Η Campagnolo κυκλοφόρησε επιτέλους την πολυαναμενόμενη, κορυφαία σειρά μετάδοσης Super Record Wireless. Η νέα μετάδοση διαθέτει πλήρως ασύρματη αλλαγή ταχυτήτων, όπως η SRAM eTap. Έρχεται επίσης με μια εκπληκτική νέα τιμή 5.299 $, καθιστώντας την το πιο ακριβό σύστημα μετάδοσης, που έχει κυκλοφορήσει ποτέ.

Οι λάτρεις της Campagnolo μπορεί επίσης να σοκαριστούν από τη διακριτή αλλαγή στην εργονομία αλλαγής ταχυτήτων, με την αφαίρεση του λεβιέ για τον αντίχειρα.

Εργονομία

Από την πρώτη εισαγωγή του ενσωματωμένου μοχλού αλλαγής ταχυτήτων το 1992, οι μανέτες Campagnolo ήταν αναγνωρίσιμες από τους λεβιέδες για τον αντίχειρα, στο εσωτερικό της μανέτας, αλλά για το 2023 αυτό έχει πλέον εκλείψει.

Το νέο σύστημα αλλαγής ταχυτήτων είναι μια απλή διάταξη δύο κουμπιών, με τα δύο κουμπιά να βρίσκονται ακριβώς πίσω από τη μανέτα του φρένου. Αυτό θα παρέχει ελαφρώς ευκολότερη πρόσβαση και στα δύο χειριστήρια ταχυτήτων κατά την οδήγηση στα drops, αν και κατά την πρώτη εντύπωση, τα κουμπιά φαίνονται πολύ μικρά – επομένως αν αυτό θα είναι εμπόδιο ή όχι στον υγρό κρύο καιρό στο φετινό Giro d’Italia σίγουρα είναι προς συζήτηση…

Η νέα μετάδοση έρχεται με μερικά κρυφά κουμπιά στη θέση του λεβιέ αντίχειρα, με ένα κουμπί λειτουργίας που μπορεί να προγραμματιστεί για χρήση με ποδηλατικούς υπολογιστές ANT+, καθώς και ένα κουμπί λειτουργίας που επιτρέπει στο σύστημα να απενεργοποιείται πλήρως για μεγάλες πτήσεις ή για αποθήκευση.

Η Campagnolo λέει ότι έχει ανανεώσει τη σχεδίαση της μανέτας για την Super Record Wireless, με κάποιες μικρές βελτιώσεις στην αίσθηση στο πάνω μέρεος. Αλλά, τουλάχιστον με μια ματιά, η εργονομία φαίνεται να έχει παραμείνει αρκετά συνεπής με τις προηγούμενες γενιές.

Τεχνολογία

Η λέξη ασύρματη φαίνεται να έχει πολλαπλές έννοιες στη βιομηχανία ποδηλάτων, με το SRAM eTap να έχει πραγματικό ασύρματο σύστημα, ενώ το «ασύρματο» Di2 της Shimano εξακολουθεί να επιλέγει κάποια λεπτή καλωδίωση μεταξύ των σασμάν και της μπαταρίας.

Ωστόσο, η Campagnolo έχει ακολουθήσει την πλήρως ασύρματη διαδρομή. Οι μπαταρίες μπορούν να βρεθούν στις μανέτες (Coin cell CR2032) και στα εμπρός και πίσω σασμάν (επαναφορτιζόμενες). Το σύστημα επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ένα αποκλειστικό πρωτόκολλο επικοινωνίας Bluetooth.

Επίσης, μπορούμε να διαχειριστούμε τη ρύθμιση και τον έλεγχο της νέας μετάδοσης μέσω της εφαρμογής Campagnolo, «MyCampy 3.0». Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την προσαρμογή των στοιχείων ελέγχου όσο και για την πρόσβαση σε πληροφορίες όπως η κατάσταση της μπαταρίας.

Οι μπαταρίες, σύμφωνα με την Campagnolo, παρέχουν μια εμβέλεια περίπου 750 χλμ με μία μόνο φόρτιση – φυσικά εξαρτάται από τη συχνότητα αλλαγών. Για σύγκριση, η Shimano Di2 διεκδικεί περίπου 1000 χλμ, ενώ η SRAM eTap AXS υποστηρίζει περίπου 1500 χλμ.

Η Campagnolo ισχυρίζεται ότι μια φόρτιση 90% μπορεί να επιτευχθεί σε μόλις 45΄, με πλήρη φόρτιση μέσα σε 60΄. Μπορούμε επίσης να φορτίσουμε αυτές τις μπαταρίες πάνω στο ποδήλατο εάν χρειάζεται, καθώς οι μαγνητικές ακίδες φόρτισης είναι ξεχωριστός ακροδέκτης για τη στερέωση της μπαταρίας (σε αντίθεση με την eTap). Αξίζει να σημειωθεί ότι για όποιον ανησυχεί για την ανθεκτικότητα με τις εξωτερικές θύρες φόρτισης στις μπαταρίες, η μετάδοση έχει την υψηλότερη διαθέσιμη βαθμολογία προστασίας από νερό και σκόνη IP69K.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το SRAM eTap, η Super Record ασύρματο δεν έχει εναλλάξιμες μπαταρίες μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μηχανισμού.

 Κατασκευή

Η ιταλική μάρκα είναι, κατανοητό, περήφανη να επισημαίνει ότι η Super Record Wireless εξακολουθεί να είναι εξ ολοκλήρου ιταλικής κατασκευής.

Η Campagnolo χρησιμοποίησε ένα μείγμα από ανθρακονήματα, τιτάνιο και αλουμίνιο ως δομικά στοιχεία για τη νέα μετάδοση, με στόχο να παρέχει «μέγιστη λειτουργικότητα με ελάχιστο βάρος». Η Campagnolo ισχυρίζεται βάρος 2520 γρ., για το σύστημα 50/34, 10-25, ελάχιστα πιο βαρύ κατά  σε 15 γρ., από την προηγούμενη γενιά.

Campagnolo Super Record ασύρματη 2023

Τα 2 σασμάν έχουν αμφότερα ένα εκτεθειμένο μοτίβο ύφανσης από ανθρακόνημα που φαίνεται premium, το οποίο ο Tullio Campagnolo (εγγονός του ιδρυτή, Gentullio Campagnolo), αποκαλεί «Sports Luxury».

Ωστόσο, ένα σημείο αναφοράς  για το εμπρός σασμάν είναι ότι είναι σχετικά ογκώδες – λόγω της ενσωμάτωσης της μπαταρίας με τον μηχανισμό. Αεροδυναμικά μιλώντας, αυτό το σύστημα δεν είναι τόσο βέλτιστο όσο το αντίστοιχο σύστημα με χαμηλότερο προφίλ της Shimano.

Campagnolo Super Record ασύρματη 2023

Οι δισκοβραχίονες διαθέτουν το σύστημα «Ultra-Torque» της Campagnolo, το οποίο αποτελεί το «…πιο προηγμένο σύστημα της εταιρίας για τη μετάφραση της οργανικής σας ισχύος σε απόδοση». Αυτό αναφέρεται στις επιλογές υλικών, με άξονα από τιτάνιο που συνδυάζεται με βραχίονες από ανθρακονήματα, που για άλλη μια φορά μοιράζονται αυτήν την εκπληκτική αισθητική εκτεθειμένου ανθρακονήματος.

Επιλογές ταχυτήτων

Η Campagnolo έχει επίσης υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τον εξοπλισμό. Για το σετ δισκοβραχίονα, οι επιλογές περιλαμβάνουν 50-34, 48-32 και 45-29, ενώ οι κασέτες έρχονται σε 10-25, 10-27 και 10-29.

Τα προφίλ δοντιών έχουν επίσης επανασχεδιαστεί σε συνδυασμό με νέες σχέσεις μετάδοσης, κάτι που η Campagnolo ισχυρίζεται ότι προσφέρει μια «πιο ομαλή εμπειρία αλλαγής ταχυτήτων».

Προδιαγραφές

Τιμή: $5299

Βάρος: 2520g

Τύπος φρένων: Υδραυλικά μόνο

Επιλογές κασέτας: 10-25,10-27,10-29

Επιλογές δίσκων: 50-34, 48-32, 45-29

Επιλογές δισκοβραχίονα: Διπλός

Ταχύτητες: 2 x 12 ταχύτητες

Τύπος αλλαγής ταχυτήτων: Ασύρματο ηλεκτρονικό (ιδιόκτητο πρωτόκολλο Bluetooth)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …