Η μέτρηση του VO2 max απαιτεί ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό και δεν είναι πραγματικά φθηνό ή βολικό να το κάνουμε συχνά. Η Garmin υπόσχεται να υπολογίσει το μέγιστο VO2, αν απλά φοράμε ένα αθλητικό ρολόϊ της εταιρίας, ενώ ασκούμαστε.

Πόσο ακριβείς είναι  όμως αυτές οι μετρήσεις;

Το VO2 max μετρά τη φυσική μας κατάσταση

Το VO2 max μας πληροφορεί πόσο καλά χρησιμοποιεί το σώμα μας οξυγόνο, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι ένα μέτρο αερόβιας φυσικής κατάστασης και ικανότητας αντοχής. Όσο υψηλότερο VO2 max έχουμε, τόσο το καλύτερο.

Απλώς για αναφορά, οι περισσότεροι αθλητές του Tour de France έχουν μέγιστο VO2 πάνω από 70 ml/min/kg και οι νικητές της γενικής κατάταξης έχουν πάνω από 80 ml/min/kg.

Άτομα που δεν ασκούνται τακτικά θα είχαν μεταξύ 25-35 ml/min/kg, αλλά έμπειροι χομπίστες ποδηλάτες θα μπορούσαν να ωθήσουν το μέγιστο VO2 τους κοντά στα 50.

Για περισσότερες πληροφορίες για το VO2 max, σε σχέση με την ηλικία και το φύλο μας, βλέπουμε εδώ.

Πώς μετράει η Garmin το μέγιστο VO2;

Οι συσκευές Garmin μας επιτρέπουν να μετράμε το VO2 max συχνά και χωρίς επιπλέον κόστος.

Ο συνεργάτης της Garmin, Firstbeat Analytics, ανέπτυξε μια μέθοδο για την εκτίμηση της μέγιστης VO2 χρησιμοποιώντας μόνο δεδομένα από το ρολόι. Η Garmin συνδυάζει διάφορα στατιστικά στοιχεία που μετρά άμεσα ή μας ζητά να καταχωρήσουμε:

  • Ρυθμός και καρδιακός ρυθμός κατά την άσκηση
  • Καρδιακός ρυθμός ηρεμίας
  • Μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού
  • Ηλικία
  • Γένος
  • Βάρος

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν την ακρίβεια της συσκευής Garmin

Με κάθε νέο χαρακτηριστικό ενός smartwatch, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε πόσο ακριβές και αξιόπιστο είναι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας αποφάσισαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, δοκιμάζοντας το Garmin Forerunner 245 με εργαστηριακό εξοπλισμό χρυσού προτύπου.Επιστράτευσαν 23 δρομείς (11 άνδρες, 12 γυναίκες) και προσδιόρισαν τη μέγιστη VO2 τους στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ράμπας σε διάδρομο.Συνέκριναν αυτές τις πληροφορίες με 3 διαδρομές σε εξωτερικούς χώρους, όπου το VO2 max παρακολουθήθηκε από το ρολόι Garmin.

Το Garmin είχε απόκλιση 5,7%

Η μελέτη διαπίστωσε ότι συνολικά το Garmin Forerunner 245 είχε απόκλιση κατά 5,7% σε σύγκριση με τις εργαστηριακές μετρήσεις.

Το ρολόι ήταν πιο ακριβές σε δρομείς που είχαν VO2 max στο εύρος 44 – 55 ml/min/kg, με σφάλμα μόλις 4,1%. Για δρομείς κάτω ή πάνω από αυτές τις τιμές η απόκλιση ήταν μεγαλύτερη.

Η μελέτη δείχνει ότι το ρολόι Garmin είναι αρκετά ακριβές ώστε να παρακολουθεί τις αλλαγές στο VO2 max.

Αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά ακριβές, ώστε να προταθεί η ένταση της άσκησης με βάση τη μέτρηση VO2 max.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης είναι πολύ παρόμοια με παλαιότερες έρευνες.

Μια μελέτη που εξέτασε το Garmin Forerunner 920XZ έδειξε μια απόκλιση 7,3% σε σχέση με τις εργαστηριακές δοκιμές. Μια άλλη μελέτη που χρησιμοποίησε το ρολόι Garmin Fenix 6S βρήκε επίσης παρόμοιους αριθμούς.

Η Firstbeat Analytics πραγματοποίησε τη δική της μελέτη και βρήκε ένα σφάλμα 5%, το οποίο ισοδυναμούσε με 3,5 ml/min/kg.

Πρέπει να εισαγάγουμε ακριβή HRMax

Το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε από αυτές τις μελέτες είναι ότι η ακρίβεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ακριβή ορίζει ένα άτομο τη μέγιστη τιμή του καρδιακού παλμού HRMax στο ρολόι.

Η υποεκτίμηση κατά 15 bpm έχει ως αποτέλεσμα το μέγιστο σφάλμα VO2 να φτάσει το 9%, ενώ η υπερεκτίμηση κατά 15 bpm οδηγεί σε σφάλμα 7%.

Επομένως, εάν θέλουμε την πιο ακριβή μέτρηση VO2 max από το Garmin μας, φροντίζουμε να πραγματοποιήσουμε μια ακριβή δοκιμή μέγιστου καρδιακού παλμού και χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τιμή για να ορίσουμε τις ζώνες καρδιακού παλμού στις ρυθμίσεις.

Καλές προπονήσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Καρνιτίνη – Είναι απαραίτητη στην ποδηλασία;

Η καρνιτίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο κρέας αλλά έχει κερδίσει δημοτικότητα…