Περίληψη:

Στο βασιλικό εταπ της φετινής Vuelta, στο απρόσιτο Alto de l’Angliru, ο Alberto Contador τελειώνει την μεγάλη του καριέρα με μια περήφανη νίκη. Στην γενική, ο Chris Froome τερματίζει με την κόκκινη φανέλα, ενώ ο Ilnur Zakarin περνάει στην 3η θέση του βάθρου, αφήνοντας στην 4η θέση τον Wilco Kelderman.

Corvera De Asturias – Alto De L’Angliru 117.5km

Ο αγώνας ξεκίνησε υπό βροχή. Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως, αλλά στα πρώτα χιλιόμετρα, το πελοτόν δεν έδινε ελευθερία σε κανένα.

Χρειάστηκε αρκετός κόπος για να σχηματιστεί ένα μεγάλο γκρουπ 18 αθλητών, ύστερα από την σόλο απόσπαση του Stefan Denifl (Aqua Blue Sport). Το γκρουπ πήρε διαφορά 1’ και συνέχισε δυνατά.

Ανάμεσα στους επιτιθέμενους βρίσκονταν οι αδερφοί Yates (Orica-Scott), Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), Nicolas Roche (BMC), Jan Polanc (UAE Team Emirates), Tomasz Marczynski (Lotto Soudal)  και ο Marc Soler (Movistar). Φαινόταν ένα δυνατό γκρουπ αθλητών, που ίσως θα φανέρωνε το νικητή του εταπ.

Οι φιλοδοξίες όμως των αποσπασμένων, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα σχέδια της Trek – Segafredo.  Η βροχή είχε σταματήσει και η ομάδα του Ισπανού μπήκε μπροστά για να ελέγξει την διαφορά. Από πίσω, οι Froome & Nibali απολάμβαναν την βόλτα τους.

Alto de la Cobertoria

Οι αποσπασμένοι πλησίαζαν στην πρώτη ανάβαση της ημέρας, στο Alto de la Cobertoria. Η βροχή ξεκίνησε πάλι, ενώ το γκρουπ άρχισε να σπάει. Ο Marczynski έφτασε πρώτος στην κορυφή, με τη διαφορά στο 1:20’’.

Πίσω στο πελοτόν, η Trek είχε παραχωρήσει τη θέση της στην Bahrein – Merinda, προφανώς με τον Καρχαρία να θέλει να τα παίξει όλα για όλα στο σημερινό εταπ.

Περνώντας την κορυφή, η  Bahrein – Merinda,συνέχισε δυνατά μπροστά. Ο  Nibali επιχείρησε να αποσπαστεί, αλλά η Sky μπήκε μπροστά και τον μάζεψε.

Alto del Cordal

Ήδη οι αποσπασμένοι ξεκινούσαν την 2η ανάβαση της ημέρας. Ο Soler έκανε την επίθεση του αλλά σύντομα πιάστηκε από τους Andersen, τους Yates, Marczynski, Bardet και Mas. Μέχρι την κορυφή, το μικρό γκρουπ ανέβηκε μαζί, με τον μικρόσωμο Γάλλο να κάνει την περισσότερη δουλειά.

Πίσω, το πελοτόν ανέβαινε με διαφορά 1’, ενώ λίγο πριν την κορυφή οι Zakarin, David De la Cruz, και Fabio Aru έχαναν έδαφος. Ήδη αρκετοί από τους αποσπασμένους έμεναν από δυνάμεις και πιάνονταν. Ανάμεσα τους οι Roche & Polanc.

Η κατάβαση για τους αποσπασμένους ξεκίνησε μέσα στη βροχή. Μια μηχανή βγήκε στις μπαριέρες και ακολούθησε δυστυχώς ο Solar. Έτσι, επικεφαλής του γκρουπ βρέθηκε ο Πολωνός Marczynski.

Ακόμα ένα θύμα της κατάβασης ήταν ο Nibali, που είχε μια πτώση. Με τη βοήθεια ενός συναθλητή του μπόρεσε να συνεχίσει.

Alto de l’Angliru

Με το τελευταίο και δυσκολότερο βουνό της ημέρας να ξεκινά, ο Πολωνός ήταν ο πρώτος αθλητής, που ξεκίνηση την μυθική ανάβαση. Πίσω του, με μια μικρή διαφορά 18’’ ερχόταν ο Andersen.

Στο πελοτόν ο Κολομβιανός Pantano, με κολλημένο στη ρόδα του τον συναθλητή του Contador και τον Enric Mas (Quick-Step Floors), έφυγαν μπροστά δυνατά. Άρχισαν να μαζεύουν τους αποσπασμένους που έμεναν, και σχημάτισαν ένα καινούργιο γκρουπ μαζί με τους Mas, Soler, Marczynski, και Bardet.

Στο πελοτόν, που πλέον έμεναν λιγότεροι από 15 αθλητές, η Bahrain ανέλαβε να οδηγήσει, ενώ η διαφορά από το γκρουπ του Contador ήταν στα 40’’.

Στο 8ο χλμ από τον τερματισμό, ο Contador είχε ανοίξει το ρυθμό του και δίπλα του είχε μόνο τον Soler. Πίσω η διαφορά είχε περάσει το 1’ και ο Ισπανός φαινόταν ότι είχε τα πόδια να κερδίσει αυτό το βουνό.

Στο 6ο χλμ από τον τερματισμό, ο Contador αύξησε και πάλι το ρυθμό του, ενώ πλέον οι κλίσεις ήταν διψήφιες. Έφυγε μόνος εμπρός, ενώ τα τελευταία 6 χλμ είχαν μια μέση κλίση κοντά στο 12%.

Σε αυτή τη φάση του αγώνα, ήταν ο γενναίος Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), που έφυγε από το πελοτόν και πήρε γρήγορα μια διαφορά κοντά στα 20’’. Πίσω του, η κόκκινη φανέλα ανέβαινε με διαφορά κοντά στο 1:22΄΄ από τον Ισπανό.

Ο πιστός βοηθός του Βρετανού Wouter Poels, άνοιξε το ρυθμό του με τον Froome να ακολουθεί. Αμέσως πήραν μια μικρή διαφορά από τους υπόλοιπους, ενώ τα σημάδια της πτώσης του Nibali, άρχισαν να φαίνονται. Ο Ιταλός άρχισε να χάνει το γκρουπ και αγωνιζόταν να κρατηθεί πίσω τους.

Αγωνία κοντά στην κορυφή

Ενώ ο Contador ανέβαινε τα τελευταία σαδιστικά χιλιόμετρα, μέσα στο κρύο και την ομίχλη, οι Poels – Froome κέρδιζαν έδαφος πίσω του. Η διαφορά πλέον είχε μειωθεί σημαντικά κοντά στα 30’’.

Ήταν φανερό ότι το ντεπόζιτο του Ισπανού είχε αδειάσει και ποδηλατούσε μόνο από τη θέληση του για την νίκη. Μια νίκη που είχε κατακτήσει στο ίδιο βουνό το 2008, μια νίκη που θα σφράγιζε την καριέρα του με δόξα.

Στο τελευταίο χιλιόμετρο του αγώνα, ήταν φανερό ότι ο Froome δεν θα έπιανε τον Contador. Καθώς πέρασε την κορυφογραμμή, ο Ισπανός σήκωσε το φερμουάρ του και άρχισε την ελαφρά κατάβαση των 700 μέτρων, σίγουρος για τη νίκη του.

Στα τελευταία μέτρα, χαιρέτησε με τον τρόπο του το κοινό και φτάνοντας στον τερματισμό, «πυροβόλησε» για τελευταία φορά.

Μετά τον τερματισμό δήλωσε «Δεν μπορούσε να υπάρχει καλύτερο φινάλε από αυτό, να τελειώσω την επαγγελματική μου καριέρα με νίκη στο Angliru. Σήμερα το πρωί ήξερα ότι θα ήταν η μέρα μου και ότι θα αποχαιρετούσα με αυτόν τον τροπο»

«Ήξερα ότι υπήρχε ιστορικό με πτώσεις στην κατάβαση από το Cordal από τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν μια σκληρή μέρα και θα πρέπει να είμαι ευγνώμων στον συναθλητή μου (Jarlinson) Pantano. Είμαι πραγματικά εκστασιασμένος με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα».

Γενική κατάταξη 20ου εταπ:

1. Christopher Froome (GB) Sky in 79:23:37
2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida at 2:15
3. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin at 2:51
4. Alberto Contador Velasco (Spa) Trek-Segafredo at 3:11
5. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb at 3:15
6. Wout Poels (Ned) Sky at 6:45
7. Michael Woods (Can) Cannondale-Drapac at 7:56
8. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 8:59
9. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo at 11:04
10. Tejay van Garderen (USA) BMC at 15:36

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Brevet 600 χλμ100+9 Ορθοπεταλιές – Βίντεο

Τι χρειάζεται για να ποδηλατήσεις για 600 συναπτά χλμ; Ψύχραιμο μυαλό, καλά πόδια και μπόλ…