Μασσαλία – Μπορεί ο Uran να διεκδικήσει την κίτρινη φανέλα στην ατομική χρονομέτρηση;

Ο 104ος Γύρος Γαλλίας οδεύει προς την ολοκλήρωση του. Το Σάββατο στην Μασσαλία, η ατομική χρονομέτρηση των 22 χλμ έρχεται να αλλάξει τα πάντα ή τίποτα. Οι πρώτοι τρεις διεκδικητές της κίτρινης φανέλας, Chris Froome (Team Sky) Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) και Romain Bardet (Ag2r La Mondiale), βρίσκονται μέσα σε 29΄΄, τοσο κοντά όσο ποτέ στην ιστορία του Γύρου.

Από τους τρεις διεκδικητές, ο Romain Bardet φαίνεται αυτός με την λιγότερη ικανότητα στην ατομική χρονομέτρηση. Οπότε μένει ο Rigoberto Uran. Μπορεί να κερδίσει τον φετικό Γύρο Γαλλίας; Όλα πλέον είναι ανοικτά.

Μερικά στατιστικά

Σίγουρα η ικανότητα του Chris Froome στην ατομική χρονομέτρηση είναι αδιαμφισβήτητη. Παρόλα αυτά, ο Uran αποτελεί και αυτός ικανή δύναμη στο χρονόμετρο.

Το 2014, ο Κολομβιανός βρισκόταν στον πρώτο χρόνο με τη νέα του τότε ομάδα Omega Pharma Quick Step, έχοντας φύγει από την Sky. Στην ατομική χρονομέτρηση του Γύρου Ιταλίας, κυριάρχησε στην ατομική χρονομέτρηση των 41.9 χλμ έναντι του Cadel Evans κατά 1:34’’, παίρνοντας τη ροζ φανέλα.  Αν και τερμάτισε 2ος σε εκείνο τον Γύρο Ιταλίας, το ταλέντο του είχε φανεί.

Την ίδια χρονιά, απέδειξε ακόμα μια φορά την πολύ καλή του φόρμα στην Vuelta, νικώντας στην ατομική χρονομέτρηση των 36  χλμ τον ικανότατο Tony Martin με 15’’ διαφορά και τον Chris Froome με 77’’. Βέβαια ήταν η εποχή που ο Βρετανός υστερούσε στο συγκεκριμένο κομμάτι και στα επόμενα χρόνια βελτιώθηκε πάρα πολύ. Παρόλα αυτά, η ικανότητα του Κολομβιανού φαινόταν από πολύ νωρίς.

Μετά το 18ο εταπ, ο Chris Froome δήλωσε για τον αντίπαλο του «…Ο Rigo είναι σίγουρα η μεγαλύτερη μου απειλή. Από τα φαβόρί, είναι ο επόμενος δυνατότερος στην ατομική χρονομέτρηση και είναι μόνο 29’’ πίσω. Νομίζω ότι θα είναι αυτός που θα πρέπει να προσέχω στην Μασσαλία».

Από το 2010 και οι δύο αθλητές, έχουν βρεθεί σε 14 ατομικές χρονομετρήσεις. Τις 8 από αυτές τις κέρδισε ο Froome, τις 5 ο Uran και είχαν και μία ισοπαλία.

Τελευταία χρονιά που ο Uran νίκησε τον Froome ήταν το 2015 στο Tour of Romandie, μια και η απόδοση του εκείνη και την επόμενη χρονιά, ήταν από τις χειρότερες.

Αν και στην φετινή ατομική χρονομέτρηση, έχασε κατά 51’’ από τον Froome, σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του Γύρου, φαινόταν ότι η απόδοση του ανέβαινε σταθερά. Αν όμως ήταν πραγματικά τόσο καλός, γιατί δεν επιτέθηκε ούτε μια φορά στον Froome; Ήταν θέμα τακτικής, στρατηγικής ή απλά ήταν ρεαλιστής και καταλάβαινε ότι δεν έχει την κατάλληλη ενέργεια για να τον νικήσει;

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Cannondale Drapac Charly Wegelius, έχει άλλη άποψη για το θέμα « …Όταν πρόκειται να κάνεις ένα ατομικό χρονόμετρο σαν αυτό (Μασσαλία), και ειδικά τόσο σκληρό, κάποιος με πολλές αλλαγές ρυθμού και μετά από 20 αγωνιστικές μέρες, δεν μπορεί πλέον να στηριχθεί στην φόρμα που έχει…»

Σίγουρα ο Chris Froome έχει τις πιθανότητες με το μέρος του, αλλά πηγαίνοντας σε μια μέρα όπου ο Rigoberto Uran έχει δείξει τις ικανότητες του, όλα μπορούν να συμβούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…