Sagan “My World” – Το βιβλίο

Ο Peter Sagan είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αναβάτες του επαγγελματικού peloton. Τα νέα του απομνημονεύματα, όπως γράφει ο συγγραφέας ποδηλασίας John Deering, παρέχουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα για την πρωτόγνωρη πολύχρωμη προσωπικότητα του αθλήματος.

Αν και ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν πολύ πιο επικεντρωμένος στην ποδηλασία, ο Peter ήταν ένα φυσικό ταλέντο και η καριέρα του δεν συμπεριέλαβε μόνο την ποδηλασία δρόμου σε επαγγελματικό επίπεδο από το 2009.

Φορούσε τα χρώματα της χώρας του στο cyclocross και ποδηλασία βουνού, κερδίζοντας το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων XC  το 2008.

Μερικά λόγια για τον Peter

Ο κόσμος του Peter Sagan είναι ένα ενδιαφέρον μέρος. Κάποιος έχει την εντύπωση από τις συνεντεύξεις ότι σαν πρόσωπο είναι πάντα «κάπου αλλού», αλλά το βιβλίο δείχνει πραγματικά ότι ο Κλόουν Πρίγκιπας της Ποδηλασίας είναι πραγματικά ένα αφοσιωμένο και πολύ έξυπνο άτομο.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στις πρωτοφανείς του τρεις διαδοχικές νίκες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Δρόμου και στον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκαν.

Η υψηλού επιπέδου προσωπικότητα του Sagan απαιτεί διαφορετικό επίπεδο υποστήριξης από έναν τυπικό αναβάτη και έτσι γεννήθηκε η Team Peter, μια μικρή ομάδα έμπιστων που περιβάλλει το αστέρι.

Αυτό το μίνι-πελοτόν περιλαμβάνει τον αδερφό του και έναν άλλο Σλοβάκο αναβάτη, τον διευθυντή του, μασέρ και ένα ακόμα άτομο, που φαίνεται να κανονίζει τη ζωή του γι’ αυτόν.

Τα στοιχεία που απαρτίζουν την ομάδα του Peter, η οποία μεταφέρθηκε από την Tinkoff στη Bora-hansgrohe το 2017, είναι τα θέματα πρακτικών αστεία και αδυσώπητα πειράγματα. Τα στοιχήματα φαίνεται να οδηγούν σε συνεχείς επισκέψεις σε καταστήματα τατουάζ.

O Peter ως αθλητής

Worlds 2015

Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσουμε το Sagan ως ένα συγκεκριμένο είδος αναβάτη, καθώς έχει δείξει την αντοχή για να κερδίσει Μνημεία – Γύρος Φλάνδρας και Paris- Roubaix), καθώς και να ξεπερνά μερικούς από τους καλύτερους σπρίντερ της γενιάς του.

Η τεχνική του είναι εξαιρετικά ευκαιριακή, αναζητώντας κενά στο πεδίο και τοποθετώντας τον ιδανικά για τo τελικό σπριντ σε έναν αγώνα.

Αυτό ήταν πολύ εμφανές το 2015 στο Ρίτσμοντ στα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όπου, ως αρχηγός της μικροσκοπικής και υποτιμημένης Σλοβακικής ομάδας, ήταν αόρατος για σχεδόν ολόκληρο τον αγώνα, μέχρι να εκραγεί έξω από την ομάδα σε μία από τις τελικές λιθόστρωτες αναβάσεις για να τερματίσει μόνος του.

Worlds 2016

Το βιβλίο έχει εξαιρετικές αποδόσεις των νικών του στο Tour of Flanders το 2017 και το Paris-Roubaix το 2018, και οι δύο ήταν θαυμάσιες.

Είναι επίσης πολύ γενναιόδωρος όχι μόνο για να επαινέσει την υποστήριξη της Team Peter αλλά και τους συναθλητές του στην Bora-hansgrohe που τον έκαναν να κερδίσει. Φυσικά, ο Peter Sagan, παρόλη την αστεία συμπεριφορά του, αγαπά να κερδίζει και αυτή η «πείνα» για την επιτυχία είναι που διαφοροποιεί τα αστέρια από τους βοηθούς.

Στο βιβλίο αναφέρεται στον Γύρο Γαλλίας 2016, όπου τερμάτισε 2ος  πέντε φορές, 3ος  μία και 4ος ακόμα μία φορά, παίρνοντας τελικά την Πράσινη φανέλα, χωρίς να κερδίσει κανένα ετάπ εκείνη τη χρονιά.

Ήταν επίσης ανήσυχος να διευθετήσει σωστά το περιστατικό που τον είδε να εγκαταλείπει το Γύρο Γαλλίας 2017,μετά από μια σύγκρουση με τον Mark Cavendish.

Παρόλο που η επιτροπή τον απάλλαξε αργότερα, έβλαψε τη φήμη του και ήταν η μεγαλύτερη ιστορία του Tour εκείνου του έτους. Δεδομένης της δημοτικότητάς του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πτώση του στο Γύρο της Φλάνδρας το ίδιο έτος, ήταν μεγαλύτερη είδηση από τον θεαματικό τερματισμό του Philippe Gilbert, που έκανε τα τελευταία 50 χιλιόμετρα σόλο.

Ο Peter Sagan είναι η πιο εμπορεύσιμη προσωπικότητα στο pro peloton, όχι μόνο για τις νίκες του, αλλά και για τα πάρα πολλά wheelies και την εναλλακτική του κόμμωση.

Σε αντίθεση με τους σιωπηρούς τύπους με πέτρινο πρόσωπο που ασχολούνται με το άθλημα, δηλώνει ανοιχτά ότι δεν είναι εδώ μόνο για να κερδίζει αλλά και να ψυχαγωγεί. Όπως είπε στο TDF 2016: «Είμαστε ηθοποιοί. Όχι, είμαστε καλλιτέχνες».

Worlds 2017

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει όχι μόνο τις προαναφερθέντες νίκες στις Κλασσικές και τους 3 Παγκόσμιους Τίτλους, αλλά και 6 Πράσινες φανέλες Tour de France, 15 νίκες Grand Tour, 3 νίκες στο Gent-Wevelgem, και σε σύνολο 109 επαγγελματικές νίκες.

Δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι είναι μόλις 28 ετών και εξακολουθεί να «πεινάει» για νίκες.

«Peter Sagan: My World» είναι μια διασκεδαστικό βιβλίο για έναν σπουδαίο αθλητή.

Με διάθεση εξομολόγησης αλλά και αρκετής ανάλυσης, το βιβλίο μας επιτρέπει να δούμε από κοντά την Team Peter και τον κόσμο της ποδηλασίας, μέσα από τα πολύ παρατηρητικά μάτια του πιο ειδικευμένου ασκούμενου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Liège-Bastogne-Liège 2024 – Νίκη για Tadej Pogačar

Ο Tadej Pogačar κατέκτησε τη νίκη στο Liège-Bastogne-Liège 2024,με μια αποφασιστική επίθεσ…