Περιληπτικά:

Σε ένα σεμινάριο ποδηλατικού φινάλε, ο Peter Sagan τερμάτισε πρώτος, μπροστά από τον Alexander Kristoff, που άνοιξε το τελικό σπριντ. Έτσι, ο Σλοβάκος πήρε τον τρίτο κατά σειρά τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Ο αγώνας:

Η επίπεδη διαδρομή των πρώτων 40 χλμ, φαινόταν να αποτελεί ένα απλό ζέσταμα για το σιρκουί των 11 γύρων,  μέσα στο Μπέργκεν. Παρόλα αυτά, με το που δόθηκε το ελεύθερο, ένα γκρουπ 1ο αποσπασμένων δημιουργήθηκε.

Ήταν οι Willem Jakobus Smit (South Africa), Alexey Vermeulen (USA), Matti Manninen (Finland), Kim Magnusson (Sweden), Andrey Amador (Costa Rica), Conor Dunne and Sean McKenna (Ireland), Elchin Azadov (Azerbaijan), Eugert Zhupa (Albania) και Salaheddine Mraouni (Morocco).

Το πελοτόν δεν ασχολήθηκε και τους έδωσε ελευθερία. Στο 30ο χλμ του αγώνα, είχαν μια διαφορά 10’. Ξεκινώντας το σιρκουϊ, το Βέλγιο μπήκε μπροστά για να αρχίζει να ελέγχει τους αποσπασμένους.

Σιρκουϊ

Στον 10ο γύρο, η διαφορά είχε ήδη πέσει κάτω από τα 7’.

Στον 6ο γύρο, το Βέλγιο ήταν ακόμα στην κορυφή, ενώ η διαφορά είχε πέσει κάτω από τα 4’. Μπροστά στους αποσπασμένους, ο Manninen έχασε επαφή και απορροφήθηκε από το πελοτόν.

Στο 90ο χλμ  από τον τερματισμό, η Ολλανδία μπήκε στην κεφαλή του πελοτόν, και η διαφορά με τους αποσπασμένους είχε πέσει κάτω από 1’. Το πελοτόν επιτάχυνε σταθερά και στο 80ο χλμ, όλοι οι αποσπασμένοι είχαν απορροφηθεί.

4 γύροι

Στο 75ο χλμ από τον τερματισμό, μια μοναχική επίθεση από τον Marco Haller (Austria) συνοδεύτηκε από τον Tim Wellens (Belgium). Μετά το Salmon Hill ακόμα 6 αθλητές ενώθηκαν μαζί τους. Ήταν οι Alessandro De Marchi (Italy), Jarlinson Pantano (Columbia), David De La Cruz (Spain), Jack Haig (Australia), Lars Boom (Netherlands), και Odd Christian Eiking (Norway).

Το γκρουπάκι πήρε διαφορά 30΄΄, ενώ πίσω η Γαλλία και η Πολωνία συνεργάζονταν στο κυνηγητό.

2 Γύροι

Στο προτελευταίο ανέβασμα από το λόφο, η Ολλανδία με τον Tom Dumoulin πήρε προβάδισμα. Το πελοτόν φυσικά δεν τον άφησε να φύγει, αλλά στο πίσω μέρος δημιουργήθηκε ένα σπάσιμο. Λίγα χιλιόμετρα, πριν τον τελευταίο γύρο και το πελοτόν είχε και πάλι ενωθεί.

Μπροστά είχαν απομείνει οι Haig, Eiking, De la Cruz και  Wellens αλλά μέχρι το 20ο χλμ από τον τερματισμό, είχαν πιαστεί, ενώ το πελοτόν είχε μικρύνει αρκετά.

Στο 16ο χλμ ακόμα μια δοκιμαστική επίθεση από τους Paul Martens (Germany), και αργότερα από τον Tony Gallopin (France), δεν μπόρεσαν να κρατήσουν και το πελοτόν τους απορρόφησε ξανά.

Στο τελευταίο ανέβασμα από τον λόφο, ο Alaphilippe (France) έφυγε δυνατά μπροστά, και μόνο ο Gianni Moscon (Italy) μπόρεσε να τον πιάσει. Και οι δύο τους, άρχισαν να παίρνουν διαφορά από το πελοτόν. Μπόρεσαν να κάνουν μια διαφορά 10’’, ενώ το πελοτόν διχαζόταν στην κορυφή.

Οι Vasili Kiryenka (Belarus) και Lukas Postlberger (Austria), ξεκόλλησαν και άρχισαν να κυνηγούν το δίδυμο.

Στο 3ο χλμ από τον τερματισμό, ο Γάλλος έφυγε δυνατά μπροστά και πίσω έμεινε μόνο ο Kiryenka να τον κυνηγά…. Εκεί η τηλεοπτική μετάδοση κατέρρευσε.

Στο τελευταίο χιλιόμετρο, ο Alaphilippe είχε πιαστεί και μπροστά ήταν ο Δανός Magnus Cort Nielsen. Γρήγορα όμως πιάστηκε από τον Alexander Kristoff που άνοιξε νωρίς το σπριντ, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε.

Ενώ ο Kristoll έμενε από δυνάμεις, ήρθε στη ρόδα του ο Sagan και τον πέρασε δυνατά. Ο Νορβηγός επανήλθε, αλλά ήταν πολύ αργά. Ο Sagan τερμάτισε εμπρός με διαφορά μισής ρόδας, παίρνοντας το 3ο κατά σειρά Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Αποτελέσματα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών:

1. Peter Sagan (Slovakia) in 6:28:11
2. Alexander Kristoff (Norway)
3. Michael Matthews (Australia)
4. Matteo Trentin (Italy)
5. Ben Swift (Great Britain)
6. Greg Van Avermaet (Belgium)
7. Michael Albasini (Switzerland)
8. Fernando Gaviria Rendon (Colombia)
9. Alexey Lutsenko (Kazakhstan)
10. Julian Alaphilippe (France)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Epic Rides #2 – Οι αλλαγές

Πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη μας εκδήλωση. Επομένως, για το Epic Rides #2, κάποιες αλλαγ…