Περιληπτικά:

Τελικά ο Chris Froome κατάφερε ένα όνειρο ζωής, κερδίζοντας ταυτόχρονα τους Γύρους Γαλλίας και Ισπανίας. Από την άλλη, αυτό το εταπ ήταν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο του Alberto Contador προς τους οπαδούς του. Στο εταπ τερμάτισε νικητής ο Matteo Trentin, ολοκληρώνοντας 4 νίκες σε αυτήν την Vuelta.

Arroyomolinos → Madrid, 118 km

21ο εταπ – Το διπλό του Froome, το αντίο του Contador

Το τελευταίο εταπ της φετινής Vuelta, εκκίνησε με 158 αθλητές. Το πρώτο μέρος, πριν το πελοτόν φτάσει στην Μαδρίτη, ήταν στην ουσία μια ποδηλατική παρέλαση. Ήταν μια ευκαιρία για τον Βρετανό και την ομάδα του, να γιορτάσουν τη νίκη σε αυτόν τον πολύ σκληρό Γύρο Ισπανίας, με μπύρες και αστεία.

Μπαίνοντας το πελοτόν στην Μαδρίτη, ο Contador βγήκε μπροστά μόνος και έκανε τον πρώτο γύρο, αποχαιρετώντας τα πλήθη. Ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή.

Αμέσως μετά, στο σιρκουϊ των 45 χλμ, ξεκίνησε το πραγματικό εταπ. Η Sky μπήκε μπροστά, ώστε ο Froome να διασφαλίσει τους πόντους του ενδιάμεσου σπριντ, όμως δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τον Trentin.

Ένα μικρό γκρουπ δημιουργήθηκε από τους Alessandro De Marchi (BMC), Rui Costa (UAE Team Emirates) και Nicholas Schultz (Caja Rural-Seguros RGA). Πήρε μια μικρή διαφορά 15’’, ενώ πίσω οι Quick-Step Floors, Aqua Blue Sport και LottoNL-Jumbo, οδηγούσαν το πελοτόν.

Στο 8ο χλμ από τον τερματισμό, ο Schultz πιάστηκε και οι υπόλοιποι δύο συνέχισαν εμπρός μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο, όπου και απορροφήθηκαν.

Η Quick Step Floors έκανε ένα υποδειγματικό αγώνα, βγάζοντας στην κατάλληλη θέση τον Matteo Trentin, που έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, κατακτώντας τη νίκη μέσα στην Μαδρίτη.

Ο Froome τερμάτισε στην 11η θέση, διασφαλίζοντας και την πράσινη φανέλα των πόντων.

Ο νικητής του εταπ δήλωσε «Ολόκληρη η ομάδα δούλεψε καταπληκτικά σήμερα. Νομίζω φάνηκε και στην τηλεόραση. Η δουλειά ξεκίνησε από όταν μπήκαμε στο σιρκουϊ μέχρι τον τερματισμό και μπορέσαμε να κατακτήσουμε ακόμα μια νίκη. Ο Chris (Froome) μου είπε ότι ήθελε να υπερασπιστεί την πράσινη φανέλα»

«Είναι κρίμα (που δεν μπόρεσα να έχω την πράσινη φανέλα) μετά από τέσσειρς νίκες. Νίκησα σε δύο ομαδικά σπριντ και σε δύο σκληρές μέρες και πρέπει να είμαι χαρούμενος για αυτά».

21ο εταπ – Το διπλό του Froome, το αντίο του Contador

Ένας συναισθηματικά φορτισμένος Alberto Contador δήλωσε «Δεν έχω λόγια να περιγράψω το συναίσθημα αυτή τη στιγμή. Να περάσω τη γραμμή μπροστά στο κοινό μου… Συνήθως προπονούμαι στην κίνηση, δεν έχω όλο το δρόμο δικό μου. Και ήταν 15 χρόνια πάρα πολύ σκληρού αγώνα και σήμερα είναι μια ειδική μέρα».

«Είναι ένα όνειρο. Δεν ξέρω να πω αντίο καλύτερα από αυτό. Τώρα είναι η στιγμή να σταματήσω. Όταν ξεκίνησα ως επαγγελματίας, είπα ότι θα τελείωνα στην καλύτερη μου φόρμα. Και νομίζω ότι τώρα είναι η τέλεια στιγμή. Μπορώ μόνο να πώ: Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ (στους οπαδούς). Έδωσα τα μέγιστα, το 100% στον αγώνα»

«Στα τελευταία 15 χρόνια, έκανα τα πάντα με την καρδιά μου. Είναι πολύ σημαντικό. Στην ποδηλασία, το πιο σημαντικό είναι η νίκη αλλά πιστεύω ότι και το θέαμα είναι σημαντικό. Έκανα ό,τι μπορούσα στην Vuelta. Και ευχαριστώ την Trek – Segafredo που μου έδωσε την ευκαιρία να επιτίθεμαι όταν ήθελα».

21ο εταπ – Το διπλό του Froome, το αντίο του Contador

Ένας διπλά ευτυχισμένος Chris Froome δήλωσε «Είναι απίστευτο … Σήμερα στο φινάλε πίστευα ότι θα ήταν ίσως η μοναδική φορά στη ζωή μου να προσπαθήσω να κερδίσω την πράσινη φανέλα σε ένα μεγάλο Γύρο. Τα δώσαμε όλα και καταφέραμε να πάρουμε μερικούς πόντους…»

«Προφανώς δεν μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος με το αποτέλεσμα… Εξακολουθώ να προσπαθώ να κατανοήσω όλα αυτά που συνέβηκαν. Ήταν ένα τόσο απίστευτο ταξίδι … Μόνο το γεγονός ότι κανείς δεν κέρδισε ποτέ τον Γύρο Γαλλίας και στη συνέχεια το Γύρο Ισπανίας, είναι απίστευτο να μπορέσω να το κάνω. Και προφανώς δεν το έκανα μόνος. ‘Ήταν χάρη σε μια εκπληκτική ομάδα πίσω μου, στην τόσο μεγάλη υποστήριξη από όλους, τους οπαδούς, την οικογένειά μου, τους φίλους μου.

«Ήταν λίγοι εκπληκτικοί μήνες και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό. Έχω αγωνιστεί για αυτή τη νίκη εδώ και έξι χρόνια και τρία χρόνια βρισκόμουν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Γι’ αυτό είναι καταπληκτικό να στεκόμαστε στο πρώτο σκαλί αυτή τη φορά»

Γενική κατάταξη 21ου εταπ:

1. Christopher Froome (GB) Sky in 82:30:02
2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida at 2:15
3. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin at 2:51
4. Alberto Contador Velasco (Spa) Trek-Segafredo at 3:15
5. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb at 3:18
6. Wout Poels (Ned) Sky at 6:59
7. Michael Woods (Can) Cannondale-Drapac at 8:27
8. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 9:13
9. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo at 11:18
10. Tejay van Garderen (USA) BMC at 15:50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Τρίτη νίκη για Jonathan Milan

Ο Jonathan Milan σπριντάρισε δυνατά μέχρι τη νίκη στο 13ο εταπ του Giro d’Italia, αφ…