Caravaca de la Cruz → El Pozo Alimentación, 164 km

Το σημερινό είναι από τα λεγόμενα, ενδιάμεσα εταπ. Συνήθως τα εταπ αυτά έρχονται μετά από επίπεδα εταπ ή μέρα ξεκούρασης (όπως χτες). Η χρησιμότητα τους είναι να προετοιμάσουν σιγά σιγά το πελοτόν για το επόμενο εταπ βουνών.

Η τοποθέτηση των κατάλληλων εταπ, την κατάλληλη χρονική στιγμή μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει ένα μεγάλο γύρο. ‘Ετσι λοιπόν οι διοργανωτές ξεκινούν τη 2η εβδομάδα της Vuelta, με ένα επίπεδο εταπ που έχει ένα μεγάλο βουνό στο τέλος του.

Σε ένα παρατεταμένο κατηφορικό τμήμα των 70 χλμ (από το 10ο στο 80ο χλμ), ένα καλό γκρουπ αποσπασμένων θα πάρει διαφορά. Με την κατάβαση των 20 χλμ, καμιά ομάδα δεν μπορεί να ελέγξει το γκρουπ που θα περάσει πρώτο την κορυφή.

Η κατάβαση είναι μεγάλη και τεχνική. Αν δεν την εκμεταλλευτεί ο Nibali για να κερδίσει χαμένο χρόνο, τότε άδικα θα κάνει τον κόπο να εκκινήσει σήμερα!

Η ανάβαση 1ης κατηγορίας στο Collado Bermejo  είναι επιτέλους μια κανονική ανάβαση σχεδόν 8 χλμ (7.7 χλμ στο 6.5%). Πριν από αυτήν όμως υπάρχει και μια ανάβαση 3ης κατηγορίας με 5.7 χλμ στο 5.7% και πριν από αυτή μια μικρότερη 2.1 χλμ στο 4.8% (χωρίς κατηγοριοποίηση). Άρα, συνολικά το πελοτόν θα αντιμετωπίσει μια ανάβαση 20 χλμ στο 5%. Κομμένη και ραμμένη δλδ, για ποιόν;

Καιρός

Αν και μέχρι τώρα κάθε εταπ ήταν ζεστό, σήμερα αλλάζουν οι συνθήκες. Προβλέπονται βροχές, και με μια τεχνική κατηφόρα στο τέλος, πολλά απρόοπτα μπορούν να συμβούν. Φυσικά και δεν θέλουμε ο Γύρος να κριθεί από μια πτώση.

Αποσπάσεις

Όπως είπαμε παραπάνω, με τη μορφολογία του εταπ, άνετα ένα μεγάλο γκρουπ αθλητών μπορεί να κάνει την απόδραση του. Αν το πελοτόν τους αφήσει να φύγουν αναίμακτα, τότε μερικοί ανηφορίστες μπορεί να αποδράσουν μαζί. Αν γίνει μάχη, τότε οι ανηφορίστες θα μείνουν με το πελοτόν.

Θα πιαστούν από το πελοτόν πριν την κορυφή; Εξαρτάται από τη χρονική διαφορά που θα έχουν. Μια διαφορά 3-4’ θα εξανεμιστεί στα 20 συνολικά χιλιόμετρα ανάβασης. Σίγουρα κάποιο φαβορί (από Βαλένθια) θα βγει μπροστά και θα αυξήσει το ρυθμό στο πελοτόν. Αν η διαφορά τους είναι μεγαλύτερη, θα επιβιώσουν.

Πιθανοί πρωταγωνιστές

Julian Alaphilippe

Έχοντας πλέον φορμαριστεί, και με καλά πόδια για αναβάσεις, έχει το εταπ με το μέρος του σήμερα. Επιπλέον μπορεί και κατηφορίζει γρήγορα.

Vincenzo Nibali

Θα πρέπει η ομάδα του να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κορυφή του πελοτόν μέχρι το βουνό. Αν το πετύχει, η κατάβαση (και μια πιθανή 2η νίκη) είναι δική του.

Alberto Contador

Η πολύ καλή φόρμα του Ισπανού είναι πλέον γεγονός. Αν έχει καλά πόδια, στην μεγάλη συνολικά ανάβαση, θα κάνει την κίνηση του. Η κατάβαση είναι επίσης δική του. Θέλει απεγνωσμένα μια νίκη σε εταπ, και μια και στο προηγούμενο εταπ νίκησε ο Βρετανός, ίσως αυτό του δώσει ένα παραπάνω κίνητρο!

Thomas De Gendt

Αν και δεν είναι στη φόρμα που ήταν στο Γύρο Γαλλίας, το παλεύει και βρίσκεται στις αποσπάσεις. Είναι σκληρός ποδηλάτης και αν βρέξει σήμερα, θα τον επηρεάσει λιγότερο από τους υπόλοιπους. Του αξίζει μια νίκη σε εταπ.

Αστάθμητος παράγοντας

Ας προσθέσουμε κάτι ακόμα, ώστε να δικαιολογήσουμε τον τίτλο του άρθρου. Πάντα μετά μια μέρα ξεκούρασης, κάποιο από τα φαβορί δεν θα κάνει σωστή ενεργητική αποκατάσταση ή θα επιδεινωθεί κάποιο πρόβλημα που ήδη έχει.

Το σώμα μερικές φορές παθαίνει σοκ, όταν σταματά για 24 ώρες και μπορεί να δούμε αθλητές να «σουρώνουν», να μένουν πίσω για να τραφούν περισσότερο κ.ο.κ.

Μια πιθανή μέρα κρίσης, μετά τη μέρα ξεκούρασης δεν είναι κάτι το παράξενο. Οπότε μην χάσετε το σημερινό εταπ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Liège-Bastogne-Liège 2024 – Νίκη για Tadej Pogačar

Ο Tadej Pogačar κατέκτησε τη νίκη στο Liège-Bastogne-Liège 2024,με μια αποφασιστική επίθεσ…