Περιληπτικά:

Ο Tadej Pogacar (ΗΑΕ Emirates) κέρδισε με μεγάλη επιτυχία το 9ο εταπ της Ανδόρας. Ο 20χρονος Σλοβένος επιτέθηκε στην τελική ανάβαση στο Cortals d’Encamp, για να περάσει το σόλο της γραμμής. Πίσω από αυτόν, τα φαβορί αγωνίστηκαν για να κρατήσουν ο ένας τον άλλον και να περιορίσουν τα χρονικά κενά. Ο Quintana πήρε την κόκκινη φανέλα από τον Nicolas Edet (Cofidis).

Andorra la Vella → Cortals d’Encamp, 94 km

Το 9ο εταπ ξεκίνησε με ανάβαση. Στο Coll d’Ordino (8.9km στο 5%), το πελοτόν έσπασε αμέσως. Πολύ είχαν την όρεξη να επιτεθούν αλλά ο Tao Geoghegan Hart (Ineos) έκανε την αρχή. Μετά από αρκετή προσπάθεια, ένα μεγάλο γκρουπ ξεχώρισε.

Το γκρουπ αποτελούσαν οι: Wilco Kelderman, Martijn Tusveld, Wout Poels, Robert Gesink, Sepp Kuss, Neilson Powless, Sergio Higuita, Thomas De Gendt, akob Fuglsang και Pierre Latour.

Στην κάθοδο του Ordino, το πελοτόν ήταν περισσότερο από 2΄πίσω.

Η Cofidis κυνήγησε για την κόκκινη φανέλα, αλλά το γκρουπ είχε ήδη πάρει 4΄διαφορά.  Αυτό έκανε τον Hagen –τον καλύτερα πλασαρισμένο αθλητή – τον εικονικό αρχηγό. Ο Kelderman (12ος στα 6:37΄΄), ο Latour (14ος στα 6:56΄΄) και ο Nieve (15ος στα 7:02΄΄) είχαν επίσης την ευκαιρία, αλλά η Movistar δεν θα το αφήσει να συμβεί. Στη βάση του Coll de la Gallina (12,2 χλμ στο 8,3%) η Astana μπήκε και αύξησε το ρυθμό.

Αυτός ο ρυθμός ήταν πάρα πολύ για τον Fabio Aru και τον Esteban Chaves. Ο Κολομβιανός – μετά από σκασμένο ελαστικό- έπρεπε να αλλάξει ποδήλατα δύο φορές και έχασε αρκετό χρόνο. Ο επικεφαλής, Nicolas Edet, επίσης έχασε επαφή.

Η ομάδα των φαβορί αραίωσε γρήγορα καθώς η Astana και η Movistar ασκούσαν πίεση. Ο Roglic είχε ακόμα τον George Bennett στο πλευρό του. Στην κορυφή του Gallina, ο Geoffrey Bouchard βρισκόταν μπροστά από το γκρουπ. Τα φαβορί ακολούθησαν στα 3:30΄΄ και το γκρουπ Chaves στα 4:20΄΄.

Η τελική ανάβαση

Η τελική ανάβαση αποτελούνταν από 3 μέρη. Στους πρόποδες της πρώτης ανάβασης (Alto de la Cornella, Cat 2), ο Bouchard είχε περισσότερο από 1΄από το γκρουπ και 4΄από τα φαβορί.

Στα τελευταία 19 χλμ, ξεκίνησαν οι επιθέσεις στα φαβορί. Την αρχή έκανε ο López. Ο Quintana έκλεισε αμέσως, ακολουθούμενος από τους Roglic και Valverde. Μια άλλη επίθεση από τον «Superman» Lopez και τον άφησαν να φύγει, καθώς ο Roglic βασιζόταν στην υποστήριξη των συναθλητών του. Ο López είχε στείλει αθλητές μπροστά και έτσι είχε την υποστήριξη από τους Gorka Izagirre και Jakob Fuglsang.

Ο López ολοκλήρωσε το 2ο μέρος της ανάβασης, στο Engolasters, με διαφορά 40΄΄. Ο Quintana δοκίμαζε επιθέσεις, αλλά πάντα τον έκλεινε ο Roglic.

Σε αυτό το σημείο άρχισε να βροχή, η οποία άλλαξε σε χαλάζι καθώς οι αθλητές έφτασαν στο χωματόδρομο της διαδρομής. Οι Quintana και Valverde κατάφεραν να αποστασιοποιηθούν από τον Roglic, ο οποίος έπεσε λόγω ενός ελιγμού μιας μηχανής και έπρεπε να κυνηγήσει. Οι επικεφαλείς της Movistar έπιασαν τον López, ο οποίος είχε επίσης πέσει. Ο Quintana επιτέθηκε πάλι με τον Pogacar στη ρόδα του. Ο Roglic ακολούθησε στα 30΄΄.

Ο Bouchard και ο Hart δεν ήταν πλέον μπροστά και είχαν αντικατασταθεί από τον ανηφορίστα της Movistar, Marc Soler. Ξεκίνησε την τελική ανάβαση στο Cortals d’Encamp με ένα μικρό προβάδισμα, αλλά το δίδυμο Quintana / Pogacar δεν ήταν πολύ πίσω του.

Κουνώντας το κεφάλι του απογοητευμένος, ο Soler, που θα μπορούσε να κερδίσει τη σκηνή, αναγκάστηκε να υπακούσει στις οδηγίες της ομάδας του και να περιμένει να βοηθήσει τον αρχηγό του. Ο Roglic ενώθηκε με τους López και Valverde, και ο παγκόσμιος πρωταθλητής επιτέθηκε.

Τελικά ο Quintana τερμάτισε 2ος  στα 23΄΄ πίσω από τον νικητή Pogacar.

Ο νικητής του εταπ, Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates):

«Ήταν μια απίστευτη σκηνή, ήταν πολύ απαιτητική από την αρχή. Χθες, όταν είδα την πρόγνωση του καιρού και διάβασα ότι θα ήταν βροχερή, ήμουν πραγματικά ευτυχής γιατί ήξερα ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι ξεχωριστό. Έδωσα τα πάντα στα χαλίκια και ακόμα και μετά από αυτή την προσπάθεια ένιωσα δυνατός μέχρι τη γραμμή τερματισμού».

Ο επικεφαλής της ΓΚ, Nairo Quintana (Movistar):

«Είμαι πολύ χαρούμενος, ήταν μια μεγάλη μέρα για μένα και για ολόκληρη την ομάδα της Movistar, κερδίσαμε αρκετό καιρό πίσω στη ΓΚ… Νοιώθω καλύτερα από το Mas de la Costa, και είμαι σίγουρος ότι θα βελτιωθώ περαιτέρω από σήμερα. Εντολές της ομάδας δόθηκαν στον Marc Soler να περιμένει και να με βοηθήσει και σταμάτησε για να με τραβήξει για όσο μπορούσε ή θέλησε».

Αποτελέσματα 9ου εταπ:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE-Team Emirates in 2:58:09
2. Nairo Quintana (Col) Movistar at 0:23
3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma at 0:48
4. Alejandro Valverde (Spa) Movistar
5. Marc Soler (Col) Movistar at 0:57
6. Hermann Pernsteiner (Aust) Bahrain Merida at 0:59
7. Sergio Higuita (Col) EF Education First at 1:01
8. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb
9. Miguel Ángel López (Col) Astana
10. Tao Geoghegan Hart (GB) Ineos at 1:38

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Nairo Quintana (Col) Movistar in 35:18:18
2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma at 0:06
3. Miguel Ángel López (Col) Astana at 0:17
4. Alejandro Valverde (Spa) Movistar at 0:20
5. Tadej Pogačar (Slo) UAE-Team Emirates at 1:42
6. Carl Fredrik Hagen (Nor) Lotto Soudal at 1:46
7. Nicolas Edet (Fra) Cofidis at 2:21
8. Rafał Majka (Pol) Bora-Hansgrohe at 3:22
9. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb at 3:53
10. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Merida at 4:46

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Brevet Καστοριάς 2022 – Χωριά της Λήθης Βίντεο

Το βίντεο στα εγκαταλελειμμένα χωριά που διασχίζει η διαδρομή του φετινού Brevet Καστοριάς…