληση και τα πόδια για νίκη στο εταπ. Σε λίγο το γκρουπ της κίτρινης θα έπιανε και τους τελευταίους αποσπασμένους.

Κατάβαση

Όταν ο νεαρός πέρασε την κορυφή, η διαφορά του είχε μειωθεί περίπου στο 1:30’ από το πελοτόν.

Πίσω, το γκρουπ είχε κάνει μια διαφορά 15-20’’ από τον Aru, διαφορά που διατήρησε μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο.

Ο Uran, χωρίς να πάρει κανένα ιδιαίτερο ρίσκο βρέθηκε στην 2η θέση της γενικής, ενώ ο Ιταλός έχασε 31’’ από τον Froome.

Γενική κατάταξη 17ου εταπ:

1. Christopher Froome (GB) Sky in 73:27:26
2. Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac at 0:27
3. Romain Bardet (Fra) AG2R-La Mondiale
4. Fabio Aru (Ita) Astana at 0:53
5. Mikel Landa (Spa) Sky at 1:24
6. Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors at 2:37
7. Simon Yates (GB) Orica-Scott at 4:07
8. Louis Meintjes (RSA) UAE Team Emirates at 6:35
9. Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo at 7:45
10. Warren Barguil (Fra) Sunweb at 8:52

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…