Ο Dan Martin ίσως είναι η πιο αναγνωρισμένη φιγούρα του φετινού Γύρου Γαλλίας, με την μπλε στολή και το παράξενο ορθοπέταλο, πάντα στην επίθεση, όπου μπορεί και όταν μπορεί. Ίσως η φράση του διάσημου Bernard Hinault «…Όσο αναπνέω, θα επιτίθεμαι..» ταιριάζει γάντι στην ψυχοσύνθεση του Ιρλανδού.

Αυτή την στιγμή, του ανήκει η 6η θέση της γενικής κατηγορίας, με διαφορά 2:56’’ από την κίτρινη φανέλα. Αν δεν είχε χάσει χρόνο με τις δύο πτώσεις στο 9ο εταπ, όπου εγκατέλειψε ο Richie Porte, μπορεί να ήταν πάνω ή πολύ πιο κοντά στο βάθρο.

Όταν το πελοτόν ήρθε στις Άλπεις ήταν πλέον σίγουρο ότι ο Martin θα επιτεθεί. Λόγω των πτώσεων, δεν μπορούσε πλέον να διεκδικήσει το βάθρο και θα ήθελε διακαώς μια νίκη σε ένα αλπικό εταπ. Την Τετάρτη επιτέθηκε στο Col du Galibier χωρίς αποτέλεσμα. Το ίδιο έκανε και χτες, στο Col d’Izoard, αυξάνοντας κι άλλο τη διαφορά του από τον Aru.

Μιλώντας για τον Ιταλό δήλωσε ότι « …Προσπάθησα να βάλω πίεση στον Aru, που έβλεπα ότι υπέφερε. Ήθελα να δω αν μπορούσα να πάρω απόσταση από τον Froome και να την κρατήσω, πριν κάνει αντεπίθεση».

«Το βρήκα παράξενο που κανείς άλλος δεν έκανε επίθεση στον Froome. Φαίνονταν σαν να προσπαθούσαν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην γενική, και φυσικά είναι επιλογή τους. Από τη δική μου μεριά, έδωσα ό,τι είχα και είμαι περήφανος που είμαι σε αυτή τη θέση το τελευταία Σαββατοκύριακο. Είναι μια πολύ καλή επίδοση, αν σκεφτεί κανείς την πτώση μου την πρώτη εβδομάδα και το γεγονός ότι πολλοί αθλητές εγκατέλειψαν λόγω ασθένειας».

«Είναι παράξενο που κανείς δεν επιτίθεται ανοιχτά στον Froome, αλλά ο καθένας είναι προσεκτικός και όλοι είναι κουρασμένοι, είναι πολύ δύσκολο. Η ομάδα του είναι πολύ δυνατή, οπότε είναι δύσκολο να πεις αν όντως είναι πολύ δυνατός ή υποφέρει, οπότε οι υπόλοιποι διστάζουν. Υπάρχουν βέβαια και οι τακτικές ανάμεσα στα φαβορί. Πάντως νομίζω ότι είναι ο μόνος που θέλει να πάρει ρίσκα και να επιτεθεί».

Το βάθρο είναι πλέον κλειδωμένο

Μιλώντας για την ατομική χρονομέτρηση στην Μασσαλία δήλωσε «…Νομίζω έχει ήδη αποφασιστεί. Οι πρώτοι τρεις είναι οι συγκεκριμένοι…. Η ατομική χρονομέτρηση μπορεί να επηρεάσει ελάχιστα τους χρόνους, αλλά όπως είδαμε και στη Γερμανία και οι τρεις είναι πολύ κοντά. Επιπλέον ο Chris είναι πολύ καλός στο χρονόμετρο».

Προγνωστικά

Σήμερα το πελοτόν εκκινεί το 19ο εταπ των 222.5 χλμ, το μεγαλύτερο εταπ του φετινού Γύρου. Ο Martin βρίσκεται 1:01’’ πίσω από τον Aru στην γενική.

Η λογική λέει, να κρυφτεί σήμερα στο πελοτόν ώστε να ξεκουραστεί, και αύριο να βάλει τα δυνατά του στο χρονόμετρο.

Από την άλλη, είναι το τελευταίο εταπ του 104ο Γύρου Γαλλίας. Δεν αξίζει μία ακόμα επίθεση a la Martin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…