Την επόμενη Τετάρτη 27 Απριλίου εκκινεί ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, μετά από 10 χρόνια απουσίας. Ο Τάκης Ξουρής μας παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά των αθλητών που θα λάβουν μέρος στον αγώνα:

139 αθλητές έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής και η μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας είναι ότι προέρχονται από κάθε ήπειρο και γωνία του πλανήτη:

Ευρώπη 108 αθλητές

Ωκεανία 10 αθλητές

Ασία 9 αθλητές

Βόρεια Αμερική 7 αθλητές

Νότια Αμερική 2 αθλητές

Αφρική 2 αθλητές

Το πελοτόν θα μιλάει περισσότερο Ιταλικά με 13 αθλητές από την Ιταλία αλλά είναι πολλοί αυτοί που θα εκτιμήσουν τον ελληνικό ήλιο μια και θα έχουμε 11 Βέλγους, 11 Δανούς, 9 Νορβηγούς και 8 Ολλανδούς, ενώ ελπίζουμε να μην νοιώθουν μοναξιά οι μοναδικοί αθλητές από την Αλγερία, το Λουξεμβούργο, τη Λετονία και την Τσεχία.

Η ομάδα “Βαβέλ” είναι η Novo Nordisk αλλα και η Xspeed United με κάθε αθλητή τους από διαφορετική εθνικότητα ενώ οι πιο ομογενείς εθνικά ομάδες είναι λογικό να είναι οι δύο εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και οι TARTELETTO – ISOREX Continental Cycling Team , Dukla Banská Bystrica cycling team και η Bhs PL Beton Bornholm με αθλητές μιας εθνικότητας και μόνο.

14 αθλητές δεν έχουν σβήσει ακόμα 20 κεριά στα γενέθλια τους ανάμεσά τους και οι δικοί μας Nikos Drakos και Nikiforos Arvanitou μέλη της Εθνικής μας ομάδας ενώ ο νεότερος είναι ο 18χρονος Ολλανδός Lars Rouffaer της Allinq Continental Cyclingteam.

Στην αντίπερα όχθη 14 αθλητές είναι πάνω από 33 ετών με γηραιότερο τον 46χρονο maris kalverss της Astana Qazaqstan Team. Δύο αθλητές της εθνικής μας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ο Periklis Ilias και ο Polychronis Tzortzakis .

ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας – Στατιστικά

Η ομάδα με τους πιο έμπειρους ηλικιακά αθλητές είναι η Human Powered Health με μέσο όρο 31 ετών ενώ την ακολουθεί η Team Novo Nordisk με 30.

Η νεότερη ομάδα είναι Cross Team Legendre με 23 ενώ κερδίζει τον τίτλο αυτόν για λίγες μέρες από τις επίσης “23χρονες” Αllinq continental, Team Coop Norge, X-Speed United, BHS – PL Beton Bornholm.

O μέσος όρος της Εθνικής Ελλάδας είναι 27.

Αν και ο μέσος όρος δε λέει πάντα την αλήθεια, αν φτιάχναμε το προφίλ όλων των αθλητών σε έναν, τότε αυτός θα ήταν λίγο κάτω από 26 ετών με ύψος 1.79 και βάρος…. 67.5 κιλά!

Πόσο έμπειροι σε μεγάλα Tour είναι οι αθλητές?

Δύο Αμερικανοί, ο Chad Haga και ο Ben King με 12 συμμετοχές ο πρώτος ( 6 Γύρους Γαλλίας) και 8 ο δεύτερος (5 Γύρους Ισπανίας) στα 3 μεγάλα Grand Tour θα έχουμε την τιμή να ποδηλατισουν στους Ελληνικούς δρόμους ενώ 14 ακόμα αθλητές έχουν πάρει μια ή περισσότερες εκκινήσεις σε κάποιους απο τους 3 μεγάλους Γύρους (Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας), δείχνοντας έτσι την ποιότητα του αγώνα μας.

Και αν αναρωτιέστε αν κάποιοι από αυτούς έχουν κερδίσει εταπ σε μεγάλους Γύρους, ναι, ο King 2 εταπ και ο Haga 1 εταπ.

Είναι σίγουρο ότι τόσο ποιοτικό πελοτόν δεν έχει δει ποτέ η Ελλάδα και οι Έλληνες εραστές του ποδηλάτου. Με αυτά τα νούμερα αποδεικνύεται πλήρως ότι η προσπάθεια του Λευτέρη Αυγενάκη για αναβίωση του Γύρου μας, είναι στην ουσία μια ολοκαίνουρια λαμπερή σελίδα για την ποδηλασία στη χώρα μας και η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε ποτέ να αναδείξουμε το άθλημα και τον τόπο μας μέσω αυτού!

Η ώρα περνάει όμως και δεν ξέρω πόσοι θα ήθελαν να διαβάζουν νούμερα και στατιστικά πριν την Ανάσταση.

ΥΓ: Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα προσπαθώ να σας ενημερώνω όσο γίνεται, εκτός από τα Live Feeds μέσω του Twitter της διοργάνωσης (μην ξεχάσετε να κάνετε Follow), με κάποιες αναλύσεις που ελπίζω να έχουν ενδιαφέρον, με όσο το δυνατόν περισσότερο απλά λόγια, όχι μόνο για μυημένους του χώρου.

Καλό Πάσχα σε Όλους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τάκης Ξουρής και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Αδιαφορία στην ΕΟΠ

12 αθλητές αγωνιστήκαμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ποδηλασίας 12 σημεία περιμένουν απαντήσει…