Όταν ποδηλατούμε μέσα σε κίνηση, πρέπει να τηρούμε μερικά βασικά πράγματα, που μπορεί να κάνουν όμως τη διαφορά για να παραμείνουμε πάνω στη σέλα:

Η σωστή τοποθέτηση στο δρόμο

Ποτέ δεν οδηγούμε ακριβώς δίπλα από το πεζοδρόμιο. Είναι το μέρος που καταλήγουν όλα τα σκουπίδια από την άσφαλτο, που πιθανά μπορεί να τρυπήσουν τα λάστιχα μας ή να μας κάνουν να γλιστρήσουμε.

Επίσης, αν κάποιο αυτοκίνητο μας κλείσει, δεν θα έχουμε χώρο για να κάνουμε ελιγμό, με συνέπεια μια πιθανή πτώση.

Επομένως, κινούμαστε 50-60 cm από την άκρη του πεζοδρομίου – όχι φυσικά στη μέση της λωρίδας μας – για να παραμείνουμε ασφαλείς.

Να έχουμε αντίληψη από τον περίγυρο μας

Παρατηρούμε εκ των προτέρων, οποιοδήποτε αντικείμενο βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με εμάς. Δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα, το πλακόστρωτο, οι ράγες του τραμ. Υπάρχουν παιδιά που παίζουν, κάποιος που κοιτάει το κινητό του και διασχίζει το δρόμο, μια μαμά με καροτσάκι κ.οκ.

Οτιδήποτε ύποπτο θα πρέπει να μας ενδιαφέρει. Το άλλο θέμα είναι οι πόρτες των αυτοκινήτων που σταθμεύουν παράλληλα με το δρόμο. Προσέχουμε για άτομα που κάθονται στα αυτοκίνητα και που μπορεί να ανοίξουν την πόρτα ακριβώς όταν περνούμε.

Ένας ακόμα λόγος να μην ποδηλατούμε ακριβώς δίπλα στο πεζοδρόμιο.

Μαθαίνουμε να προβλέπουμε

Ποδηλατώντας στην πόλη είναι εύκολο, αν καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να κάνουν οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου. Γι ‘αυτό οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος ποδηλάτης μπορεί να οδηγήσει και ο καλύτερος οδηγός μπορεί να ποδηλατήσει, γιατί μπορούν να προβλέψουν τις προθέσεις και τις ανάγκες άλλων ανθρώπων στο δρόμο.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προβλέψουμε εκ των προτέρων εάν ο οδηγός του αυτοκινήτου μπροστά μας πρόκειται να φρενάρει απότομα ή να κάνει μια ξαφνική στροφή για να αποφύγει έναν πεζό.

Κάνουμε σαφείς τις προθέσεις μας

Όσο μπορούμε, πρέπει να είμαστε προβλέψιμοι. Αυτό θα δώσει στους οδηγούς αρκετό χρόνο για να μπορούν με ασφάλεια να μας προσπεράσουν. Μένουμε συνεπείς και δεν αλλάζουμε την κατεύθυνση μας την τελευταία στιγμή.

Χρησιμοποιώντας το μικρό κενό μεταξύ δύο αυτοκινήτων μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο, αλλά μπορεί να μας κοστίσει τη ζωή μας, εάν κάτι πάει στραβά. Αξίζει;

Και αν προσθέσουμε το γεγονός ότι γενικά οι ποδηλάτες δεν φαίνονται μέσα στην κίνηση, τότε πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο να γινόμαστε αντιληπτοί.

Επικοινωνούμε με τους οδηγούς

Πρώτα απ’ όλα, οι οδηγοί είναι επίσης άνθρωποι. Μερικές φορές τείνουμε να τους βλέπουμε ως εχθρούς που καταλαμβάνουν το δρόμο για τον εαυτό τους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχουν μητέρες και πατέρες πίσω από το τιμόνι, και παρόλο που είναι πιθανό να κάνουν κάποια λάθη, τα περισσότερα από αυτά δεν γίνονται επίτηδες.

Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, χρησιμοποιώντας τα μάτια μας. Τους ενημερώνουμε έτσι ότι τους βλέπουμε και ότι μας βλέπουν.

Ακόμα καλύτερα, τους δίνουμε προτεραιότητα να περάσουν, δίνοντας το καλό παράδειγμα και φροντίζοντας έτσι να παραμένουμε ασφαλείς.

Μένουμε μακριά από φορτηγά

Ποτέ δεν προσπαθούμε να προσπεράσουμε ένα φορτηγό: Είναι τεράστιο και έχει πάρα πολλά τυφλά σημεία. Ακόμα κι αν ένα φορτηγό σταματήσει, μπορεί να αρχίσει να κινείται αμέσως μόλις ανάψει το πράσινο φως.

Εάν ένα φορτηγό σταματήσει ενώ μας έχει περάσει, π.χ. λόγω του κόκκινου φαναριού, μπαίνουμε μπροστά του και βεβαιωνόμαστε ότι ο οδηγός μπορεί να μας δει.

Καλές και ασφαλείς ποδηλατοβόλτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…