Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει τους ανθρώπους που ποδηλατούν έξω κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωναϊού.

Οι τρέχουσες συμβουλές από τις αρχές είναι για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν «μη βασικά» ταξίδια και επαφές με άλλους, αλλά δεν υπάρχει επίσημη καραντίνα, όπως στην Ισπανία και την Ιταλία.

Κάποιοι έχουν προτείνει ότι η ποδηλασία θα έθετε τους ποδηλάτες σε κίνδυνο από πιθανές πτώσεις και τραυματισμούς, γεγονός που θα προκαλούσε αυξημένη πίεση στο σύστημα, κατά τη διάρκεια της κρίσης που αντιμετωπίζουμε.

Ωστόσο, μια ομάδα 32 ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών πανεπιστημίων και εκπροσώπων των φιλανθρωπικών οργανώσεων Cycling UK και Sustrans, υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή καλώντας την κυβέρνηση να υποστηρίξει τους ανθρώπους που ποδηλατούν και περπατούν, επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κινδύνων για την υγεία από την κοινωνική απομάκρυνση.

Η επιστολή έγραφε τα παρακάτω:

«Ο περιορισμός, μερικές φορές σε υπερπλήρεις καταλύματα με ελάχιστο ή καθόλου ιδιωτικό χώρο πρασίνου και ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους ενέχει κινδύνους για την υγεία».

«Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, άνοιας και διαβήτη…. Το περπάτημα και η ποδηλασία, ιδιαίτερα στο πράσινο, είναι καλό τόσο για ψυχική όσο και για σωματική υγεία. Οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να ασκούν στο σπίτι τους, αλλά για τους περισσότερους από εμάς είναι απίθανο ότι αυτό θα αντικαταστήσει το περπάτημα και το ποδήλατο που κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους. “

Η δρ. Kate Hattersley, η οποία συνεργάζεται με την φιλανθρωπική οργάνωση Cycling UK, δήλωσε:

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσετε την ποδηλασία αυτή τη στιγμή, αλλά φροντίστε να το κάνετε σε ασφαλή απόσταση από άλλους. Οι επισκέψεις σε καφετέριες και παμπ πρέπει να αποφεύγονται για να περιορίζεται η έκθεση σε λοίμωξη».

«Πρέπει να μεταφέρετε χαρτομάντιλα που πρέπει να χρησιμοποιείτε κατά την ποδηλασία, και να τα πετάτε με ασφάλεια σε κάδο απορριμμάτων όσο το δυνατόν συντομότερα. Αν επισκέπτεστε ένα κατάστημα τροφίμων, πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την επίσκεψη και πάλι όταν επιστρέψετε στο σπίτι».

Στην επιστολή τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου διατηρούνται ανοιχτά και ότι θα πρέπει να εισαχθούν υποδομές έκτακτης ανάγκης για ασφαλέστερη ποδηλασία και πεζοπορία, ενώ θα πρέπει να δημοσιεύονται οδηγίες για τους ποδηλάτες και τους περιπατητές για τη μείωση του κινδύνου .

Η επιστολή συνέχισε:

«Η κοινωνική αποστασιοποίηση θα καταστήσει αδύνατο πολλά αθλήματα και το γυμναστήριο. Ωστόσο, το περπάτημα και η ποδηλασία μπορεί να είναι συμβατά με την κοινωνική αποστασιοποίηση, αν οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι. Οι κίνδυνοι μετάδοσης θα είναι πολύ χαμηλοί αν οι άνθρωποι μένουν 2-3 μέτρα μακριά.

“Για ψώνια και για όσους εξακολουθούν να μετακινούνται, πρέπει να υποστηρίζεται το περπάτημα και η ποδηλασία. Διαπιστώνουμε μεγάλες διαφορές σε ολόκληρη την Ευρώπη όσον αφορά τις πολιτικές για το περπάτημα και την ποδηλασία, με ορισμένες χώρες να ενθαρρύνουν ρητά την ποδηλασία και άλλους να την απαγορεύσουν αποτελεσματικά».

«Έτσι, καλούμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να προστατεύσουν το δικαίωμα για περπάτημα και ποδηλασία με ασφάλεια (από τον κίνδυνο μόλυνσης και τραυματισμού) για όσους δεν είναι συμπτωματικοί».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αεροδυναμικοί;

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ξοδέψουμε χρήματα για να γίνουμε πιο «αεροδυναμικοί»,…