Ο Richard Carapaz έγραψε ιστορία, ως ο πρώτος αθλητής από τον Ισημερινό που κερδίζει Grand Tour, στη Βερόνα στο Giro 2019.

Ο 26χρονος αθλητής της Movistar, που γεννήθηκε στα 2900 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας στο βόρειο τμήμα της χώρας, υπερασπίστηκε τη ροζ φανέλα του στην τελευταία ατομική χρονομέτρηση στη Βερόνα, στη διάσημη αρένα ενώ εκατοντάδες συμπολίτες τους τον χειροκροτούσαν.

«Είναι αλήθεια ότι, πριν από 21 ημέρες, κανείς δεν με υπολόγιζε ως φαβορί», δήλωσε. «Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσα να το κάνω. Το να είμαι εδώ με τη ροζ φανέλα και να έχω το όνομά μου στο τρόπαιο είναι κάτι εκπληκτικό».

Ο Carapaz παρουσιάστηκε με το περίφημο σπειροειδές τρόπαιο, με το όνομά του χαραγμένο ως ο 102ος νικητής.

Κέρδισε τη ροζ φανέλα μετά το εταπ στο Courmayeur. Την υπερασπίστηκε στις Άλπεις και στους Δολομίτες, και τελικά κατά τη διάρκεια της ατομικής χρονομέτρησης στη Βερόνα.

«Τώρα είμαι ο νικητής του Giro. Ποτέ δεν ήθελα να πω τίποτα που θα μπορούσε να γρουσουζέψει τη νίκη. Ήξερα ότι οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί, και μέχρι να περάσω από το τελευταίο λιθόστρωτο εδώ στη Βερόνα ότι ο αγώνας δεν είχε κερδηθεί», πρόσθεσε.

«Είναι κάτι απίστευτο να μπορώ να πω τώρα, ότι είμαι ο νικητής ενός Grand Tour, του Γύρου Ιταλίας».

Η σύζυγός του και τα δύο παιδιά του ήταν μαζί του, στο τέλος της χρονομέτρησης.

«Όταν έφυγα από τη χώρα μου, δεν πίστευαν σε ένα αγόρι που πήγαινε στο Giro d’Italia. Νομίζω ότι δεν το γνώριζαν μέχρι την 4η ημέρα όταν κέρδισα το πρώτο μου εταπ. Τότε άρχισε να αντηχεί περισσότερο», συνέχισε.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι τώρα η χώρα. Έχω επικεντρωθεί στο Giro. Δεν μπορώ να φανταστώ. Αλλά υπάρχουν συμπατριώτες που είναι ευτυχισμένοι, που μοιράζονται τη νίκη μου, που συμμετέχουν σε αυτή. Η χώρα μου πρέπει να είναι το ίδιο».

Νίκησε το 4ο στάδιο στο Frascati, κέρδισε χρόνο στο εταπ του Lago Serrù και νίκησε και κέρδισε περισσότερο χρόνο στο εταπ του Courmayeur.

Στην Tulcan, πρωτεύουσα της επαρχίας Carchi, έδειξαν τον αγώνα σε μια μεγάλη οθόνη στην κεντρική πλατεία της αγοράς. Η χώρα άρχισε να συσπειρώνεται γύρω από το νέο της ήρωα.

«Είμαι γεμάτος ευτυχία που όλοι οι συμπατριώτες μου είναι έξω, για να με χειροκροτήσουν, για να με συγχαρούν».

«Νομίζω ότι η χώρα τρελαίνεται. Απλώς έχω κάνει κάτι που μου έδωσε την ευκαιρία, ένα δώρο που έχω και προσπαθώ να το αξιοποιήσω στο έπακρο. Δεν έκανα κάτι το ιδιαίτερο».

«Όλοι έχουμε κάτι ιδιαίτερο, ένα δώρο. Έχω ένα δώρο, το προνόμιο να μπορώ να ανταγωνίζομαι στο υψηλότερο επίπεδο, έκανα το καλύτερο που μπορούσα και γράφω ιστορία με αυτόν τον τρόπο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…